Znate li što sve možete otkriti u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji?

Očuvana priroda, predivni vidici, bogata gastronomska ponuda i gostoljubivi ljudi samo su neke od ljepota koje vas očekuju u ovoj županiji. Pogledajte video pri kraju teksta!

Čak tri planine na području županije

Kao što je u tijelu skriveno srce koje mu daje bilo, tako je u središnjoj Hrvatskoj skrivena Bjelovarsko-bilogorska županija. U njezinu zelenom srcu kucaju tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, u čijem se korijenu i nalazi riječ bilo kao tihi i trajni otkucaj života. Onog života koji u ovim krajevima postoji od najranijih vremena, pa se tek po arheološkim ostacima može ispričati priča o ljudima i događajima koji su obilježili njezinu prošlost i stvorili temelje sadašnjosti.

foto: Željko Smešnjak

Iz koje god strane vas put nanese u ovu županiju, dočekat će vas njezini otvoreni i gostoljubivi Bilogorci, Moslavci i očuvana priroda. Ovdje se nalazi pet gradova: Bjelovar, Daruvar, Čazma, Garešnica, Grubišno Polje te osamnaest općina koje vas sve zajedno, a opet svaka posebno, pozivaju na istraživanje i otkrivanje ovog dijela Hrvatske.

foto: Štefan Brajković

Krenete li u istraživanje gradova, Bjelovar će vas vjerojatno oduševiti pravilnim rasporedom ulica, Daruvar toplim kupeljima još iz rimskih vremena, Garešnica lovištima koja je okružuju, Čazma bogatom prošlošću te Grubišno Polje mirom koji pruža život u malom gradu. A između gradova, nalaze se općinska središta i sela smještena na brežuljcima na kojima se stremeći prema nebeskom plavetnilu ističu crkveni tornjevi, obasjani suncem.

foto: Štefan Brajković

Brojni izvori ljekovite termalne vode, nalazišta ljekovitog mineralnog blata, očuvane povijesne građevine i prekrasni povijesni pejzažni parkovi, prirodne ljepote, brojni sportsko rekreacijski, wellness-spa i medicinski sadržaji čine Daruvarske toplice savršenim mjestom za odmor, rehabilitaciju i povratak tijela u dobru formu.

foto: Štefan Brajković

Kako su izletničke priče upravo ono što posjetitelji najviše vole kada je kvalitetan ruralni turizam u pitanju, preporučamo posjetu Bilogorskoj vinskoj cesti. Za ljubitelje autentičnog domaćeg okusa, ovi predjeli nude uživanje u jelima spremljenima po starim izvornim recepturama, a prisutan je i tradicijski gastro miks raznih kultura koje ovdje žive dugo vremena. Poželite li prespavati možete pronaći utočište u brojnim seoskim objektima.

foto: Željko Smešnjak


Ovdje će vas dočekati stoljetne šume, prostrana i plodonosna polja, rascvjetane livade među kojima teku potoci, rječice i nizinske rijeke. Tu se nalaze ribom bogati ribnjaci i jezera te lovišta u kojima stanuje najraznolikija sitna i krupna divljač. Krenete li u istraživanje pješice, biciklom, možda na konju ili automobilom, svaki odabir je dobar jer vam brojna izletišta, vinske ceste i mala obiteljska gospodarstva nude mogućnost odmora i uživanja u prirodi koja vas okružuje.

Vila Bilogore

Krenete li u istraživanje pješice, biciklom, možda na konju ili automobilom, svaki odabir je dobar jer vam brojna izletišta, vinske ceste i mala obiteljska gospodarstva nude mogućnost odmora i uživanja u prirodi koja vas okružuje. Na prekrasnim, mirnim obroncima Bilogore, uz guste šume s mnogo divljači, nalaze se njive i pašnjaci, uz koje su smještena pitoma bilogorska sela sa svojim bogatim pašnjacima, na kojima često vidite konje koji su također dio turističke ponude ovog kraja.

arhiv TZBBŽ


Bjelovarsko – bilogorska županija je i dom brojnih poznatih manifestacija od kojih izdvajamo: Terezijanu,  Dokuart, Jesen na
Bilogori, Gariglazbijadu, Vinodar, Dane piva, Gastrofloru, Čazmanski Vinokap, Lovrakovi dani kulture i mnoge druge. Tu su i poznate
turističke atrakcije – Božićna i Uskršnja priča obitelji Salaj, koja izaziva svake godine sve veći interes domaćih i stranih posjetitelja.

foto: Štefan Brajković

Svaki mjesec tako nosi svoju priču, vezanu za tematska događanja, koja slave kulturu, tradiciju i ljepotu prirode. Dolaskom na neku od manifestacija, upoznajete ljude, tradiciju, prošlost i povijest ovog kraja, naučite nešto novo i vratite se puni uspomena i dojmova a nije naodmet ponijeti kući ni koji sir ili poznato pivo.

Dolaskom u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, upoznajete jednu od najzelenijih hrvatskih županija a ljubitelji dobrog pogleda u društvu vinove loze, mogu uživati u iznimnim predjelima bilogorskih obronaka dok degustiraju kapljicu poznatih bilogorskih vinara.

Od zamamne gastronomije, do idiličnih objekata za odmor, od aktivnosti na otvorenom do kulturnih atrakcija, svaki izlet može biti drukčiji a opet za pamćenje. Jedinstvena županija nudi obilje doživljaja. Dođite!


Više informacija na: www.tzbbz.hr

Naslovna fotografija: Damir Bakarić