Bilogorske atrakcije – što vidjeti ovog ljeta?

Blistave Boje Života Bjelovarsko – bilogorske županije – priča 3

Provedete li jutro u Bjelovaru, tada je njegov novouređeni korzo koji sjaji novim sjajem nezaobilazna postaja. Grad Bjelovar ima dugu tradiciju koja seže sve do 1756. godine kada je osnovan kao utvrda. Danas je Bjelovar moderan grad, sjedište Bjelovarsko – bilogorske županije, s brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Jedan od najimpresivnijih simbola grada je prekrasna tvrđava a isto tako je poznat po svojoj prekrasnoj prirodi. Okruženje grada obiluje zelenilom i parkovima, što ga čini idealnim mjestom za opuštajuće šetnje i rekreaciju na otvorenom. Predstavljamo vam skrivene atrakcije u blizini Bjelovara!

VELIKO SRCE MALENOG BRIJEGA

Zamislite drvenu kuću podignutu na zelenom brijegu, s koje se sa svih strana pruža pogled na more zelenila. Prirodan vodopad stabala i livada, okrunjen zelenom šumom posjetitelju pruža jedinstveno iskustvo mira u prirodi uz izvrsnu tradicijsku gastronomiju koju s ljubavlju spremaju vlasnici svojim gostima.

Vladimir i Vesna Vlajinić u sklopu imanja imaju mali restoran s ponudom lokalnih namirnica koji je vikendom otvoren za sve goste a preko tjedna rade samo po najavi. Topli bakin stolnjak prostrijet će se pred vama i vratiti vas u dane bezbrižnog djetinjstva a stolom će prodefilirati knedle sa šljivama, janjetina na 100 načina, krpice sa zeljem, bijeli i kukuruzni žganci, domaći kruh, sarma, štrudli s jabukama, zljevanka, langošice.. Sve spremano iz domaće kuhinje, svježe, sezonsko. Vrstu namirnica određuju godišnja doba.

No hrana se može pojesti na raznim seoskim domaćinstvima i svugdje će biti ukusna jer je ponuda naših izletišta zadnjih desetak godina doživjela strelovit procvat. Svu hranu koju vam iznose na stol, ili proizvode sami ili nabavljaju od OPG-ova u susjedstvu. Morate probati janjetinu koju pripremaju na više načina a koja je podjednako ukusna u bilo kojoj varijanti pripreme. Ovce Romanovska koje drže najplodnija su svjetska pasmina, a Vlajnići ih pripremaju pod pekom, na gulaš, od jetrica rade saft…

Sva jela koja smo probali bila su nevjerojatno ukusna, uz priloge od mirisnog i svježeg domaćeg povrća. Tu su i nezaobilazne štrudle i zlevanka kojima se možete zasladiti nakon obroka. Kako smo rekli, sva naša seoska domaćinstva su neodoljiva, što ponudom hrane što divnim ambijentom. No ono što seosko domaćinstvo Na malenom bregu, razlikuje od drugih, je nevjerojatno maštovita prezentacija koju za njih osmišljava i priprema daroviti g. Mladen Medak.

Mladen je početkom 2021 osmislio koncept interpretacijskih tabla za Stazu začudnih bića Bilogore i autor je njihovih ilustracija. Vladimir i Mladen su nas stoga, ne bi li nam pokazali svoju čarobnu priču, proveli kroz čarobnu šumu, gdje smo se sreli s nekoliko interpretacijskih tabli, te smo morali uz određene recitacije, otvarati drvena vrata/portale kroz koje začudna bića mogu doći.

Mladen svira nekoliko instrumenata, pjeva, crta, slika, crta karikature, piše slikovnice, sklada pjesme..nema kraja njegovim talentima. Zahvaljujući Mladenu naučili smo nešto i o Kamišibaju, tradicionalnom japanskom načinu slikovnog pripovijedanja gdje se isprepliće priča, ilustracija i glazba te pripovijedanje. Najljepše je što sve to slušate na slamarici poredani poput djece i osjećate se tako, ali u onom pozitivnim smislu, veseli i razgaljeni. A to izgleda nekako ovako.

Nisu samo začudna šumska bića ono što če vas oduševiti pri ovom storytellingu. Vladimir će pripremiti za vas i pravi piknik na travi nakon obilnog ručka a tu su i njegovi divni konji pasmine Gidran koje možete jahati na ograđenom prostoru ili se s njima zaputiti u šumu.

VRATA BILOGORE – ZALAZAK SUNCA


Ovaj OPG s fantastičnim pogledom na zalazak sunca, star je više od 150 godina. Koliko povijesti u maloj ruralnoj kući/restoranu su ispisale ove ukusno pripremljene trpeze! Obitelj Mihoci posjeduje i stari vinski podrum, dok jela bilogorskog kraja pripremljena na iznimno maštovit način uz bogatu vinsku ponudu.

Zanimljivo je i to da su smješteni na jednoj od najviših točki Bilogore a pogled koji seže do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice, okupan u zlatnom zalasku sunca, daje dodatnu notu ovom seoskom domaćinstvu. Domaćini su topli i srdačni, dočekuju vas na vratima dobrodošlicom i isto vas tako ispraćaju. Divan prostor s dušom, s crvenim crijepom i drvenim stolovima, pun je ljupkih detalja koji evociraju prošlost.

