Petrinja zove na novu biciklijadu – krenimo u avanturu

Nedjelja, 18. rujna 2022.

Spremite se u nedjelju 18.09.2022., za još jednu nezaboravnu biciklijadu u Petrinji. Naoružajte se osmijehom i dobrom vibrom, pripremite kacige, podmažite lance vašeg ljubimca i vidimo se u Petrinji! Donosimo u članku i par informacija o Hrastovačkoj gori ako vam je umjesto bicikliranja lakše osvajati vrhove naše gore i nadahnuti se pogledom koji umiruje duh i tijelo.

INFORMACIJE ZA SUDIONIKE BICIKLIJADE

PRIJAVE
Od 13 h – prijave u Centru novog života u Petrinji. Sudionici dobivaju startne brojeve, bočicu vode i majice. U organiziranoj vožnji mogu sudjelovati isključivo prijavljeni biciklisti.

ZELENA RUTA

OPIS RUTE
duljina 36 km
asfaltirani kolnik cijelom duljinom rute
visinska razlika +/- 333 m
zahtjeva dobru kondiciju

15 h – start

Petrinja, Centar novog života – Hrastovica – Zelena dolina – Prnjavor Čuntićki, Ekološki centar Vrata Zrinske gore: odmor uz ručak (grah s mesom ili vege grah 35 kn)

17.30 h – nastavak vožnje
Zelena dolina – Donja Bačuga – Pecki – Cepeliš – Križ Hrastovački – Župić – Novo Selište

19 h – dolazak u Centar novog života

INFO: 044/ 815-431, www.petrinjaturizam.hr

INFORMACIJE ZA SUDIONIKE BICIKLIJADE
Sudjelovanje na manifestaciji BICIKLIJADA U PETRINJI je dobrovoljno i na vlastitu odgovornost. Organizatori ne snose odgovornost za štete i ozljede nastale pod okolnostima na koje organizator ne može utjecati. Za sve sudionike osigurani su brojevi, pratnja, medicinska pomoć i servisna služba. U biciklističkoj koloni mogu sudjelovati samo biciklisti prijavljeni organizatoru na startu. Organizatori preporučuju nošenje biciklističke kacige za sve sudionike.

DJECA NA BICIKLIJADI

Zaštitnu kacigu na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Djeca do 12 godina starosti mogu sudjelovati na Biciklijadi samo u pratnji roditelja.

POKROVITELJ: GRAD PETRINJA

ORGANIZATORI: TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PETRINJE I ORLIĆ SPORT d.o.o.
SPONZORI: KTC, CETINA

MEDIJSKI POKROVITELJI: Petrinjski radio, Portal 53, Radio Quirinus

NISTE ZA BICIKLIRANJE? KRENIMO DO HRASTOVAČKE GORE – PLANINARSKI DOM MATIJA FILJAK

Volite planine i pogled nepomućen gradskim sadržajima, već čista priroda i nedirnuta šuma kud god vam pogled seže? Krenimo do najvišeg vrha Cepeliš do kojeg na 415 m vode markirane planinarske staze, a na vrhu se nalazi planinarski dom Matija Filjak. Jedna od staza s polazištem iz sela Hrastovica, vodi pokraj skijališta Vrelo koje je omiljeno okupljalište mještana u zimskim mjesecima.

Polazne točke – upute planinarima
Prva staza polazi od Bolničkog mosta do vile Gavrilović, nakon 100-njak metara uzbrdo skreće nalijevo kroz šumicu i nadalje prema selu Cepeliš, sljedeći oznake do najvišeg vrha. Od druge polazne točke u Hrastovici prema vrhu vode tri markirane staze, svaka preko posebno interesantnih lokaliteta kao što su ostaci stare Hrastovice i crkve sv. Duha.

Treća polazna točka nalazi se na kraju Gornje Bačuge do koje se dolazi asfaltiranim putem (Petrinja – Hrastovica – Zelena Dolina). U zaseoku Bižići staza kreće ili Putem kestena ili markiranim putem do vidikovca na rubu šume. Nadalje do vrha ima pola sata lagane šetnje.
Geološka transverzala Zrinske gore – u svrhu odabira reprezentativnih lokaliteta za promatranje dijela geološke građe Zrinske gore predložena je trasa koja od Petrinje prolazi dolinom Petrinjčice preko bila Zrinske gore sve do Dvora na Uni.

Hrastovačka gora čiji se obronci spuštaju do samoga grada, sjeverozapadni je izdanak Zrinske gore, jedne od najbogatijih regija po zalihama pitke vode i kestenovim šumama u Jugoistočnoj Europi. Do najvišeg vrha na 415 m gdje se nalazi Planinarski dom ‘Matija Filjak’, vode markirane planinarske staze.

Osim prirodnih ljepota, na gori susrećemo materijalne ostatke iz povijesti starog grada Hrastovice, crkve sv. Duha i Franjevačkog samostana koji svjedoče o minulim vremenima. Na gori se mogu pronaći zanimljive sedimentne tvorevine poput Bijelih stijena i nekolicine napuštenih kamenoloma gdje su vidljive okamine školjkaša, crvenih algi, kolonija gljiva, koralja i ježinaca, odnosno životinjski svijet nekadašnjeg Panonskog mora.

Osim prirodnih ljepota, na gori susrećemo materijalne ostatke iz povijesti starog grada Hrastovice, crkve sv. Duha i Franjevačkog samostana, naše čuvare prošlosti koji šaptom pričaju priče o ovom hrabrom jedinstvenom, lijepom kraju koji nekako uvijek preživi svoje nevolje. Kao i svaki grad s dušom, tako i Petrinja ima još puno toga ispričati i pokazati svojim putnicima. Čekamo vas!

Bilo biciklom, bilo pješke, u Petrinju ste uvijek dobrodošli!

Više informacija: petrinjaturizam.hr

Posjetite: Facebook fan page

Planinarenje i šetnje: petrinjaturizam.hr/priroda/#planinarenje

fotografije: arhiva TZG Petrinje