Blistave boje života – Istražimo Daruvar

U vrtu dvorca Janković u jednom od najljepših perivoja Hrvatske, smjestio se Ginko, veličanstveno stablo posađeno davne 1777., godine, pa ćemo njemu prepustiti uvodni dio priče o Daruvaru.

ISTRAŽI DARUVAR – PRIČA 2

Ja sam Ginko iz Daruvara, najstarije stablo u Hrvatskoj.

Ako naćulite uho i poslušate moju tišinu, šapatom lišća ispričat ću vam da sam najveće i nastarije Ginkgo stablo u Hrvatskoj. Bio sam tako malen i slabašan i nitko nije ni slutio da ću se toliko razviti i narasti. No uspio sam i postao  službeno najljepši i najstariji primjerak svoje vrste u Hrvatskoj. Postao sam zaštićeni spomenik prirode, simbol grada i glavni čuvar parka Antuna Jankovića ispred istoimenog Dvorca kojega morate jednom posjetiti kada dođete u Daruvar. Svjedok sam Vremena, čuvar sjećanja, razglednica prošlosti, vaša povijest i vaša budućnost. Ispričat ću vam brojne priče o svom gradu, gradu koji leži podno najljepših obronaka u Europi. Pričat ću vam o mirisnim vinogradima koji moj Daruvar opkoljavaju sa svih strana, o prirodnim izvorima ljekovite termalne vode i fango blatu, o našim cvjetnjacima i parkovima koji su među najljepšima u Hrvatskoj, o čuvenom pivu koje ovdje buja gotovo uspješnije od cvijeća, a vjerujte cvijeća ima na svakom koraku. 

Jeste znali da je Ginko biloba je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina? A jedno takvo živi u Daruvaru, službeno je najveće i nastarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Ovaj fascinantni primjerak Ginkga bilobe daruvarčani su nazvali Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik.

BEERLIST – NAŠE PIVSKE I DRUGE PRIČE –

Pivovara Daruvar osnovana je davne 1840. godine a priča o Staročeškom pivu počinje 1893. godine, kada se ovaj brand počeo proizvoditi. Brand 5thElement rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj craft sceni. Kako se pivo proizvodi od 4 osnovna sastojka (hmelja, slada vode i kvasca) iz 5th elementa odlučili su predstaviti te sastojke kroz 4 elemeta: Vatru, vodu, zrak i zemlju uz peti dodatak a to je Ljubav. S naglaskom na stvaranje posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvoren je 5th element, nevjerojatno šarmantan, urban prostor. Krešo Marić majstor piva u pivovari i Miran Husak, autor programa Beerlist, dvoje su uigranih kolega koji će vas umješnošću pravih pivskih majstora voditi kroz prezentaciju piva, odnosno degustaciju BEERLIST uz najfinije sireve i čokoladnu tortu pekarnice Imako.
U njihovim pivskim pričama, naučit ćete nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, vidjet ćete kako se pivo rađa, osjetiti mirise i kušati okuse različitih stilova piva.

Koji program posjetiti? Programi Pivskih priča organiziraju se za manje grupe, a svaka od njih ima drukčiji intenzitet pivskog doživljaja. Od osnovnog programa koji uključuje obilazak pivovare i kušanje piva, pa sve do dvodnevnih – intenzivnih turističkih programa. Posebno izdvajamo jednodnevne programe „Craft – Zajednički element“ koji uz obilazak pivovare uključuje i ljubavnu priču sira i craft piva te posebnu čokoladnu tortu, kao i program „Pilsner“ koji uz obilazak uključuje predavanje o kulturi piva, autohtone pivske pogačice i posebnu pivsku večeru pripremljenu od strane vrsnih kuhara iz Daruvarskih toplica

Zelen i uređen, skladan i smiren Daruvar je idealan za šetnju, a šetnjom kroz njegov centar ćete pronaći i atraktivne skulpture. Prošećite Julijevim parkom, u kojem se nalaze skulpture “Ždrala” (simbol Daruvara) i “Kupačice” ili “Goje Maje”. Skulptura “Kupačica”, jedan od najranijih radova kipara Antuna Augustinčića izrađena 1927. u bronci. Nalazi se od 1956. u Daruvarskim toplicama, a tamo je postavljena kao simbol plodnosti žene, te postoji predaja da ako imate probleme sa začećem, dotaknete Maju. Možete zaželjeti želju i baciti novčić za sreću u „Ivanovo vrelo“ – najveći kaptirani izvor ljekovite termalne vode. Zanimljivo je i to da se Julijev park nije mijenjao već više od 150 godina a sa svojim kaptiranim izvorima ljekovite tople vode i povijesnim građevinama, ovo je jedan od najljepših ako ne i najljepši perivoj u Hrvatskoj.

Dvorac Janković

Upoznali smo dvorac iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom centru Daruvara, dvorac koji spada u zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije. Antun Janković je sebi u Podborju dao izgraditi dvorac imenom Daruvar (Ždralovgrad) s prostranim parkom oko njega za koji je tadašnji istraživač i putopisac Friedrich Wilhelm von Taube napisao: „To je dvor najljepši u cijeloj kraljevini, pa se ne bi trebao ni u Beču sakrivati“.

U vrijeme Jankovića perivoj se prostirao na 14 ha površine. Središnjim očuvanim dijelom s južne strane dvorca, ispred glavnog ulaza, dominira muški primjerak gore spomenutog, stabla Ginkgo biloba a koji je pronio slavu zelenog Daruvara van granica Hrvatske, kada je u nemilosrdnoj konkurenciji raznoraznih starih ljepotana diljem Europe, ponio titulu u natjecanju za Europsko stablo 2020. godine te u konkurenciji između 16 zemalja, osvojio drugo mjesto.

Najbolji burek stiže iz Daruvara

Želite li pojesti nešto slasno, hrskavo, zasitno i super ukusno za doručak, zaputite se u popularni zdravljak Orijent na trgu Franje Tuđmana. Lokalci ga znaju pod jednostavnim imenom Kod Faruka, a tamo se jede hvaljeni burek. Burek je sočan, napravljen s idealnim omjerom tijesta i sira ili tijesta i mesa, odluka o tome jeli bolji mesni ili sirni, jedna je od težih koje ćete donijeti kada sjednete za stol i probate burek. Iz razgovora saznajemo da je vlasnik Faruk Demiri, zdravljak naslijedio od oca. A njegovi preci su tražeći mjesto u kojem bi se skrasili, prošli Mostar, Vrsar i Lipik. Na kraju su svoje gnijezdo savili u Daruvaru. Mjesto ima tradiciju dužu od 40 godina a obiteljski posao mu je predao davne 2013, otac Mahir. Burek kod Faruka postao je unatrag nekoliko godina i turistička poslastica, preporuka za obaveznu posjetu kad ste u Daruvaru a o njemu su pisali i brojni nacionalni mediji.

POSJETITE DARUVAR, GRAD SKLADA I ZELENILA

Brojni izvori ljekovite termalne vode, nalazišta ljekovitog mineralnog blata,  očuvane povijesne građevine i prekrasni povijesni pejzažni parkovi, wellness-spa i medicinski sadržaji, pivske priče, odlična vina i sirevi, čine Daruvar idealnim gradom za život.
Dobro došli u Daruvar!

TZG Daruvar

5th Element

Dvorac Janković