Posjetite polja lavande u sjevernoj Hrvatskoj

Polja lavande oduševljavaju svojom bojom i mirisom i već smo pisali o onim najpoznatijima u francuskoj pokrajini Provence te o onima u Istri. Na obroncima brežuljka nedaleko srednjevjekovnog dvorca Veliki Tabor u Desiniću, udaljenog otprilike 60 km od Zagreba (sjeverozapad) smjestilo se malo obiteljsko gospodarstvo Pokupec Božić koje se bavi uzgojem lavande.

Ono što je 2003 s nekoliko grmova počelo kao hobby iz znatiželje, pretvorilo se u polja s nekoliko tisuća grmova prepoznatljive boje.

Zasađena parcela od 2009. godine upisana je u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. «Ne koristimo nikakva kemijska sredstva za prihranu ili zaštitu od korova. Za razliku od većine uzgajivača lavande (lavandina) u Hrvatskoj na našem  gospodarstvu uzgajamo dvije vrste lavande.»

Osim spomenutog lavandina obitelj uzgaja i pravu lavandu (Lavandula angustifolia) a destilira u vlastitom malom destilatoru. Svježe ubrana herba tako ne gubi ljekovita svojstva u dugotrajnom transportu i odgađanju destilacije što će pravi poznavatelji eteričnih ulja znati prepoznati.

Imanje je moguće doći posjetiti, najbolje uz prethodnu najavu kako ne biste lutali, ali i kupiti neke od proizvoda: sapune, mirisnu sol, hidrolate, suhi cvijet, mirisni jastuk, mirisne vrećice, i naravno – eterično ulje. Ako ostanete bez zaliha, gospođu Tatjanu je moguće sresti i u Zagrebu, na Splavnici ispod Dolca, te kupiti njene proizvode.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
Tatjana Pokupec Božić

Put Veronike Desinićke 4

49216 Desinić

Mob: 00 385 (0)99 841 8849

E-mail: [email protected]

http://bio-lavanda.com

Izvor: Okusi.eu