Jesenska Idila na Bilogori: Dan Iz Snova

Zapišite u kalendare nedjelju 15. listopada 2023., kada Etno park u Velikom Trojstvu otvara svoja vrata za nezaboravan dan ispunjen brojnim aktivnostima i boravkom u idiličnoj prirodi. Nemojte propustiti ovaj izlet obogaćen cjelodnevnim sadržajima za sve generacije, jer ćete uživati u prekrasnom pejzažu a posebno će vam najmlađi biti zahvalni da ih na jedan dan otrgnete od tehnologija i vratite ih u dane bezbrižnog djetinjstva uz brojne kreativne igre i zabavu na otvorenom.

Što vas sve očekuje?

Izložba malih životinja, jahanje ponija i terapijskih konja te autentičan etno postav s tradicijskim ruhom i uporabnim predmetima bjelovarsko-bilogorskog kraja. Upoznajte  fascinantni svijet kulturnog nasljeđa Bjelovarsko – bilogorske županije. Ovdje se u najljepšem spoju prožima multietnička kultura i tradicija zajedno s neodoljivom gastronomskom pričom i brojnim mogućnostima aktivnog turizma uz neizostavnu Bilogoru koja bdije nad područjem i omogućava svim zaljubljenicima u šetnju, planinarenje, jahanje i ciklo ture da se izgube u njenom bujnom šumskom ogrtaču koji u jesen blista posebnim sjajem.

foto: Štefan Brajković

Što smo pripremili za najmlađe?

Za naše najmlađe posjetitelje tu su članovi udruge Mali olimpijac koji će organizirati sportske igre inspirirane bogatstvom jeseni, održati zanimljiva predavanja o prehrani i naučiti djecu kako da od plodova jeseni stvore vlastite zabavne ukrase. Priuštite djeci dan ispunjen zabavom i kreativnošću na otvorenom bez modernih tehnologija!

DND Veliko Trojstvo pripremio je kreativne i likovne radionice, dok će KU Tonska vas upustiti u svijet zvuka i umjetnosti s radionicama pod nazivom “Open Mind.” Dubite bundeve, izrađujte bedževe i pridružite se popularnom oslikavanju lica za sve mališane. Umjetnička inspiracija ne poznaje granice!

Cjelodnevni zabavni program i vožnja vlakom

No zabava ne prestaje na radionicama i izložbenom prostoru. Očekuje vas cjelodnevni zabavni program s nastupom popularnih Cura Iz Centra, koji će vas rasplesati i razveseliti.

Ne možete doći automobilom? Ništa zato, jer su organizatori osigurali čak 40% popusta na kartu vlaka za sve vas koji preferirate aktivni odmor. Istražite prekrasan krajolik oko Velikog Trojstva, a zna se da vlakovi pružaju potpuno novu dimenziju putovanja.

Život je ljepši na dva kotača

U sklopu manifestacije, u organizaciji BK Gema, održat će se popularna 3. biciklijada s polaskom u 10:00 ispred gradskog muzeja u Bjelovaru. Nakon vožnje, svi biciklisti bit će nagrađeni toplom okrijepom u Velikom Trojstvu. Bilogorsko područje je idealno za bicikliranje, teren je ponegdje izazovan ali svatko ga može savladati uz malo dobre volje i uz brojne oznake i karte.

Krenimo na Bilogoru

Ako ste skloni planinarenju i želite upoznati vizure Bilogore iz panoramske perspektive, ne propustite “Jesenski cipelcug” u organizaciji HPD Bilogora Bjelovar s polaznom točkom u šumi Lug u 09:00. Sve boje Bilogore prostrijet će se pred vama a jesen na Bilogori je najljepše godišnje doba, upravo idealno za planinarenje.

Upoznajte se s proizvodima domaćih OPG-ova

Ova manifestacija također nudi bogat izbor domaćih OPG-ova koji će izlagati svoje proizvode. Imate priliku opskrbiti se zimnicom i domaćim proizvodima, podržavajući lokalnu zajednicu i uživajući u okusima tradicije. Ponesite doma domaće začine, džemove, medove, bogatstvo plodova prirode kroz zimnicu, najfinije sireve, rakije i ostala blaga ovog kraja.

Veliko Trojstvo – riznica tradicijskog blaga

Etno-park u srcu Velikog Trojstva predstavlja jedinstven kompleks s bogatom kulturnom baštinom i idealnu kulturnu vikend destinaciju. U njemu se nalazi kuća koja je nekada služila kao muzejski prostor posvećen Josipu Brozu Titu. Danas se u toj kući može pronaći zavičajna etno-zbirka koja broji oko tisuću različitih eksponata. Ovi predmeti vjerno prikazuju život, kulturu i običaje prošlih vremena na Bilogori, s posebnim naglaskom na etno-zbirku Gordane i Juraja Matuncija.

foto: Željko Smešnjak

Etno-okućnica koja pruža autentičan prikaz seoskog načina života i tradicionalne gradnje. Stari bilogorski domovi, štagalj, ambar, krušna peć, kukuruzana i bunar – svi su sačuvani do posljednjeg detalja u svojoj izvornoj formi. Ovi objekti predstavljaju dragocjen prikaz povijesti ruralne arhitekture, a u kombinaciji s postavljenom etno-zbirkom, čine posebnu kulturnu vrijednost Bilogorskog kraja.

Svi su dobrodošli u Veliko Trojstvo, gdje ćemo u kompletu proslaviti jesen, prirodu i bogatstvo našeg kraja. Vidimo se u nedjelju, 15. listopada 2023., u Etno parku Veliko Trojstvo!

foto: Štefan Brajković

Bjelovarsko – bilogorska županija je također poznata po bujnim vinogradima, vinarijama i brojnim pivovarama te pruža brojne mogućnosti za biciklizam, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom. Tu je i bogata kulturno povijesna scena. Jednom riječju, Svijet u malom. Dobrodošli u Bjelovarsko – bilogorski kraj.

Naslovna fotografija: Štefan Brajković

Korisni linkovi: www.tzbbz.hr
Etno park Veliko Trojstvo

Facebook