SPLITSKI FABRIQUE NOVA GASTRO BAJKA

Jedan od najljepših pubova u Hrvatskoj, splitski Fabrique, predstavlja novu gastro bajku. Ovaj pub svoj je gastro koncept Food lab osvježio talijanskim cornerom koji predstavlja pizze i tjestenine. Ručno rađene tjestenine od najboljih talijanskih proizvođača tako će dočarati pravu originalnu “Noninu” recepturu. Tjestenine tradicionalne recepture, a carbonara i caccio e peppe serviraju se ispred gosta u velikom Pecorino kolutu.

Tu su i Canotto pizze koje se od klasične napoletane razlikuju po debljim rubovima koji izgledom podsjećaju na brod za napuhavanje, talijanski canotto. Receptura i posebna tehnika miješanja ,najfinija brašna i duga fermentacija tajna su ove svjetski popularne pizze koja se u Fabriqueu peče u modernoj talijanskoj ručno rađenoj peći na 520 stupnjeva. Karakterstična podloga od vulkanskog kamena i mješalica Bracci Tuffanti koja oponaša rad ruku tijesto čine prozračnim. Nadjevi su prilagođeni pub atmosferi pa gosti tako mogu uživati u talijanskoj parmigani kao i pizzi od mesnog ragua te pravoj šumskoj priči s raznim gljivama. Posebnost ovih pizza su i razni fondue preljevi koji ih čine pravim unikatima.

Jedinstveno putovanje novim okusima upotpunjuje i novo uređenje prostora koje prati ovu gastro bajku.U dizajn Food lab prostoru sa zabavnim programom uz razne food cornere sa raznim jelima, smještena je “otvorena” kuhinja pa tako svaki gost može gledati pripravljanje jela. Zelenilo i atraktivne viseće svjetiljke odlična su nadopuna zidovima i visokom stropu od kamena i cigli ove povijesne palače, a domišljati detalji poput metalnih vrata koja podsjećaju na staru tvornicu željeza spajaju stari duh s dahom modernog doba. Kako i priliči ovom prostoru , sve unutar puba pa tako i Food lab ručni je rad, počevši od željeznog šanka, baršunastih stolica i drvenih stolova, rasvjetnih tijela do brojnih zidnih instalacija.

Fabrique je nastao po uzoru na gastro pubove Londona gdje se u restorane dolazi zabavljati prije samog odlaska u neki klub. To je odredište zabave sa šarmom i duhom Mediterana s 160 sjedećih mjesta, te još 40 mjesta na terasi. Ponuda od 50-ak vrsta vrhunskih točenih i craft piva svojevrsni je simbol ovog puba za druženja i zabavu, a novo ruho i proširena gastro ponuda idealno su mjesto za druženja.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Maksim Bakšić