VIRKS – Virovitički kazališni susreti i kratka foto priča o sjajnoj ekipi - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
More
  Naslovnica Događanja/najave VIRKS – Virovitički kazališni susreti i kratka foto priča o sjajnoj ekipi

  VIRKS – Virovitički kazališni susreti i kratka foto priča o sjajnoj ekipi

  Piše: Saša Pjanić

  Za sve ljubitelje dramske umjetnosti, kazališta, dobre atmosfere i druženja, Virovitica u veljači je place to be (or not to be). Fašnik i Valentinovo u jednom i još mnogo više od toga. Mjesec dana uz obilje predstava, premijera, gostovanja, suza i smijeha, strasti, ljubomore, zavisti, bijesa, otvrdlih dlanova, dobre kapljice i bogatog stola. Mjesec dana virovitičkih kazališnih susreta. Mjesec dana Virkasa.

  U petak,  08.veljače, svečanom premijerom predstave Komšiluk naglavačke, u režiji Darija Harjačeka i dramaturgiji Katarine Pejović, prema dramskom tekstu Nine Mitrović  te u izvedbi ansambla Kazališta Virovitica i Kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca, započeo je jubilarni 15. Virkas. Do 10. ožujka moći će se pogledati preko 30 kazališnih izvedbi koje će se igrati na području cijele Virovitičko-podravske županije.

  Od Pitomače, mjesta Festivala pjesme Podravine i Podravlja do Orahovice, koju zbog jednog od najboljih hrvatskih ljetnih glazbenih festivala krasi glas slavonskog Woodstocka. I dok se možda jednoga dana neki avangardno kazališni performans ne preseli na vulkanske stijene Papuka i Geoparka Rupnice, Virovitica u veljači ostaje hrvatskom Mekom kazališne umjetnosti. Osim domaćih, ove godine gostovat će i ansambli iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Rumunjske.

  Kazališni život u Virovitici ima dugu tradiciju. Zametak buduće scene seže u početak 20. stoljeća kada su 1900. godine virovitički glumci, u gostionici „Grčić“, odigrali šalu Sluge muzikanti. Od 1945., virovitičko kazalište pomalo grabi ka stotoj obljetnici neprekidnog profesionalnog rada.

  Danas, ansambl virovitičkog kazališta godišnje odigra 5 premijera i oko 150 predstava. Posebno treba istaći recentnu i nagrađivanu Čehovljevu Kaštanku, lutkarsku predstavu s kojom je u 2018. godini ansambl gostovao na mnogim međunarodnim festivalima, od Pekinga do Sofije. I bio nagrađivan doslovno na svakome od njih.

  Dok probe traju, u foajeu se ponekad karta Belot. Jednom, na početku mog druženja s ekipom i ja sam je kartao. I izgubio. Bio je to moj najveći dobitak. Uživam fotografirati glumce. I  da vam na kraju otkrijem jednu svoju tajnu. Kao putopiscu, izniman mi je gušt putovati s virovitičkim kazališnim ansamblom. O tome možda jednom i napišem neku priču. Pogotovo onu iza pozornice. Dozujite na Virkas, ljudi su divni!

   

  PRATITE NAS

  1,311InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Savršena vikend avantura za kraj ljeta

  Tražeći ideju za  sjajan izlet nedaleko od Zagreba, donosimo preporuku za novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Ako vam je dosadno u gradu, dani se sporo...

  Te čudesne Kupske noći..