Idemo u ljupki Daruvar na najzabavniji vinski događaj sezone

VINODAR 2019. – najzabavniji festival vina pred vratima 

Od 31.svibnja do 09. lipnja, Daruvar postaje centar dobre kapljice!

Od davnina je pitom i sunčan daruvarski kraj, poznat po vrsnim sortama vinove loze i odličnim vinima. Uzgoj vinove loze ima na ovom području stoljetnu tradiciju zahvaljući obroncima Papuka koji pružaju idealne uvjete za uzgoj. Svečanost dobre kapljice slavi se od 1999 godine, te je vremenom postala najpoznatija i najznačajnija manifestacija Grada Daruvara, njegovih vinara i vinogradara. 

foto: Predrag Uskoković

Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina i dr., a bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnogo drugih zabavnih događaja, garancija su dolaska velikog broja ljudi iz cijele regije. Na Vinodaru vas čeka 21. međunarodna izložba vina i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko – bilogorske županije.

Ne propustite Večer vinara 

U sklopu eno-gastro sadržaja već tradicionalno svake godine se održava Kušaonica “Moje vino je najbolje” na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ocjenjuju njihovo vino. Također u sklopu Vinodara se održava i Večer vinara gdje se naši vinari s Daruvarske vinske ceste predstavljaju novinarima, predstavnicima turističkih agencija, lokalnim turističkim djelatnicima kako bi se upoznali s njihovom bogatom ponudom i proizvodima.

foto: Predrag Uskoković

Od raskošnog sajma do odlične zabave na otvorenom i koncerata poznatih domaćih glazbenika

U posljednja 3 dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se pretvara u središte događanja koje posjetiteljima nudi u sklopu Sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije, bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Svake godine na sajmu sudjeluje preko 100 izlagača.

foto: Predrag Uskoković

Pored brojnih izlagača na trgu, doživljaj će biti potpun uz cjelodnevnu glazbu tamburaša, ukusnu ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je noćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.

Od likovne kolonije Wine&Art, kazališnih predstava, bicikliranja, do romantične vožnje fijakerom

foto: Damir Novaković

Program Vinodara ne bi bio toliko bogat i sadržajan da u njemu ne sudjeluju sa svojim aktivnostima razna društva i udruge koji svojim radom obogaćuju samu manifestaciju, tako da svake godine bude za svakoga poneštoAmatersko kazalište Daruvar će već tradicionalno održati kazališnu predstavu, Klub „Skok“ svake godine priredi bogat program za sve uzraste pod nazivom Skok zumba i Jazz show, Likovna grupa DA organizira već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art ispred Dvorca Janković, a u vrijeme vikenda fijakerom će se prevoziti svi posjetitelji Vinodara koji budu zainteresirani na kušanje vina u Dvorac Janković u vrijeme Otvorenih vrata Dvorca Janković.

foto: Predrag Uskoković

Otvorenje Vinodara – Vinoljupci upišite u kalendare 7. lipnja 2019. godine u Dvorcu Janković, gdje će u sklopu baroknog zdanja iz 18. stoljeća, biti upriličeno svečano otvorenje Vinodara, otvorenje izložbe nagrađenih vina na Vinodaru 2019. i kušaonica vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju. Na inicijativu Organizacijskog odbora Vinodara i proizvođača vina okupljenih u Udruzi Graševina Croatica, odlučeno je da Vinodar  bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata.

Bicikliranje skrivenim putevima ribnjaka Končanica uz besplatan ručak za sudionike biciklijade:

Ove godine, po osmi put, u organizaciji grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, a u suradnji s Ribnjačarstvom Končanica, održat će se i  “Vino Tour” ( 2.6.2019.) – biciklijada skrivenim putevima ribnjaka Končanica – bike razgled najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj. Dužina rute  je cca 40 km, nakon dolaska zajedničko druženje na Sportskom ribnjaku Končanica uz besplatan ručak za sve sudionike biciklijade.

Bogata kultura kroz prikaz bogatstva i tradicije folklora, plesa i pjesme

Foto: Predrag Uskoković

Nezaobilazan dio Vinodara je i bogat međunarodni kulturno-umjetnički program koji se odvija i u dopodnevnim satima na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i u popodnevnim satima u Dvorskom perivoju ispred Dvorca Janković.
Kulturno – umjetnička društva prikazati će svim posjetiteljima bogatstvo i tradiciju svoga kraja kroz folklor, ples i pjesmu.

Opušteno na Vinodar – dođite VINODAR EXPRESSOM uz doček domaćina, pjesmu, domaće pogače i daruvarsko vino već u vlaku

Šestu godinu za redom organiziran je i VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 8.6.2019. Za sve putnike u vlaku bude organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino upoznaju se s turističkom ponudom grada i programom Vinodara kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru. Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste dočekaju grof i grofica Janković i turistički vodiči koji ih vode u besplatan obilazak grada kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

foto: Predrag Uskoković

VOZNI RED VLAKA “VINODAR EXPRESS”

Polazak za Daruvar u subotu, 8. lipnja 2019. g. u 08,17h s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu, povratak u 19,30h, cijena povratne karte 30,00 kn.

Polazak: Zagreb Glavni kolodvor 8.17h -> Maksimir 8.22h -> Sesvete 8.30h -> Dugo Selo 8.39h -> Kutina 9.54h -> Pakrac Grad 10.57h -> dolazak u Daruvar je u 11.46 sati.

Povratak iz Daruvara je u 19.30h i dolazak u Zagreb Glavni kolodvor je u 23.00 sata.

Ništa bez dobre pjesme – zapjevajmo i zaplešimo na Vinodaru .

U večernjim satima, za sve posjetitelje, organizirani su besplatni koncerti Vanne, Mate Bulića i Željka Bebeka.

DODATNA NOVOST OVE GODINE: prijavite se na WINE AND PHOTO WALK

Posjetite Daruvar od 31.svibnja – 9. lipnja 2019. godine, guštajte u vrhunskoj kapljici, slasnim domaćim gastro delicijama, razveselite se uz bogat zabavni i kulturno umjetnički program, a u kušaonici vina u Dvorcu Janković kušajte vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina i doznajte zašto je VINODAR – najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske.

Sve informacije: VINODAR 2019

www.visitdaruvar.hr

Facebook