Kreacije prošlosti kao neodoljiv suveniri Zagorja

Ako ste se pitali odakle dolaze simpatične ptičice na kotačićima, drvene frule – žvegle, tamburice, leptiri koji klepeću krilima i mnoštvo drugih starinskih igračaka, pođite u Hrvatsko Zagorje, pronaći ćete nekoliko tradicijskih obrta koji s pomnom pažnjom, strpljenjem i ljubavlju, izrađuju ove prepoznatljive tradicijske suvenire. 

Drvene igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Izrada je počela u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana. Središta izrade su mjesta Bistrički Laz, Stubički Laz, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tugonica i Turnišće. Postoji više vrsta igračaka poput drvenih frula – žvegle, klepetaljki – ptica s kotačićima koja se gura na štapu, tamburice, drvene životinje, zviždaljke, modeli  automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječji namještaj za lutke i razni drugi.

foto: TZO Marija Bistrica

Način izrade prenosio se u određenim obiteljima iz generacije na generaciju i zadržao do danas, te je specifično da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Svaka igračka je ručni rad te je nemoguće naći dvije potpuno iste. Igračke se izrađuju od drva vrbe, javora, bukve i lipe.

Drvo se posiječe, suši, teše  i oblikuje pomoću šablona. Najčešće boje su crvena, plava, bijela i žuta boja, koja je i tradicionalna za drvene igračke. Igračke se prodaju na crkvenim svečanostima, sajmovima, na tržnicama, a najviše u svetištu u Mariji Bistrici.

Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja uvršteno je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine, te je na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Obrti starih zanata – podržimo proizvodnju drvenih igračaka i suvenira

Drvo – M
Vladimir Gorički
Tugonica 52
+385 (0) 49 444 216
Izrada drvenih igračaka
Ivica Mesar
Tugonica 146
+385 (0) 95 5291 410
Izrada drvenih igračaka
Stjepan Mikuš
Laz Stubički 42a
+385 (0) 98 612 702
Izrada drvenih igračaka
Ivan Hajnić
Tugonica 54b
+385 (0) 49 444 109
Izrada drvenih igračaka
Lovro Fijan
Zagrebačka 3
+385 (0) 98 607 390
TAMBURICA obrt za trgovinu, proizvodnju i ugostiteljstvo
Danijel Hajnić
Tugonica 47
+385 (0) 99 245 2768

 

Izvor: Visit Zagorje