Carstvo bogatih šuma i kestena gdje se dodiruju Istok i Zapad

Gradovi i mjesta na rijekama i uz rijeke oduvijek su bili od velike važnosti za život nekog kraja. Budući da je voda neophodna za opstanak i napredak čovječanstva, uz rijeke su nastajale drevne i razvijale se moderne civilizacije. Zbog svoje ljepote one su oduvijek budile u čovjeku osjećaj divljenja, ali i izazivale strahopoštovanje zbog svog nepredvidivog karaktera i tajanstvenosti.

Drevne civilizacije su im pridavale obilježja bogova i božica te su svoj život prilagođavale njihovim tokovima, a povijesno su rijeke razdvajale i spajale kulture, označavale određene posjede i oblikovale brojne život.

LEGENDA O STARCU KOJI JE DARIVAO MJEŠTANE

Jedno od takvih mjesta u koje ćemo danas virtualno otputovati je Hrvatska Kostajnica, maleni gradić koji se smjestio u jugoistočnom dijelu središnje Hrvatske, na lijevoj obali rijeke Une. Smještena u srcu netaknute prirode, u miru i tišini rijeke koja je nepresušan izvor inspiracije pjesnicima, nadahnuće umjetnicima i strast ribarima, Hrvatska Kostajnica je jedno od onih mjesta koje zadovoljava sve karakteristike idilične slikovitosti.

Hrvatska Kostajnica nalazi se na jugoistočnom rubu središnje Hrvatske. Razvila se na lijevoj obali rijeke Une, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

Naime, stisnula se između rijeke Une i brda Djed koje je dobilo ime po misterioznom starcu koji je živio u šumi iznad grada. Prema legendi, u doba turskih osvajanja, kada su kršćanski običaji bili strogo zabranjeni, iz šume je izlazio tajanstveni starac koji je za Božić darivao mještane, a u znak zahvalnosti mještani su brdo nazvali po njemu.

UGODAN I MIRAN AMBIJENT UZ RIJEKU UNU

Nije teško zaključiti što je čovjeka nagnulo da se ovdje nastani: nisu to ni utvrde ni palače ni barokni dvorci kao u Hrvatskom zagorju. Tranzit, trgovina i razmjena dobara bili su glavni pokretači ovoga kraja kojeg rijeka Una razdvaja i spaja s Bosnom i Hercegovinom, a krasi Stari grad Zrinski, utvrda iz 13. stoljeća koja kao da izranja iz rijeke. Radi se o najvažnijoj utvrdi na srednjem toku rijeke Une u obrani od Osmanlija.

Ono što je karakteristično za Hrvatsku Kostajnicu je to da je okružena bogatim šumama kestena, odnosno ‘kostanja’, što je arhaični naziv za kestene, po kojem je grad na Uni i dobio ime. U to ime, svake se godine u Hrvatskoj Kostajnici održava Kestenijada, manifestacija posvećena kestenima te nezaobilazno događanje za sve ljubitelje prirode i kestena.

Mjesto je to u kojem se dodiruju Istok i Zapad, kršćanstvo i islam pa tako s jedne strane rijeke Une možete vidjeti crkve koje su simbol kršćanstva, a s druge strane Džamije kao simbol islama. Osim bogate prošlosti, slikovitih kućica uz rijeku i netaknute prirode, ovo mjesto će vas osvojiti nekom posebnom mirnoćom, inspirativnošću i harmonijom.

Tekst i fotografije: Putni kofer