Kako (ponovno) uvesti ravnotežu i harmoniju u život

Tim stručnjaka Thermana&Veda Ayurveda centra Laško donosi jednostavne ayurvedske savjete za dobrobit i podizanje energije

Promjena je u današnje vrijeme jedina konstanta u našim životima. U tom vrtlogu neizvjesnosti usvajanje načina života koji uravnotežuje tijelo i um postaje imperativ.

Želite naučiti kako pravilno brinuti o zdravlju i pobjeći od svakodnevnog stresa? Rješenje leži u Ayurvedi, jednom od najstarijih svjetskih holističkih sustava liječenja razvijenom u Indiji prije više od 3000 godina. Drevna Ayurveda pomaže uspostaviti ravnotežu pravilnom prehranom, tretmanima opuštanja i tehnikama meditacije.

Da biste osjetili sve blagodati autentične Ayurvede ne morate proći pola svijeta. Thermana Laško u susjednoj Sloveniji nudi različite ayurvedske i yoga programe prema holističkom principu koji provodi tim stručnjaka iz Indije.

Ayurveda program pomlađivanja uključuje masažu pomlađivanja, individualnu jogu, terapeutsku parnu kupelj te Sirodharu i Abhyangam, neke od najpoznatijih ayurvedshih masaža koje umiruju duh i tijelo. Nakon programa osjećat ćete se revitalizirano i spremno za sve izazove.

U sklopu programa Joga i meditacija očekuje vas svakodnevna individualna joga i meditacija, kao i pregršt pogodnosti koje donosi boravak u Termama Laško poput neograničenog pijenja termalne vode i ponude ayurvedskih obroka.

Dan prema Ayurvedi

Ayurveda omogućuje povratak sebi i prirodi. Isprobajte jednostavne ayurvedske savjete za dobrobit i podizanje energije tima Thermana&Veda Ayurveda centra Laško.

Ujutro kada se probudite, odmah popijte jednu žličicu kokosovog ulja koju prvo mućkajte u ustima 3 do 5 minuta. To će ukloniti bakterije i održati zubno meso zdravim. Dan započnite čašom tople vode u kojoj ste otopili malo meda. Tako ćete hidratizirati tijelo koje je spavanjem izgubilo dosta vode te mu pomoći da izbaci toksine koji su se preko noći nakupili u crijevima i mjehuru. Inače, Ayurveda preporučuje pijenje tople vode tijekom dana.

Ručak bi trebao biti glavni obrok u danu, a doručak i večera manji i lakši. Planirajte večeru što bliže zalasku sunca, a u krevet idite najmanje 3 sata nakon jela jer to pozitivno utječe na probavu. Nećete dobro spavati punog želuca, hrana se neće dobro probaviti, a vjerojatno ćete se osjećati naduto i tromo.

Dobar san je neophodan za zdravo tijelo i um. Slijedite ritam prirode i idite spavati do 22 sata, a probudite se oko izlaska sunca. Takva rutina pomaže u prirodnom čišćenju organizma te vas održava svježima i punima energije.

Ojačajte imunitet

Snažan imunološki sustav iznimno je važan, stoga se preporučuje ispijanje ajurvedskog čaja u kojem možete uživati ​​u udobnosti vlastitog doma. Čaj svojim blagotvornim sastojcima pridonosi jačanju imunološkog sustava, a u nastavku saznajte kako ga pripremiti.

Sastojci

4 kolutića svježeg đumbira

4 klinčića

4 zrna crnog papra

pola žličice cimeta u prahu

pola žličice majčine dušice

2/3 žličice kumina

4 šalice vode

Priprema:

Sastojke i vodu dodajte u čajnik i kuhajte oko 10 minuta.

Više ayurvedskih savjeta pronađite na www.thermana.si.
Fotografije: Terme Laško