VINARIJA CONER – VRHUNSKA PONUDA VINA I DOMAĆE HRANE

Na spoju vinorodnih brežuljaka i bukovih šuma s plodnom ravnicom kojom teče rijeka Drava, oplemenjuju ju hrastove prašume i nadaleko poznati Peski, vinarija vas poziva da se opustite i uživate u trenutku koji će Vam ostati trajna uspomena. Posjetite ih i upoznajte suvremene načine proizvodnje vina, uživajte u zdravoj hrani i druženju, te na koncu, ponesite dio bilogorskog mira sa sobom.

Tradicionalna jela bilogorskog kraja pripremljena su na ekskluzivan i suvremen način, od namirnica proizvedenih na njihovom imanju na Bilogori ili seoskim gospodarstvima u okolici. Sve što mogu, uključujući ručno proizvedenu tjesteninu, poslužuju domaće. Uz jela s karte, u ponudi su im specijaliteti s ražnja, roštilja i iz krušne peći. Od obrade tla i loze, pa do skidanja grožđa s trsja, svom vinu posvećuju potpunu pozornosti, kako bi zadržalo notu zdravlja, svježine i ekskluzivnosti do trenutka kada se ulije u čašu, sretnom gostu. Bilogorska su vina lagana, pitka i aromatična, s dobrim omjerom kiselina odnosno šećera i alkohola.

U Vinariji Coner možete jednostavno i uspješno spojiti posao i užitak. Možete kod njih dogovoriti opuštajući radni dan ili dan za team-building na Bilogori. Obje dvorane, u koje mogu primiti do 130 gostiju, opremljene su opremom za održavanje sastanaka, radionica i predavanja.Od siječnja 2017 nude i smještaj u pet soba i tri apartmana s ukupno 24 ležaja.

Dočekali su nas raširenih ruku s odličnim čvarcima od crne svinje i domaćim suhomesnatim proizvodima, a vina su nas osvježila i oraspoložila toliko da smo poželjeli kod njih ostati cijeli dan.

Gravel Tura – doživljaj prirode na biciklima

Nakon vinarije zaputili smo se prema graničarskom čardaku povrh Velikog Trojstva gdje su nas dočekali vodiči Igor Prka i Senad Vegić. Vozili smo kroz bilogorske vinograde, šume, livade, polja i sela. Odvažite se i doživite bilogorsku prirodu na ovaj način. Bilogorski pejzaži su fascinantni za vožnju, a teren je baš sportski tako da morate biti u nekakvom kondicijskom minimumu.

ROMSKA KUĆA

U malenom selu Maglenča, nalazi se jedinstvena romska – etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od osam skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj. Oni su bili još jedna od brojnih postaja našeg zanimljivog putovanja.

Što možete vidjeti u prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj ali i Europi?

U prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je Stalna izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara a ovdje možete vidjeti i bogate nasade lavande. Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem, a sam ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce najprije izlazi.

foto: Domagoj Sever

Ispred ulaza je i stablo jabuke kao simbol plodnosti i blagostanja u obitelji.  Domaćini Romske kuće, Goran i Slađana Đurđević, iznimno vješto u maniri najiskusnijih svjetskih vodiča, interpretiraju zainteresiranim gostima priču o tradiciji, običajima i eko etno naslijeđu Romske kuće i povijesti ovog kraja.


Romska kuća spomenik je davnom vremenu i svjedok povijesti ovog kraja, te škrinjica blaga sačuvana kroz zapis vremena. Ovdje možete degustirati neke od specijaliteta tradicionalne romske kuhinje i kupiti neke od proizvoda lavande koje vlasnici sade na vlastitim nasadima oko kuće.

Tu je degustacija proizvoda lokalnih OPG-ova Velikog Trojstva kao i najam kuće za sve vrste evenata na otvorenom i zatvorenom prostoru, prostor za roštilj, prostor za prezentacije, edukacije, okrugle stolove. Romska kuća jedan je i od “Horses welcome punktova” poznatog turističkog projekta u BBŽ – “Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju” koji je na 2016 godine na održanoj nacionalnoj svečanosti Suncokret ruralnog turizma, osvojio Zlatnu povelju u kategoriji 150 kandidiranih projekata, a Romska kuća posebno priznanje.

SVI ZNAMO ZA FILM VLAK U SNIJEGU, NO JESTE ZNALI DA MOŽETE POSJETITI AUTENTIČAN VLAK IZ SNIJEGA?

Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Uz Lovrakove dane kulture i spomen sobu Mate Lovraka, tu je izgrađen i “Mlin Družbe Pere Kvržice”, identičan i na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”. U centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji. Prostor je izuzetno atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme.

Za Lovrakov centar veliko zanimanje pokazuju škole širom Hrvatske, i prepoznat je kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam, koji promovira ovaj kraj i prisjeća sve generacije na lik i djelo doajena dječjih romana, Matu Lovraka. U neposrednoj blizini Centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja, koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

Fotografije: Domagoj Sever, Stipe Boščić, Iva Mihalić Krčmar

Korisni linkovi:

www.tzbbz.hr

Na Malenom brijegu

Romska kuća

Vrata Bilogore