Tajni luksuz: ove knjige ne može imati svatko

Knjige su vaša strast, tajni vrt, bijeg od svakodnevnice, izlaz iz briga, bijeg od gluposti, zloće, trivijalnosti.. Uz knjige nikad niste sami, niti trebate naklapanja drugih, vaš svijet, vaša oaza su likovi iz romana, a knjiga vas prati na moru, k doktoru, na izletu, u vožnji tramvajem tako da redovno pogriješite stanicu.. Jednostavno ste knjiški moljac i tu nema pomoći.

Godinama vaša kućna biblioteka raste, a od davnih dana uzbuđeno kolekcionirate stare vrijedne primjerke te ponekad ne žalite dati i zadnji novčić za raritetno blago? Ljubav prema knjigama nema cijene, a kao svaka duša istinske finoće, jasno vam je da skupocjene knjige nisu statusni simbol već nasušna potreba duha.

Ako ste u ljubavi prema starim vrijednim knjigama spremni otići korak dalje, tada je ovaj članak stvoren za vas. Donosimo listu naših najvrijednijih i najskupljih naslova te par riječi o svakome a klikom na naslov otvara se više detalja o svakoj knjizi:

1.Doctor Faustus, Thomas Mann

Sedamdeset je godina prošlo otkad je Thomas Mann prvi put objavio jedan od svojih književnih vrhunaca, veliki roman Doktor Faustus (1947).
Godinu dana nakon prvog izdanja koje je izišlo u Stockholmu, roman je objavljen prvi put i u Americi. Upravo to prvo američko izdanje iz 1948. godine, u prijevodu H. T. Lowe-Portera, knjiga je koja nam je posebno prirasla srcu. Posebnu vrijednost knjizi dodaje i vlastoručni potpis autora crnim perom na dan 24.10.1949. godine.

2. I Fiori I-IV, P. Gori & A. Pucci

Ovaj prekrasan set od četiri mape kromolitografija rad su dvaju cijenjenih talijanskih slikara: Tita Chelazzija i Arnalda Ferragutija; svaka mapa sadrži kartonski ovitak, kromolitografije i tekstualni dio u kojem su opisane table s cvijećem.

Same kromolitografije su izrazito dekorativne, intenzivnih boja i izvrsno očuvane. Dodatno su zaštićene finim providnim papirom (carta velina) na kojem su otisnuti nazivi cvjetova na slici. Svaka od mapa seta “I fiori” na svjetskom tržištu danas vrijedi od 1250 do 2400 eura, dok se čitav set prodaje za najmanje 4500 eura.

3. Litografije A. Selba & A. Tischbeina

Godine 1842. slikari i litografi August Selb i August Tischbein u Trstu su objavili zbirku litografija s puta po Istri i Kvarneru – Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale austriaco.

Ove iznimno vrijedne i rijetke litografije predstavljaju slikarsko putovanje dvojice njemačkih umjetnika 1842. godine, a sadrži ilustracije (gradovi, kašteli, krajobrazi, ljudi, nošnje) nastale tijekom putovanja, popraćene kratkim kulturno-povijesnim crticama.

I mi imamo nekoliko litografija s ovog putovanja koje prikazuju seljanku iz Baderne, poljodjelca iz Rovinja, djevojku iz Pirana, atrij bazilike u Poreču, veduta Osora i Cresa i ostale motive i vedute.Ove litografije, unatoč vremenskom odmaku od 150 godina, omogućuju iščitavanje jednoga povijesnog razdoblja zahvaljujući začuđujućoj realističnosti oslobođene nostalgičarskih natruha i pseudoromantičarske obuzetosti.

4. Zavjet za epetion, Jure Kaštelan i Edo Murtić

Grafičko-pjesnička zbirka Zavjet za Epetion suradnja je Ede Murtića i Jure Kaštelana, jedno je od ostvarenja koje zaokružuje njihovo umjetničko i prijateljsko druženje. U tehnici linoreza, koju on često i rado koristi, izrezuje tematski povezane skice koje upotpunjuju napisane pjesme.

Mapa grafika i pjesama Zavjet za Epetion otisnuta je u 100 primjeraka numeriranih arapskim brojevima od 1 do 100 i 20 primjeraka za autore numeriranih rimskim brojevima od I do XX.
Svi primjerci potpisani rukom autora.

5. La storia Veneta, G. Gatteri

Mapa La storia veneta prvo je izdanje cijenjene mape koja sadrži 150 litografija Giuseppea Gaterrija, jednog od najvećih talijanskih ilustratora iz doba romantizma.

Mapa je tiskana 1852. godine, a litografije unutar nje prikazuju znamenite Venecijance, razne povijesne, kulturne i društvene događaje, bitke, slavlja, smrti, krunidbe, izbor dužda, otmicu Venecijanki, borbe sa Saracenima, Turcima, osvajanje Istanbula, dvorac ljubavi u Trevigu, Dantea Alighierija, Marca Pola, Francesca Petrarcu…

Posebno je zanimljivo i to što neke od litografija, poput Istria e la Dalmazia (anno 997) i Assedio e presa di Zara (I. Luglio, anno 1346), prikazuju i naše krajeve.

