Lovrenčevo u Petrinji – proslava grada, proslava ljeta

Svake godine u ljetnim mjesecima, Petrinjce ispuni posebno raspoloženje u iščekivanju najsvečanijega dana u kojem park, okolni trgovi i ulice ožive od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju.

Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo u Petrinji, najstarijega događaja u gradu kada se slavi njezin zaštitnik.

Sv. Lovro izabran je za patrona petrinjske župe budući da je kršćanska vojska i vojska hrvatskoga bana 10. kolovoza 1594. godine po prvi put osvojila osmanlijsku utvrdu na ušću Petrinjčice u Kupu. Na temeljima ove utvrde nastala je nova Petrinja, važno kulturno, prosvjetno i gospodarsko središte Banovine. Prva polovina kolovoza kao da je uvijek bila obilježena pozitivnim povijesnim prevratima. Tako je u vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja nakon četverogodišnje okupacije, oslobođena zbog čega ne čudi da je grad u to vrijeme svake godine pun veselja i dobre vibracije.

Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo traje desetak dana i nudi raznovrstan program u kojem se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, 30. obljetnica ZNG-a Petrinja, Dan hrvatskih branitelja Grada Petrinje i Dan Grada Petrinje, blagdan Preobraženja Gospodnjeg i blagdan sv. Lovre.

Posjetite ranjeni dragulj Banovine, lijepu Petrinju i uživajte u nekoliko dana bogatog programa.

Pogledajte u našoj fotogaleriji PROGRAM DOGAĐANJA.

Sve informacije potražite u Turističkoj zajednici Grada Petrinje, tel: 044/815-431, mail: [email protected])