Večer škrleta i moslavačke kuhinje – svi ste pozvani

Večer škrleta i moslavačke kuhinje, hvalevrijedna manifestacija svoju tradiciju dobre kapljice, poznate autohtone sorte škrlet i moslavačke kuhinje, broji već devetu godinu za redom. Okusi i mirisi ovog kraja biti će dostojno predstavljeni na tematskoj večeri.
Udruga vinogradara i voćara Škrlet,kuhari sa područja Popovače i Moslavine,u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Popovače,  zajedničkim snagama “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”čine dostojnom svojeg naziva i prepoznatljivosti. Ovogodišnja manifestacija započinje 30.11. u 18h,na Trgu II u Popovači.Uz bogatu gastronomsku ,vinsku i kulturnu ponudu,od 20h, goste će zabavljati TS “Milenij” kao i gosti “Večernje škole”.

Za one koji žele znati više o škrletu

Moslavina se ponosi svojim izvornim sortama vina od kojih se posebno ističe Škrlet – sorta bijelog vina, ujedno i prva brendirana hrvatska izvorna sorta. Ovaj nektar s moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa, zasigurno će vam ostati u sjećanju i uvijek vas vraćati u Moslavinu – domovinu Škrleta!

Škrlet je naziv za sortu  bijelog grožđa nepoznata podrijetla, ali s obzirom na to da se pretežito uzgaja u podregijama Moslavina i Pokuplje (gdje je  uvrštena među preporučene kultivare), mnogi su stručnjaci skloni tvrdnji da je na tim područjima samonikla (autohtona). Prvi opis ovog kultivara objavljen je u Gospodarskom listu (u izvješću Trsovi Hrvatske), 1856. zaslugom Ljudevita (Farkaša) Vukotinovića.


Srednje je otpornosti na pepelnicu (lug) i peronosporu (plamenjaču), a dobre na sivu plijesan Izuzetno ugodna aroma i skladan okus ovoga vina kada je ono proizvedeno u skladu sa odgovarajućim tehnološkim postupkom i iz zrela i zdrava grožđa, kojemu je proizvodnja ograničena i zaštićena u skupini kvalitetnih pod imenom moslavački škrlet, daju mu za pravo da u tom smislu napreduje i da se uskoro uvrsti među vrhunska.

fotografije: arhiv TZ Sisačko moslavačke županije

PROMO

Turistička zajednica grada Popovače

Turizam Popovače