Skrenite u Dravske Peske i otkrijte neobično dobre stvari!

Od aktivnosti na otvorenom do kušanja vina i sireva, ovaj kraj je poseban po neobično dobrim otkrićima.

Gdje su Dravski Peski?

Dravski Peski obuhvaćaju četiri općine u Koprivničko – križevačkoj županiji: Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Kontinentalna Hrvatska prebogata je skrivenim blagom, a ovo područje koje prožimlje obronke Bilogore sve do romantične Drave, posebno je po mnogočemu. Spoj guste šume, rijeke Drave, pjeskovite pustinje, brojnih ciklo i pješačkih staza, umjetničkih ateljea, tradicijske hrane, vinarija, sirana – sve je to područje Dravski Peski.

Dravski Peski su destinacija prepuna zelenila i oaza prirodnog mira. Česta su tema pjesama, priča, legendi, filmova i serija. Drava u svojoj zelenoj krinolini, nudi mnoštvo aktivnih sadržaja no može biti i umjetnička inspiracija. Može biti i mjesto komfornog odmora, zašto ne? Može biti i odlična lokacija za brojne aktivnosti na otvorenom. Posjetili smo prošli tjedan nekoliko atrakcija Dravskih Peskih i danas donosimo par ideja gdje se smjestiti i što posjetiti.

Kuća za odmor Legacy – komfor okružen prirodom
Okružena prekrasnim prirodnim okruženjem, vinogradima i nasadima sorti borovnica prema kojima je dobila ime, ova kuća idealna je za sve koji žude za tišinom, mirom i nekim drugačijim odmorom. Može se smjestiti čak 8 osoba u 3 spavaće sobe uz pomoćni ležaj za dvije osobe. Čekaju vas 3 smart TV, satelitska antena,besplatan wifi, kamin na drva.

Ima unutarnju i vanjsku posve opremljenu kuhinju, te veliku ciglenu pečenjaru uz mogućnost nabave lokalnih namirnica. Ljubitelji Spa oaza ovdje će se posebno razveseliti finskom saunom, jacuzijem i prostranim vanjskim bazenom. Za zimski ugožaj, tu je i peč na drva. Ova kuća pruža idealno utočište nakon što se otkrili Dravske Peske biciklom, brodom, raftingom na Dravi, paintballom u prirodi. Naći ćete je na adresi Prugovac, Vinogradska 45, a mail adresa je info@opgnjririć.hr.

Najbolji sirevi u okolici i šire – Sirana i kušaonica Imbrišić
Ako ste u blizini Kozarevca, malom pitomom selu podno Bilogore, u općini Kloštar Podravski, obavezno navratite u ovu siranu, gdje se proizvode fenomenalni sirevi (preporuka iz prve ruke).

Ostanite malo s domaćinima, obitelji Imbrišić, koji će vam pokazati kako se pravi izvorni domaći sir, a možete ga i degustirati na licu mjesta u novoopremljenoj kušaonici kapaciteta do 50 osoba. U proizvodnji sudjeluje cijela šesteročlana obitelj a inače uredno već godinama na na državnoj izložbi krava u Gudovcu, osvajaju 1. mjesta, u različitim kategorijama, koja su najbolji dokaz brige i predanog rada.

Osim više vrsta sira, proizvode domaće vrhnje, kiselo mlijeko i putar a uz posjet sirani i kušaoni sira možete vidjeti uzgoj krava i teladi na njihovom gospodarstvu, kao i sam proces mužnje krava i prerade kako bi što bolje dočarali gostima jedan dan na selu. Dobitnici su nagrada na nacionalnom ocjenjivanju sireva u sklopu SirCro festa za najbolje ocijenjene sireve.

VINARIJA ŠIPEK – kušajte jednu od najstarijih sorti vina na svijetu
Prema nekim ampelografima, plemenka je jedna od najstarijih živućih sorti na planeti, stara je čak 5000 godina, a možete je kušati upravo u vinariji Šipek. Posjetili smo ovo seosko gospodarstvo u sklopu studijskog putovanja, koje se nalazi u prekrasnom šumsko vinogradarskom predjelu “Veseli breg”, na cesti između Kloštra Podravskog i Kozarevca.

Obitelj Šipek svojim gostima priprema brojne specijalitete domaće kuhinje kao što su jela sa ražnja, jela ispod peke, jela iz krušne peći, gulaši, kotlovine. Možete degustirati vina u njihovoj kušaonici a bave se i proizvodnjom hladno prešanih ulja. I još jedna važna napomena, svi njihovi proizvodi posjeduju eko certifikat.
Tradicija koja je ispisala odlična vina, stara plemenka, ulje od sjemenki grožđa, gostoljubivost vlasnika imanja, predivna okućnica i okruženje, brojni su aduti ove vinarija i njena najljepša pozivnica.


VINARIJA TOPOLOVČAN – topla dobrodošlica uz sjajan Pinot bijeli

Posjetili smo još jednu obiteljsku vinariju u okolici Kloštra Podravskog, a nalazi se također na „Veselom bregu“. Topolovčani su proizvođači su vrhunskih vina, kao i dobitnici mnogobrojnih priznanja, od kojih se sigurno najviše ističe prva nagrada „Zlatna vina Alpe Adria“ za Pinot bijeli. Posjetite ovu malu vinariju i kušajte vrhunske kapljice višestruko nagrađivanih vina a vlasnik g, Ivan Topolovčan će vas pogostiti finom platom sireva sirane Imbrišić i ukusnih narezaka, te će uz priču i degustacije vina, vrijeme proletjeti.

POSEBNA ATRAKCIJA, IZDAŠNO OBILJE NA DRAVSKOJ SKELI
Ručak na Dravskoj skeli nešto je što se ne propušta kada ste u posjeti Dravskim Peskima. Ručak će za vas organizirati ljudi iz restorana Royal, a tu imate obilje.. pa svega mogućeg. Počevši od gastro ponude koja favorizira tradicionalne recepture i jela ovog kraja, do sunčane Drave i njenih divnih vizura.

Prema nekim najavama (koje ne moraju biti točne ali lijepo ih je čuti), ovo bablje ljeto sa sunčanim danima će nam se protegnuti do samog kraja desetog mjeseca, pa možete i sami krenuti put Drave, upitajte u TZ područja Dravski Peski za rafting na Dravi a možete se s vlasnikom restorana Royal dogovoriti za ručak na skeli, nećete požaliti.

Možete kao dodatan šlag na torti naručiti i tamburaše.
Ako ste planirali dijetu, možete se momentalno pozdraviti s njom jer u Royal kužini se ne ostaje gladan a još manje žedan. Plus, gazda restorana vam sindrom suzdržavanja za stolom neće tolerirati – najest ćete se do mile volje ni krivi ni dužni! Topla preporuka.
U idućoj temi donosimo još neke posebnosti ovog kraja, a dotad vas iz Dravskih Peskih zovu da i vi dođete. Priča o škrtim podravcima je totalna neistina 🙂 a zašto je to neistina, provjerite i sami.

Dobro došli!

Korisni linkovi:

Vinarija Šipek

Sirana Imbrišić

TZ Dravski Peski

Kuća za odmor Legacy

fotografije: Branko Krčmar, Putoholičari.rtl.hr