Vodič kroz gastro užitke na najljepšoj adventskoj lokaciji u Zagrebu

 Jedna sasvim drugačija gastro priča krije se ovih dana na Gornjem Gradu. Mirisi, okusi, boje i posebna ponuda raznih specijaliteta iz cijele Hrvatske osvajaju na prvu na Adventu u Klovićevim dvorima. Posjetitelji zagrebačkog Adventa navikli su na dobru hranu, ali ove sezone ponuda hrane, pića i slastica razmazit će i najosjetljivija nepca. Već ste kušali sarmu u tijestu? Ili poderane gaće? A knedle? I to ne bilo kakve knedle! Za one koji ne znaju otkud početi s kušanjem slastica, donosimo vodič kroz gastro advent.

Ako želite probati najbolju istarsku kuhinju, obavezna je posjeta 100% Istra kućici. Ne samo zato što je zaista originalno istarska nego je i 100 posto iznenađujuća. Meso istarskog boškarina, tartufi, ombolo u umaku od terana, teleći obrazi u najfinijim kombinacijama dolaze na vaš stol. Ekipa iz Istre jako je kreativna pa uz savršeno sporo pečeno meso kombinira umake i salate koji svojom živopisnošću zagriju sva vaša osjetila. Posebno ako uz to pijete i neku od velikog broja njihovih domaćih rakija.

Za one koji više vole specijalitete naše zlatne Slavonije, pravo je mjesto Sarmagedon. Kako samo ime kaže, ovdje morate probati sarmu koju vesela ekipa priprema po tradicionalnom bakinom receptu, a znamo da su bake majstori u pripremanju najraširenijeg zimskog jela u Hrvatskoj. Ako netko kojim slučajem ne voli sarmu, tu je buncburger ili jednostavno rečeno buncek sa zeljem u domaćem pecivu.

 Ovog se Adventa kao najnoviji gastro trend nametnula autohtona domaća hrana pripremljena na neočekivan i moderan način. Pa tako i panceta dolazi u novom ruhu. Na kućici Story nude se kroketi punjeni pancetom i sirom koji mirisom osvajaju na prvu.

Ali prije toga svakako treba probati njihove domaće rakije u čašicama koje kasnije također možete pojesti jer su izrađene od želea i rakije od višnje. No, da ne bi sve ostalo na domaćim specijalitetima, na platou Gradec se zaista može doživjeti svijet u malom. Hrana inspirirana Meksikom, Rusijom, Italijom, Španjolskom ili Nepalom.

Ovo posljednje posebno je zanimljivo kad vidite kako kuhar iz Nepala priprema tandoori parathu s piletinom ili svinjetinom na originalnoj tandoori peći. U pitanju je tradicionalni nepalski način pripremanja ovog specijaliteta, a pravi mali kulinarski show može se doživjeti na kućici Sidro na kojoj se nudi i odličan vrućini gin.

Rasputin se pobrinuo za dašak Rusije na platou Gradec s velikom ponudom jela od lososa i kavijara, a Apres Ski nudi najoriginalnije germknedle ikad. Posute zlatnim ili srebrnim šljokicama koje se tope u dodiru s toplim umakom, pretvaraju se u pravo slavlje za sve ljubitelje ovog zimskog deserta.

Tu se pije vrući negroni koji će vas fino zagrijati dok čekate red za najljepšu adventsku fotografiju. A kad je ponuda pića u pitanju, pravo je mjesto kućica Jingle Mingle gdje možete birati rakije i likere najraznovrsnijih okusa te vrući gin i zimske koktele. Uz njih naravno idu i najfinije fritule te Jingle Mingle tortilje s piletinom ili s miješanim mesom te dodatkom raznog povrća. Za sitne zalogaje u ponudi su i mini pogačice sa sirom ili povrćem.

Kućica Kobasito naravno oduševljava velikom ponudom raznih domaćih kobasica, ali tu je i Grinch burger s preprženom vratinom te popularni austrijski specijalitet Kaiserschmarrn sa smokvama. Winter House ima odličan chili con carne i talijanski burger s mozarellom i sušenim rajčicama za one koji vole klasiku s malo začina.

Šećer na kraju u samom atriju Klovićevih dvora ulaz je u pravo carstvo slastica s bogatom ponudom kućica Cukeraj, Rougemarin i Milky. Tu se mogu probati torte, kolači, palačinke punjenje raznim nadjevima, specijalitet poderane gaće te knedle punjenje raznim nadjevima: malinom, kupinom, bijelom čokoladom, Nutellom te Oreo nadjevom.

Da bi dojam bio potpun najbolje je već ovog vikenda posjetiti Advent u Klovićevim te isprobati neke od omiljenih specijaliteta.

Za one koji subotom pak ne propuštaju kavu u gradu, atrij Klovićevih bit će prava adresa jer će ih naša poznata voditeljica Ivana Mišerić od 10 do 13 sati uvesti u opojni svijet Barcaffe koja ide savršeno uz ova hladna zimska jutra. One željne večernje zabave, ovog će vikenda razveseliti koncert Gustafa u petak te Dino Dvornik Tribute Band u subotu. Sve informacije o programu Adventa u Klovićevim dvorima, rasporedu koncerata i radnom vremenu dostupne su na FB stranici:

www.facebook.com/adventuklovicevim/ .

Izvor i fotografije: www.redagencija.hr