GASTRO ĐIR RIJEKOM – od veganskih tanjura do mesne rapsodije obroka u kojem se sljubljuju okusi Kvarnera!


Boravite li u Rijeci, a želite kušati nešto kreativno i ukusno, fuziju okusa koji karakteriziraju Kvarner, napravite plan i započnite s brunchom! Kasni doručak ili rani ručak pojedite na Korzu, u predivno uređenom restoranu ŠtoRija (na adresi Riva 6). Već od samog otvorenja, ovo je postala omiljena destinacija za vegane, vegetarijance i ljubitelje zdrave hrane! Međutim, ako ste u šarolikom društvu, svatko će naći nešto za sebe jer restoran nudi i nekoliko mesnih opcija. 

Kako izgleda gastro đir Rijekom? 

ŠtoRija je vrlo ponosna na svoj Asian Corner, koji nudi raznovrsna thai jela s noodlesima ili rižom, veganske burgere dovitljivih imena i hit obroke – Poke Bowls, koji će se u mnogo široj ponudi služiti u njihovom drugom restoranu, ŠtoRija Poke Bowl, u centru Matulja (na adresi Trg M.Tita 10). Ne postoji zapravo precizna priča o podrijetlu, a mnogi se slažu da počeci izrade jela datiraju još od pretkolonijalnih vremena na Polineziji, konkretno, riječ je o grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda.

Lokalno bi stanovništvo, dolazeći iz ribolova, svježu ribu rezalo na komadiće, začinilo, odnosno mariniralo je, te u zdjelici kombiniralo s rižom, svježim ili mariniranim povrćem, voćem, orašastim plodovima, raznim umacima…svim divotama koje je imalo pri ruci. Od tradicionalnog jela havajskih kuća (riječ „po kay“ znači sasjeći, izrezati na komade), poke koji se najčešće radi i poslužuje u zdjeli (bowl – zdjela) 70-ih godina naglo se proširio svijetom i u nekim zemljama prerastao u street food. U ŠtoRiji su zaista pripremili mnoge sastojke od kojih će slagati ovo vrlo zdravo i lako probavljivo jelo. Basmati riža, smeđa riža ili salata koji će poslužiti, kao kod svakog poke-a, kao podloga, a potom, ovisno o vrsti:


panirane kozice, falafel, losos, marinirana i grilana piletina, soja umak, rotkvica, edamame, ananas, avokado, humus, domaći umak od buče, umak od senfa i meda, chilli umak….i na kraju za začiniti: prženi pistaciji, bijeli i crni sezam, pečeni luk, listići badema….Opet od svega ponešto!
Za one koji vole „konkretno“ tu je svakako bistro Paris koji se nalazi na Trsatu, Šetalište Joakima Rakovca 2a. Od 1936. godine na ovoj adresi, uvijek istim imenom, bili su restorani, kafići, bilo je to mjesto i za malo slobodnije zabave, pa čak je i Armada imala svoj klub. Koliko je kultno mjesto možemo vidjeti po tome što Riječani cijeli kvart oko restorana zovu Paris.

Kada su ga preuzela dva prijatelja, Borjan i Igor, htjeli su zadržati tradiciju, ostaviti ime i dalje predstavljati mjesto gdje se dobro jede i pije (domaće)! A što točno? Od fenomenalnih steakova, pizza iz krušne peći, domaće tjestenine, juhe i maneštrice, rižota pa do specijalnih mjesečnih menija koji se osmišljaju s obzirom na sezonu namirnica ili prigodne datume.

Budući da su sada šume pune vrganja, logično je u restoranu imati dane vrganja. Beru ih sami u šumama Gorskog kotra, a za preporučiti je juha od vrganja, za prste polizati vrganji na maslacu s parmigiano sirom, rižoto od vrganja i jadranskih kozica, perfektno pečen Filet Mignon biftek s vrganjima i kao maslac mekana teletina pod pekom, dakako s vrganjima. Za jedno od deserta nude tortu od lješnjaka – bez glutena, ali i tradicionalne Riječke Kremšnite. Porcije su zaista obilate, ali pojest ćete ih u slast jer su drugačije od običnih!

Kad isprobate fuziju okusa na tanjurima, vrijeme je za nazdravljanje lijepom danu čašicom kvalitetnog domaćeg pića, koja se nude i u restoranima.

Iz Rijeke tada sjednite u auto i krenite put Matulja, na destileriju i kušaonu obitelji Suzić gdje ćete uz pogled na Kvarnerski zaljev, gledati zalazak sunca i uživati u prekrasnoj priči o radu i uspjehu ove obitelji!

Foto: Nikola Zoko