6. Zagreb, Vladimir Kirin

Godine 1925. Vladimir Kirin, najpopularniji vedutist hrvatske grafike, izradio je i grafičku mapu Zagreb koju je od njega naručila Općina slobodnog i kraljevskog Grada Zagreba. Mapa se sastoji od 24 lista u tehnici bakrotiska, nastalih prema crtežima u olovci i ugljenu. Na listovima su prikazane vizure i barokna arhitektura grada.

Rijetko je tko tako precizno i sa srcem portretirao Zagreb kao Vladimir Kirin – najzagrebačkiji slikar, kako ga mnogi zovu.

U ovoj mapi Kirin je pokazao sve svoje crtačko umijeće i ljubav prema starini. Štoviše, danas je značenje te mape neizmjerno, jer je Kirin na licu mjesta crtao ambijente i kule koji su nestajali. Crtajući motive oko Katedrale i Dolca, upravo je Kirin ustoličio neke od najzagrebačkijih panorama svih vremena.

7. Jansa, Vaclav: Stara Praha. 100 Akvarelu Vaclava Jansy 

Prekrasan album sa 100 reprodukcija akvarela starog Praga iznimno cijenjenog češkog slikara Vaclava Janse. Ispod svake reprodukcije naziv na češkom, francuskom, engleskom i njemačkom jeziku, a na početku samog albuma na nekoliko je stranica legenda u kojoj je, po brojevima i nazivima reprodukcija, svaka pobliže opisana na češkom jeziku. Većina zgrada koje je umjetnik naslikao oko 1890-e više ne postoji te upravo to čini ovaj album posebno vrijednim.

8. Kolajna, Tin Ujević

Prvo izdanje druge tiskane zbirke pjesama Tina Ujevića iz 1926. godine iznimno je vrijedan primjerak hrvatske pjesničke tradicije.
Ovaj primjerak Kolajne sadrži potpis i posvetu Tina Ujevića piscu Miroslavu Feldmanu. Uz to, pjesnik Tin Ujević vlastoručno je na naslovnici ispisao, između ostalog, i stihove jednog od svojih ranih epigrama:

Što licemjerstvo vaše kuka
nad ruševinom katedrala!
Čovječje tijelo hram je duha
i živa kula ideala.

9. Opus Insignium Armorumque / Velika grbovna knjiga I-II, J. W. Valvasor

Pretisak jedne od najvrijednijih i najljepših slovenskih knjiga, autora Janeza Vajkarda Valvasora.
U knjizi su naslikana 2.033 grba: kraljeva i kraljevstva, grofova i baruna te plemića, koje je sabrao
sam J V. Valvasor a oslikao ih Bartolomaeus (Jernej) Ramschissl. Originalni primjerak knjige, koja je sačuvana u svim povijesnim olujama posljednjih 300 godina, čuva Metropolitanska knjižnica Zagrebačke nadbiskupije.

Valvasorov odbor u Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti pobrinuo se da pretisak knjige izvede veoma precizno i autentično: pažljiva analiza i rekonstrukcija originalnog papira, najmodernija laserska tehnologija koja je osigurala izvorne nijanse boja, vrhunski ispis te izrada autentične i vrijedne vezica za knjigu ovom faksimilu daju posebnu ljepotu i iznimnu vrijednost. Knjiga sadrži i grbove sa hrvatskih područja.

10. Blagorechja za vsze czeloga leta nedelye I-II, Ignac Kristijanović

Blagorechja za vsze czeloga leta nedelye prvo je izdanje jednog od prvih djela Ignaca Kristijanovića, jednog od najvažnijih pisaca hrvatske književnosti na kajkavskom narječju u 19. stoljeću.

Kristijanović je poznat kao otac kajkavske gramatike, koju je napisao na njemačkom jeziku, kao i velik protivnik ilirizma, zato jer je htio njegovati kajkavsko narječje hrvatskog jezika. Posebno je zanimljiv njegov rad na prevođenju Svetog pisma na kajkavsko narječje.

Kristijanović je preveo oko desetak knjiga iz Staroga i Novoga Zavjeta, no rad je obustavio jer je nova štokavska književna norma potisnula kajkavsku književnu normu u pozadinu.

Ostale antikvarne poslastice možete pogledati u našoj škrinjici s blagom, u kojoj se može naći prvih izdanja, knjiga s potpisom, hrvatskih autora u prijevodima, starih časopisa, faksimila i reprinta i još mnogo vrijednih i rijetkih izdanja.

Vaša ekipa antikvarijata Studio
Online narudžbe: antikvarijat-studio.hr
Facebook
Kontakt