Vinski razgovori uz vina Fuhtar

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno, u ugodnom i lijepo uređenom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije.

Na prvim “Vinskim razgovorima” nakon ljetne pauze, Stiplošekovi gosti bili su otac i sin, Valter i Piero Licul iz Nedešćine (Istra), čija su vina Fuhtar na tržištu tek nekoliko godina.

Brend “Vina Fuhtar”, nazvan je po obiteljskom nadimku. U njihovoj obitelji postoji stoljetna tradicija proizvodnje vina, a ljubav prema vinarstvu prenosi se iz generacije na generaciju. Piero Licul je, uz aktivnu očevu pomoć, izgradio i opremio novu vinariju. Trenutno proizvode deset tisuća butelja godišnje, ali namjeravaju saditi nove vinograde i povećati proizvodnju.

U sklopu vinarije nalazi se nevelika kušaona u kojoj mogu ugostiti dvadesetak ljudi, a tijekom ljeta, kad je lijepo vrijeme, i više.

Publici “Vinskih razgovora” predstavili su 6 vina iz svoje ponude.

Kao i sad već skoro svi Istrijani, tako i vinarija Fuhtar ima jako dobru Malvaziju, posebno ako uzmemo u obzir cijenu od četrdesetak kuna za butelju. Imaju dobar Rose, napravljen od terana i merlota (60%-40%). Rose je nešto izraženije boje i kiseline, što ga izdvaja od trenutnih trendova, ali definitivno ima svoju publiku.

Od crnih vina imaju Merlot, Teran i Teran ‘Vruja’ koji je odležao pod morem. Kod tih vina se vidi da je vinarija na početku, treba im još iskustva, a definitivno još malo prostora i drvenih bačvi, ali sve će to biti lakše kad povećaju nasade i količinu vina pa će i sve ostalo biti lakše posložiti. Ipak, treba posebno izdvojiti Teran odležan pod morem, koji je već sada jako zanimljivo vino, mada je iz berbe 2017. Njega ima tek 300-tinjak boca.

I za kraj, njihov najjači adut svakako je, zlatnim priznanjima okićen, muškat žuti. Uz muškat je poslužen poseban desert – pandešpanja (“španjolski kruh”) – vrsta tradicionalnog suhog kolača koji se radi od brašna, šećera i jaja, a odlično se sljubljuje s Muškatom Fuhtar.

Ostala vina odlično su pratile plate iz ponude Kavane Procaffe. Novost ove sezone “Vinskih razgovora” su plate koje predstavljaju hrvatske podregije, čiji su sastojci neke od tipičnih namirnica tih regija pa su tako istarska vina Fuhtar pratile plate “Istra i Kvarner”, a u ponudi su još plate “Slavonija i Baranja”, “Bregovita Hrvatska” i “Dalmacija”.

Publiku je osvojila neposrednost Valtera i Piera Licula, a komentari na vina bili su vrlo pozitivni. U vinima se može prepoznati veliki potencijal koji će u budućnosti doći na svoje tako da svakako treba podržati takve mlade vinarije i dati im šansu za prezentaciju. Tim komentarima je publika potvrdila i dobar put “Vinskih razgovora”.

Poseban dio diskusije razvio se na temu vina odležana ispod mora. Postavilo se pitanje opravdava li kvaliteta cijenu produkcije… Primjerice, Teran Fuhtar košta 60 kn, a nakon što je odležao u moru, cijena će se, zbog visokih troškova, popeti na oko 220 kn. Jesu li doista ta vina nekoliko puta bolja od onoga kakva su bila prije spuštanja u more? Publika je tu ostala dosta podijeljena, ali zaključak je da neka razlika među tim vinima ipak postoji, a i da svako vino ima svojeg kupca.

Kako je Valter Licul predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine “Trs”, tako se razgovor dotakao i vinara Labinštine, a g. Licul se osvrnuo na njihov rad: “Svi jako dobro rade i puno pomažu jedni drugima. Ima dosta vinara koji još ne stavljaju vina u butelje, ali Labinština ima puno dobrih vinara, brzo i dobro napreduje te se od njih mogu u budućnosti očekivati jako dobri rezultati.”

Pri kraju službenog djela radionice, Tomislav Stiplošek je zahvalio svima na dolasku te se osvrnuo na razvoj “Vinskih razgovora” i sezonu koja je započela: “Lijepo je vidjeti vas u ovolikom broju. Također, jako sam zadovoljan jer su vinari rezervirali sve termine do kraja godine. Očito da je takva vinska priča, s puno interakcije, bila potrebna i vinari su to prepoznali.”

Sljedeći “Vinski razgovori” održat će se krajem rujna, kad će Stiplošeku u goste doći nova mlada erdutska vinarija Magistra. Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Fb stranici G.E.T. Report, ili pak svratite u kavanu Procaffe, opustite se uz njihovu ponudu vina i finih zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim i drugim zanimljivim gostovanjima.

Foto: Silvija Munda/ G.E.T. Report

Tomislav Radić