Dolac – pronađite sunce na tržnici

Dok nas trenutno  muče kiša i ostale vremenske nevolje, naša preporuka je  da potražite utjehu u zdravoj prehrani. Potražite je na našim tržnicama. One su svojevrsno blago domaće ponude kao i simpatična turistička razglednica.

Svaka tržnica na svoj način postaje simbol pojedinog grada, mjesto s kojeg se širi energija domaćih ljudi a koju rado vole osjetiti i turisti, (splitski Pazar je postao nezaobilazno mjesto posjete gradu, kao i zagrebački Dolac na kojem ćete nerijetko vidjeti grupe japanskih turista kako ga oduševljeno snimaju).
U  većini slučajeva tržnice su nam početna koordinata dobrog vikenda, kao i posljednje utočište fine domaće hrane.

ID-534-dolac-Zagreb_8021_a

Nije li bolje umjesto u shopping centru, odvesti djecu i obitelj na tržnicu, pokazati im sezonske plodove voća i povrća, kupiti svježi sir, domaće mlijeko, ribu, domaće piceke i donijeti doma nešto začinskog bilja te ga (po zna koji put) pokušati uzgojiti i samostalno.

U svakom slučaju, domaće tržnice su veliko bogatstvo našeg naslijeđa, mjesto susreta i razmjene autohtonih domaćih proizvoda, te našoj turističkoj zemlji daju jedinstveni pečat prepoznatljivosti i bogatstva boja, okusa, mirisa i jedinstvene domaće ponude.
I zato, umjesto u guranju po shopping centrima vikendom, želimo vam odličan provod na nekoj od tržnica vašeg grada i mjesta!

Tekst: Explore Croatia

Fotografije tržnice Dolac: Helena Varendorff, Okusi.eu