Predstavljeni turistički rezultati na području Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini

Konferencija za medije na temu turističkih rezultata na području Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini održana je u srijedu, 12. siječnja 2022. godine, u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.

Krapinsko – zagorska županija je 2021. godine ostvarila 150.663 dolaska i 304.573 noćenja turista. U usporedbi s razdobljem prije pandemije koronavirusa to je 26.229 dolazaka i 68.864 noćenja manje. Župan Željko Kolar istaknuo je kako ovime moramo biti zadovoljni jer ovo predstavlja 85% dolazaka i 82% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu što je sjajan rezultat. „Ovo je daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske. Velika čestitka i zahvala svim turističkim djelatnicima u privatnom sektoru, svim turističkim zajednicama područja općina i gradova te, naravno, mojoj turističkoj zajednici, gdje smo brzo reagirali na nove okolnosti. S obzirom na to da je u okolnim zemljama bila puno lošija epidemiološka situacija i s obzirom na procedure izlaska iz pojedinih zemalja te mjere koje su njihove zemlje donosile, bilo je vidljivo da ćemo imati manje stranih posjetitelja, pa smo sve svoje kampanju usmjerili na domaće tržište i to je donijelo rezultat, a to je da smo u 2021. godini zapravo imali više domaćih gostiju nego što smo imali rekordne 2019. godine“ – istaknuo je župan Kolar, ujedno i predsjednik županijske turističke zajednice te naglasio kako se promotivne aktivnosti planiraju prema epidemiološkom stanju u Republici Hrvatskoj i našoj županiji.

O provedenim aktivnostima i detaljnim statističkim rezultatima govorila je voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, koja je istaknula kako je više od 75% noćenja ostvareno u hotelima. Najbolji rezultat postigle su Terme Tuhelj sa 120.970 noćenja, dok iza njih slijede Hotel “Matija Gubec“ i Terme Jezerčica. „Iako je prije pandemije Zagorje imalo podjednako domaćih i stranih turista, prošle godine su ipak prevladali domaći turisti. Najviše stranaca bilo je iz Slovenije, Poljske i Njemačke, dok su izostali turisti iz Italije, ali je broj turista iz Danske, Nizozemske i Belgije porastao. Od domaćih turista predvode oni iz Grada Zagreba, a zatim slijede gosti iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Zanimljivo je da smo u usporedbi s 2019. godinom, u 2021. godini imali više gostiju upravo iz Osječko-baranjske, Zagrebačke, Međimurske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije“ – rekla je voditeljica Ureda Škrinjar.

Vodeni parkovi na području KZŽ u 2021. godini su imali 630.987 posjetitelja što je 81% ostvarenih posjeta vodenim parkovima u 2019. godini. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u 2021. godini je posjetilo 561.700 hodočasnika, što je 58% ostvarenih posjeta u 2019. godini. Muzeji Hrvatskog zagorja te Muzej Oldtimera Presečki i Muzej Radboa u 2021. godini ostvarili su 175.053 posjeta što je 73,4% ostvarenih posjeta u 2019. godini.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol otkrio je da je broj posjetitelja Muzeja u odnosu na 2020. godinu porastao za 86%, no da su još uvijek u znatnom zaostatku za rekordnom 2019. „U usporedbi s njome smo na nekih 56 posto posjećenosti. Najveća stavka koja doprinosi toj razlici, su školske ekskurzije. Svi znamo da gotovo polovicu posjetitelja muzeja čine djeca, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola. Godinu i pol dana nismo uopće imali organizirane školske ekskurzije. No, ono što je zapravo jako dobro, jest da od ovih 170.000 posjeta koje smo ostvarili prošle godine, gotovo 60.000 posjetitelja su privukli naši programi koji su organizirani u pet muzeja. Važno je naglasiti i da u 2021. godini nije otkazan niti jedan program, niti jedno događanje i da se sve realizirano, sukladno planu, te su odrađene sve investicije u Muzejima Hrvatskog zagorja“ – poručio je ravnatelj Sabol.

U 2022. godini se planira ponovno održavanje FIA World Rally Championship-a na području Krapinsko – zagorske županije u travnju te će jedan punkt za najbolje svjetske vozače biti Dvor Veliki Tabor. Ujedno je planirana i nova manifestacija koja će se održati u suradnji s svjetski poznatim bendovima i izvođačima kod Spomenika Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.

Sljedeće godine je planiran i nastavak projekta “Vinogradi s pogledom” – prezentacijska platforma zagorskih vinara i vinogradara, projekt Zagorje Outdoor – nakon izrade standarda branda Zagorje Outdoor, u 2022. godini slijedi primjena istih. 

S ciljem povećanja konkurentnosti i razine unapređenja ponude obiteljskog smještaja na području KZŽ, planirana je izrada sustava standarda i mjerila “True Zagorje Home” kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja.