BBŽ – Blistave boje života iz Garešnice

Zeleno srce Hrvatske u čijem su se središtu smjestile tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, ispričati će brojne priče o toplini i gostoljubivosti Bilogoraca i Moslavaca a njihovih pet gradova i osamnaest općina, prigodno se razmjestilo po bajkovitim brežuljcima na kojima se padine i gore kupaju u zlatnom suncu i beskrajnom nebeskom plavetnilu.

GAREŠNICA – MISTER MORGEN

Jeste znali da je u Garešnici rođen slavni Ivo Robić, pjevač zabavne glazbe čija se karijera vinula u međunarodne visine kada je svojim hitom Morgen, na američkoj top listi pretekao Franka Sinatru i Elvisa Presleya? Svestran glazbenik svirao je nekoliko instrumenata: klavir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas.

Djetinjstvo je proveo u Garešnici gdje je pohađao pučku školu. U danima najveće slave Ivo Robić nije zaboravio svoj rodni kraj, pa je nekoliko puta održao koncert u Hrvatskom domu u Garešnici, na poziv njegova tadašnjeg  predsjednika Pere Brnjasa.  Jos jedna zanimljiva cinjenica – svi smo čuli za kultnu recenicu – “Houston we have a problem” s misije Apolo 13, a jeste li znali da je upravu tu poruku primio inženjer strojarstva Milojko Mike Vucelic koji je isto rođen u Garešnici. Bio je jedan od najzasluznijih ljudi NASAe što se posada Apola 13 vratila živa na zemlju. Zbog toga je dobio “Presidential Medal of Freedom”, najvišu američku civilnu nagrada koju mu je dodijelio predsjednik Richard Nixon.

Zvonimir Ferenčić, poznati glumac, također je rođen u Garešnici. Ferenčić je imao više zapaženih uloga, kako kazališnih tako i filmskih, primjerice često je tumačio likove u filmovima čije je scenarije potpisivao Slavko Kolar, književnik i dramatičar koji vuče korijene iz obližnjeg Palešnika.

Ima Garešnica puno skrivenih aduta, prepuna je vodene površine, brežuljaka i nizina, livada, gustih šuma, plodnih polja i vinograda a ima i značajan broj ribnjaka. Najveći ribnjaci nalaze se u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi. Posjetili smo Centar za Posjetitelje Natura 2000 i saznali da je Zgrada bivšeg Društvenog doma imala više različitih namjena. U njoj je bilo smješteno kino, zatim noćni bar pa i čak trgovina. Danas je tu  Centar, koji je napravljen u sklopu projekta “Zeleni vrtovi Poilovlja” teškog” 22,5 milijuna kuna.

Na samom ulazu u Centar dočekat će vas akvarij sa zaštićenim ribama koje obitavaju na području Garešnice. Šetnjom kroz Zeleni vrtovima Pilovlja  otkrili smo da se tu nalaze čak 62 zaštićene ptičje vrste, stanište europskog dabra i vidre.  Ako ogladnite od prirode i njenih divnih vizura, tu je tradicijski restoran Kod Bake, s tradicijom starom više od 50 godina.

Poznat po izvrsnim filekima, ovaj restoran se nalazi u mjestu  Kapelica, odmah nadomak Garešnice. Ovdje sve podsjeća na prošlost, starinske lutke odjevene u nošnje, stari predmeti s dušom, toplo uređeni interijer a domaća hrana skuhana po receptima chefice  Danijele Crnjak Andri, udovoljit će i najzahtjevnijima. Ako volite netipična jela naše povijesti, onda je ovo prava adresa. Topla preporuka je da svratite  na porciju fileka pripremljenih na 100 načina iz Danijeline kreativne kuhinje, ili na porciju masnog bunceka s kiselim zeljem a Danijela sprema i sjajni rižoto sa šparogama. Ako želite nešto manje tradicionalno, možete odabrati bilo što s raznolike ponude menija.

Bjelovarsko – bilogorski kraj je sjecište puteva i raskršće brojnih povijesnih priča. Lijepi gradovi, romantična sela, zelenilo kud oko seže, gore i doline, bregovi i mirisne livade s konjima uz toplinu i gostoljubivost domaćina, neki su od mnogobrojnih aduta ove županije, a sve to okrunjeno atraktivnim biciklističkim stazama i vinskom cestom. Posjetite ga što prije!


Fotografije: Stipe Boščić

www.tzbbz.hr

Restoran Kod bake

Centar za posjetitelje Natura 2000