Kamo ove jeseni? Od Istre do Osijeka

Rovinj . na ccamcu . ribar radi parangal 1 luka SUPER

Donosimo nekoliko preporuka što obići ove jeseni. Iako je ljeto iza nas, nema nikakvog razloga reći putovanjima zbogom i zavući se pod dekicu i utonuti u svakodnennicu. Posebno ne ovom komadiću globusa, koji je podjednako atraktivan kroz sva 4 godišnja doba i zaslužuje biti temeljito istražen cijele godine. Budi turist u svojoj zemlji.

Rovinj

Rovinj . sv.Eufemija u zalasku sunca 11, foto rOskar

Istra je cijela čudesna, no jedan od njenih najljepših simbola, svakako je čuveni Rovinj, višestruki turistički šampion. Grad je malen, arhitektonski izvrsno očuvan, netaknut oštrim obrisima modernog urbanizma a barokna crkva Svete Eufemije koja se izdiže nad gradom, pruža poseban dojam.

Grad je to bogate ribarske tradicije, zaštićenih zelenih površina, 16 otoka i otočića, prelijepih usko zbijenih starih kuća koje svjedoče o njegovoj bogatoj prošlosti. Njegove gospodski uređene šetnice i brojne biciklističke staze, raskošna ponuda restorana, brojnih ateljea i predivan morski ugođaj, čine ga jednim od najljepših domaćih odredišta. Brojna priznanja, nagrade i horde posjetitelja svake godine, svjedoče o Rovinju kao bezvremenom istarskom brandu, čiji sjaj jednostavno ne blijedi.

Rab

Carstvo pješčanih plaža koje se proteže po cijelom otoku Rabu, ponekad gostu odvuče pažnju od brojnih znamenitosti samog Raba. A sam grad Rab je uistinu zanimljiv. Osvojit će vas sa svoja 4 zvonika zbog kojeg Rab često uspoređuju s jedrenjakom s 4 jarbola a to su:
zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve), crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine.


Foto: rOskar

Ljubitelji sakralne umjetnosti, mogu posjetiti poznatu zbirku u franjevačkom samostanu sv.Bernardina s dvije crkve (Sv. Eufemija i Sv. Bernardin) u kojoj će se razveseliti rijetkim i vrijednim starim knjigama, dragocjenim artefaktima crkvene umjetnosti, etnografsku i numizmatičku zbirku. Saznat ćete također da se sv.Kristoforu, zaštitniku Raba pripisuju zasluge za spašavanje otoka od osvajača, te se njegova lubanja čuva u relikvijaru katedrale.
Rab je lijep kroz sve godišnje mijene i zaslužuje vašu posjetu.

Požega – slavonska Atena

foto: Turistička zajednica grada Požege

Krenete li u šetnju ovim prelijepim baroknim gradom tu će vas očarati dugogodišnja povijest, očuvana kultura, netaknuta priroda i neviđeno gostoprimstvo. Kroz sve ulice vodit će vas duh povijesti jer je utkana u svaku zgradu u obolima prekrasnim bolti koje krase ovaj prekrasni gradić. Sve od Trga sv. Trojstva, kojim dominira Zavjetni spomenik sv. Trojstva, pa preko Crkve sv. Lovre koja je jedan od najstarijih spomenika gotičke baštine i spomenik svjetske vrijednosti s freskama iz 14. stoljeća, do predivnog Trga sv. Terezije kojeg sa svih strana uljepšavaju 700 godina stara zgrada gimnazije, spomenik fra Luki Ibrišimoviću, te Dijecezanskim muzejom u kojem je izložena sakralna baština Požeške biskupije. Bogatstvo kulturne i sakralne baštine  otkrivate svakim korakom, a Požega je grad u kojem se ne ostaje gladan ni žedan, stoga je svakako uvrstite u svoj planer.

Sisak

foto:TZG Sisak

Grad na 3 rijeke, grad bogat ostatcima rimske prošlosti, danas je grad prepun znamenitosti i pozitivnih iznenađenja, koje vrijedi istražiti,  uz obavezan najam bicikala, Sisak je naime premrežen biciklističkim stazama. Mnoštvo drvoreda kao i uređenih parkova u Sisku, osvojiti će ljubitelje smirujućeg zelenila a rijeka Kupa mjesto je brojnih manifestacija, kao i sadržaja aktivnog odmora. Od znamenitosti izdvajamo: Mali Kaptol, Gradsku vijećnicu, Katedralu Uzvišenja Svetog Križa, Stari most, Stari grad, Sisački povijesni prsten, Arheološki park “Siscia in situ”, Park skulptura..a to nije sve jer o ostaloj bogatoj ponudi povijesne baštine možete saznati u Turističkoj zajednici grada.

Osijek

Poznat po najvećem festival extremnih sportova u regiji – Pannonian Challenge.  Okružen plodnim zelenim vinogorjima, a svejedno je najpoznatiji po pivu. U svakom slučaju ste na dobitku, jer vas u Osijeku čeka odličan zalogaj, vrsno pivo i dobro vino a ni slavonska gostoljubivost nije naodmet.
Krenite prvo u obilazak ka  baroknom Trgu Sv. Trojstva, koji vam je i poznat s naše novčanice od 200 kuna,  te posjetite glasovite gradske zidine s Vodenim vratima.
Gornjem gradu do kojega možete i tramvajem, posjetite neogotičku „Osječku katedralu“ s tornjem od 90 m,  koji je drugi najviši u jugoistočnoj Europi.

8-Osijek-katedrala-1024x768foto: Turistička zajednica grada Osijeka

„Kompa“, skela će vas prevesti do ZOO vrta u blizini kojeg je stara vodenica. Lijep pogled pruža se iz Zimske luke, dok Dravom klize putnički cruiseri. Grad je možda ipak najljepše promatrati s lijeve, baranjske, strane uz Promenadu i kupalište Copacabana ili kako joj osječani tepaju, njihove Kopike.
Osijek je grad i brojnih kafića i odličnih restorana, tako da svakako treba istražiti i taj dio atraktivne ponude. Lijepi grad koji miruje na obali Drave, dočekat će vas brojnim atrakcijama i sadržajima ove jeseni.

Naslovna fotografija Rovinja: rOskar

fotografije Rovinja i Raba: rOskar

Ostale fotografije: arhiv turističkih zajednica

Anita Žuvela Hitrec