Nek se  šapat mog lišća čuje do Brisela a moje drevne grane nek se vinu do zvijezda!

Ja sam najstariji Ginkgo u Hrvatskoj, dolazim iz Daruvara. Star sam više od 240 godina, a ime mi je drevno biblijsko, zovem se Adam. Pored mene je moja ljubav Eva koja me stoljećima vjerno čuva i raste sa mnom, lijepa kao i svaka dama, samo mrvu stidljivija, stoga mi je i prepustila ovu priču.

Moja priča

 

Ako naćulite uho i poslušate moju tišinu, šapatom lišća ispričat ću vam da sam najveće i nastarije Ginkgo stablo u Hrvatskoj. Bio sam tako malen i slabašan i nitko nije ni slutio da ću se toliko razviti i narasti. No uspio sam i postao  službeno najljepši i najstariji primjerak svoje vrste u Hrvatskoj. Postao sam zaštićeni spomenik prirode, simbol grada i glavni čuvar parka Antuna Jankovića ispred istoimenog Dvorca kojega morate jednom posjetiti kada dođete u Daruvar.

Svjedok sam Vremena i čuvar sjećanja

Svjedok sam Vremena, čuvar sjećanja, razglednica prošlosti, vaša povijest i vaša budućnost. Ispričat ću vam brojne priče o svom gradu, gradu koji leži podno najljepših obronaka u Europi. Pričat ću vam o mirisnim vinogradima koji moj Daruvar opkoljavaju sa svih strana, o prirodnim izvorima ljekovite termalne vode i fango blatu, o našim cvjetnjacima i parkovima koji su među najljepšima u Hrvatskoj, o čuvenom pivu koje ovdje buja gotovo uspješnije od cvijeća, a vjerujte cvijeća ima na svakom koraku.  Pričat ću vam o hrani koja se još uvijek priprema s domaćim namirnicama direktno iz povrtnjaka, o prefinim sirevima i autohtonim vinima. Pričat ću vam priče o velikim ljubavima, pobjedama, porazima, suživotu, fascinantnoj  kulturi daruvarskog kraja s toliko raznolikog etničkog bogatstva na ovom prekrasnom zelenom komadiću Europe.

Pamtim svaki zagrljaj i svaku suzu

Usprkos godinama pamtim svaki vaš cjelov pod okriljem svojih grana, topao zagrljaj, dječje korake i smijeh, svaku pjesmu, laganu šetnju ili težak korak, svaku suzu koja je neutješno skliznula na šuštav tepih od mog lišća.  Svojim velikim granama zaklanjam sramežljive parove od pogleda, nudim zaklon od kiše i debeli hlad od vrućina.  Moram vam reći da ispod debele kore svojega debla, u godovima, brižno čuvam dragocjene priče o vremenu provedenom s vama.

Neizmjerno se veselim našim novim izlascima sunca i mjeseca, novim avanturama koje će svakako biti zapisane u godovima!

Upoznajte biser kontinentalne Hrvatske obasjan najsjanijim zvijezdama tamnoga neba   

Ja sam Ginkgo iz Daruvara, ja sam ljubav koju čuvam u svakom listu i svakoj stanici svojega debla. Pozivam vas da dođete u najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad koji istinski  štuje svu ljepotu prirode, grad u kojem sam uspio postati ovako veličanstven. Upoznajte Daruvar, biser kontinentalne Hrvatske, mjesto u kojemu imate priliku posjetiti Park tamnog neba i uvjeriti se da nas Daruvarčane noću obasjavaju najsjajnije zvijezde, poput dijamanta na tamnom ogrtaču!

Glasajte za mene – zvijezdu Daruvara


Ja sam ponosno Hrvatsko stablo 2019 godine, zvijezda Daruvara. Sada idem dalje, želim postati Europsko stablo 2020 i za to trebam vašu pomoć, vaš glas. Glasajte za mene, neka se priča o meni čuje dalje, neka se  šapat mog lišća čuje sve do Brisela, a moje drevne grane nek’ se vinu do zvijezda!

Vaš Adam

PODRŽITE HRVATSKOG PREDSTAVNIKA – ZALJUBLJENOG GINKA IZ DARUVARA

 

Natjecanje za Europsko stablo godine za 2020. godinu počinje 01. veljače 2020. godine i trajati će do 29. veljače 2020. godine.

Između šesnaest kandidata za ovogodišnje natjecanje Europsko stablo 2020. godine Republiku Hrvatsku predstavljati će Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.), pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine!

Javno glasovanje putem online stranice www.treeoftheyear.org započeti će u subotu 01. veljače 2020. godine u 00:00 sati. Glasovati se može za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese do 29. veljače 2020. godine u 00:00 sati.

U razdoblju od 23. do 29. veljače rezultati glasovanja u natjecanju postati će tajni. Pobjednik natjecanja biti će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka 2020. godine na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od nastanka natjecanja.

Upute za glasovanje:

  • pristupiti stranici treeoftheyear.org;
  • odabrati dva kandidata i glasati za njih;
  • za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu;
  • glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;
  • link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: treeoftheyear.org/CR.

I to je to :). Sretno našem Adamu, dajte mu svoj glas. 

Više informacija o projektu Europskog stabla 2020, pronađite na slijedećem linku.

Fotografije: Predrag Uskoković