Posebna priča nedaleko od Petrinje – carstvo izleta, edukacija, radionica, kreativnosti i susreta

Izlet na kulu, izviđačke aktivnosti, učenje orijentacije na karti i u prostoru, pozivanje strašnog zmaja čuvara kule, potraga za blagom, skakanje u vrećama, ručak uz logorsku vatru, Astronomska noć, branje kestena.. samo su dio uzbuđenja koje možete pronaći u Ekološkom centru Vrata zrinske Gore. U sklopu brojnih aktivnosti koje se ovdje nude, tu je i program Upoznajmo šumu koje Ekološki centar provodi u suradnji s Hrvatskim šumama, u sklopu kojega se uče biljne i životinjske vrste koje se mogu susresti u šumi; biljne radionice (izrada biljnog tiska, stara tehnika fotografije – cijanotipija, izrada herbarija, izrada sjemenih bombica, uzgoj mikropovrća, izrada prirodne kozmetike), analiza vode, glazbene i likovne radionice uz upoznavanje živopisnih posebnosti ovog područja. Lista je podulja a iskustva su kažu polaznici, nezaboravna. Svega sat vremena od Zagreba postoji dakle centar koji nudi edukacije, dječje programe, edukativne i zabavne izlete, kreativne radionice a potiče i zajedništvo i avanturu kroz koncept hostel smještaja. Nastao je od poznatog DIC (Dječjeg istraživačkog centra), kultne institucije gdje su brojni budući učitelji iz Petrinje dolazili na praksu kao studenti a školarci na nezaboravne izlete. Vrata zrinske Gore širom su otvorena svim putnicima namjernicima. I velikima i malima.

Razmišljajući o dosta dugom periodu školskih praznika i kako djeci ne bi bilo dosadno, Ekološki centar ovoga je ljeta prvi put proveo i Avanturistički kamp na Zrinskoj gori za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Prvi put održana je i Astronomska noć 11. kolovoza, kada se vide Perzeidi. A ako ste mislili da u ovom zanimljivom i novom centru ima mjesta samo za djecu i škole, slobodno svi mogu ovdje istraživati i svoju kreativnu stranu kroz radionice slikanja uz vino, biljne radionice, učenje posebnih tehnika slikanja, izrada prirodne kozmetike, učenje o čajevima, glazbene radionice, lista je poprilična.

Kako je nastao Ekološki centar?

Ekološki centar Vrata Zrinske gore nastao je na mjestu nekadašnjeg popularnog DIC-a, Dječjeg istraživalačkog centra, u kojem su generacije studenata Učiteljskog fakulteta u Petrinji provodili praksu, a generacije školske djece dolazile na izlete. DIC je oživljen kao Ekološki centar 2021. godine, te je od 2022. pod upravljanjem Poslovnih zona Petrinja d.o.o. Zgrada je obnovljena uz pomoć sredstava Europske unije, a u obnovi su joj prošireni kapaciteti. Na katu su napravljene spavaonice, pa je sada ECVZG, osim edukativnog centra, postao i hostel.

CARSTVO EDUKACIJE I ODLIČNIH ŠKOLSKIH IZLETA KOJI SE PAMTE
Tako je ovo zdanje u Prnjavoru Čuntićkom, nekih 13 kilometara udaljenom od Petrinje, nastavilo biti središtem školskih izleta brojne djece iz Siska, Petrinje i Zagreba, a i šire s planom da privuku posjetitelje iz cijele Hrvatske. Matea Vipotnik, voditeljica Ekološkog centra ističe kako imaju iznimno sadržajan program koji može ponuditi i višednevnu školu u prirodi. Surađuju s kvalitetnim stručnjacima koji imaju višegodišnje iskustvo rada s djecom, a svoj program usavršavaju i proširuju već godinama, da bi kroz pouzdanu recepturu finalan proizvod bio odličan, na zadovoljstvo djece, roditelja, učitelja i odraslih polaznika.

Jedan od takvih programa je Izlet na kulu Čuntić s izviđačkim aktivnostima, koje škole redovno prolaze, a generacije o tome pričaju još godinama. Izlet na kulu počinje dešifriranjem kodiranih poruka, učenjem orijentacije na karti i u prostoru, za one mlađe i pozivanjem strašnog zmaja – čuvara kule, kako bi dao dopuštenje za potragu za blagom na kuli. Blago je, naravno, čokolada, na opće veselje djece kada ju pronađu i podijele. Tu su i podizanje šatora, luk i strijela, stare igre poput povlačenja konopa i skakanja u vrećama. Obavezan dio programa je i ručak – pečenje hrenovaka i kobasica na logorskoj vatri, što djeca osobito vole.

