VIRKS – Virovitički kazališni susreti i kratka foto priča o sjajnoj ekipi

Piše: Saša Pjanić

Za sve ljubitelje dramske umjetnosti, kazališta, dobre atmosfere i druženja, Virovitica u veljači je place to be (or not to be). Fašnik i Valentinovo u jednom i još mnogo više od toga. Mjesec dana uz obilje predstava, premijera, gostovanja, suza i smijeha, strasti, ljubomore, zavisti, bijesa, otvrdlih dlanova, dobre kapljice i bogatog stola. Mjesec dana virovitičkih kazališnih susreta. Mjesec dana Virkasa.

U petak,  08.veljače, svečanom premijerom predstave Komšiluk naglavačke, u režiji Darija Harjačeka i dramaturgiji Katarine Pejović, prema dramskom tekstu Nine Mitrović  te u izvedbi ansambla Kazališta Virovitica i Kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca, započeo je jubilarni 15. Virkas. Do 10. ožujka moći će se pogledati preko 30 kazališnih izvedbi koje će se igrati na području cijele Virovitičko-podravske županije.

Od Pitomače, mjesta Festivala pjesme Podravine i Podravlja do Orahovice, koju zbog jednog od najboljih hrvatskih ljetnih glazbenih festivala krasi glas slavonskog Woodstocka. I dok se možda jednoga dana neki avangardno kazališni performans ne preseli na vulkanske stijene Papuka i Geoparka Rupnice, Virovitica u veljači ostaje hrvatskom Mekom kazališne umjetnosti. Osim domaćih, ove godine gostovat će i ansambli iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Rumunjske.

Kazališni život u Virovitici ima dugu tradiciju. Zametak buduće scene seže u početak 20. stoljeća kada su 1900. godine virovitički glumci, u gostionici „Grčić“, odigrali šalu Sluge muzikanti. Od 1945., virovitičko kazalište pomalo grabi ka stotoj obljetnici neprekidnog profesionalnog rada.

Danas, ansambl virovitičkog kazališta godišnje odigra 5 premijera i oko 150 predstava. Posebno treba istaći recentnu i nagrađivanu Čehovljevu Kaštanku, lutkarsku predstavu s kojom je u 2018. godini ansambl gostovao na mnogim međunarodnim festivalima, od Pekinga do Sofije. I bio nagrađivan doslovno na svakome od njih.

Dok probe traju, u foajeu se ponekad karta Belot. Jednom, na početku mog druženja s ekipom i ja sam je kartao. I izgubio. Bio je to moj najveći dobitak. Uživam fotografirati glumce. I  da vam na kraju otkrijem jednu svoju tajnu. Kao putopiscu, izniman mi je gušt putovati s virovitičkim kazališnim ansamblom. O tome možda jednom i napišem neku priču. Pogotovo onu iza pozornice. Dozujite na Virkas, ljudi su divni!