Osim ovog programa, tu je i Upoznajmo šumu, koje Ekološki centar provodi u suradnji s Hrvatskim šumama, u sklopu kojega se uče biljne i životinjske vrste koje možemo susresti u šumi; biljne radionice (izrada biljnog tiska, stara tehnika fotografije – cijanotipija, izrada herbarija, izrada sjemenih bombica, uzgoj mikropovrća, izrada prirodne kozmetike), analiza vode, glazbene i likovne radionice…

AVANTURISTIČKI KAMP – KIŠA METEORA, PROMATRANJE NEBESKIH TIJELA, KESTENIJADA

A kako djeci ne bi bilo dosadno tijekom ljetnih praznika, Ekološki centar ovoga je ljeta prvi put proveo i Avanturistički kamp na Zrinskoj gori za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Prvi put održana je i Astronomska noć 11. kolovoza, kada se vide Perzeidi. Program je držao Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, a nakon promatranja nebeskih tijela, zviježđa i Mjeseca, sudionici su mogli vidjeti kišu meteora. Najuporniji ostali su promatrati Perzeide do 5 ujutro.

Još jedan popularan program za škole je i upoznavanje plodova jeseni, pa uskoro slijedi i Kestenijada- Učenici na izletu beru kestene podno Hrastovačke gore, udaljene ni 10 minuta vožnje od Ekološkog centra, u šumi, također uz vodstvo stručnjaka iz Hrvatskih šuma koji upoznaju djecu s biljnim vrstama koje mogu vidjeti oko sebe. Potom se vraćaju u Ekološki centar gdje peku svježe ubrane kestene i nastavljaju s programom.

KREATIVNE RADIONICE ZA ODRASLE – ISTRAŽITE SVOJU UMJETNIČKU STRANU U ČUDESNOM AMBIJENTU ZRINSKE GORE

Osim programa za djecu, uvedeni su i programi za odrasle. Tako je u prirpremi i treća Kist i čašica u prirodi koji se održava 27.9.2024. Ako vas ideja o slikanju uz vino u umirujućem okruženju prirode Zrinske gore, žubor slapa u blizini Ekološkog centra, cvrkut ptica i pogled na brežuljak preko puta imalo privlači, možete se prijaviti na aktualnu radionicu. U listopadu u najavi imaju i Cijanotipiju uz čaj, ležerno druženje uz stvaranje malih umjetničkih djela, „plave čarolije“ te ispijanje čaja i učenje o dobrobitima lokalnog ljekovitog bilja te radionice kuhanja vegetarijanske i veganske hrane.

foto: Pexels

(Postupak cijanotipije se sastoji od stvaranja otiska na papiru premazanom željezo amonijevim citratom (komponenta A) i željezo kalijevim cijanidom (komponenta B). Na premazani papir poslože se motivi – često bilja – te se pritisne staklom, kako bi se dobio što bolji otisak. Potom se postavi pod UV lampu i nakon nekoliko minuta papir se „ispire“ u kaci vode pomiješanoj s octom te kasnije pod vodom i dobiju se „plave“ fotografije). 

Pitali smo voditeljicu centra Mateu Vipotnik kakvi su planovi za naredno razdoblje i čime će još obogatiti svoje programe i ponudu?

„U planu imamo i jednodnevne obiteljske radionice, kao i višednevne obiteljske kampove, zimske kampove, a za odrasle radionice izrade nakita, kada dođe vrijeme i božićnih ukrasa i slično. U suradnji s direktorom Poslovnih zona Slavenom Kadečkom neprestano osmišljavamo nove aktivnosti kojima možemo obogatiti naš program“ – poručila je voditeljica.

Udoban i nov hostel u prirodi  uz organizirani doručak i ručak

Na ovom mjestu možete slobodno planirati i noćenje jer osim edukativnih i zabavnih aktivnosti zgrada Ekološkog centra ima i spavaonice i funkcionira kao hostel. Ima pet osmokrevetnih soba, dvije dvokrevetne te jednu četverokrevetnu sobu, odnosno ukupno 48 ležaja. Na katu je gostima na raspolaganju prekrasno uređen dnevni boravak s televizorom i pomoćnom kuhinjom. Gosti mogu dobiti doručak i večeru, a u slučaju da žele i ručak, on se naručuje iz lokalnog restorana s kojime ECVZG surađuje. Redovni gosti su sudionici poznatih petrinjskih manifestacija poput FLIK-a ili hodočasnici Camino Banovine, kao i sportaši koji dolaze na turnire u okolici.

ZNANSTVENI I POSLOVNI SEGMENT CENTRA

U prostoru hostela Ekološki centar Vrata Zrinske gore nalaze se i prostorije namijenjene za edukacije, radionice odgojno-obrazovnih i istraživačkih programa, tribine, okrugle stolove, izložbe i sl. Predavaonica s 32 sjedeća mjesta opremljena informatičkom opremom (laptop, projektor, projektno platno). Laboratorij s 24 sjedećih mjesta opremljen laboratorijskom opremom za prirodoslovlje i 10 mikroskopa.

Ukoliko želite posjetiti ovaj centar ili rezervirati neki od brojnih programa možete to napraviti ovdje a više o samom Centru i njegovim aktivnostima doznajte na poveznici.

Mjesto koje na jednom mjestu objedinjuje brojne edukacije, znanost, poslovne susrete, zabavne izlete, školske programe, kreativne radionice, istraživanje i uživanje u prirodi je udaljeno sat vremena od Zagreba. Svi ste dobrodošli!

Više informacija: vrata-zrinske-gore.hr
Foto: Ekološki centar: Vrata zrinske Gore