Večer škrleta i moslavačke kuhinje - svi ste pozvani - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Lifestyle Događanja Večer škrleta i moslavačke kuhinje - svi ste pozvani

  Večer škrleta i moslavačke kuhinje – svi ste pozvani

  Večer škrleta i moslavačke kuhinje, hvalevrijedna manifestacija svoju tradiciju dobre kapljice, poznate autohtone sorte škrlet i moslavačke kuhinje, broji već devetu godinu za redom. Okusi i mirisi ovog kraja biti će dostojno predstavljeni na tematskoj večeri.
  Udruga vinogradara i voćara Škrlet,kuhari sa područja Popovače i Moslavine,u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Popovače,  zajedničkim snagama “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”čine dostojnom svojeg naziva i prepoznatljivosti. Ovogodišnja manifestacija započinje 30.11. u 18h,na Trgu II u Popovači.Uz bogatu gastronomsku ,vinsku i kulturnu ponudu,od 20h, goste će zabavljati TS “Milenij” kao i gosti “Večernje škole”.

  Za one koji žele znati više o škrletu

  Moslavina se ponosi svojim izvornim sortama vina od kojih se posebno ističe Škrlet – sorta bijelog vina, ujedno i prva brendirana hrvatska izvorna sorta. Ovaj nektar s moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa, zasigurno će vam ostati u sjećanju i uvijek vas vraćati u Moslavinu – domovinu Škrleta!

  Škrlet je naziv za sortu  bijelog grožđa nepoznata podrijetla, ali s obzirom na to da se pretežito uzgaja u podregijama Moslavina i Pokuplje (gdje je  uvrštena među preporučene kultivare), mnogi su stručnjaci skloni tvrdnji da je na tim područjima samonikla (autohtona). Prvi opis ovog kultivara objavljen je u Gospodarskom listu (u izvješću Trsovi Hrvatske), 1856. zaslugom Ljudevita (Farkaša) Vukotinovića.


  Srednje je otpornosti na pepelnicu (lug) i peronosporu (plamenjaču), a dobre na sivu plijesan Izuzetno ugodna aroma i skladan okus ovoga vina kada je ono proizvedeno u skladu sa odgovarajućim tehnološkim postupkom i iz zrela i zdrava grožđa, kojemu je proizvodnja ograničena i zaštićena u skupini kvalitetnih pod imenom moslavački škrlet, daju mu za pravo da u tom smislu napreduje i da se uskoro uvrsti među vrhunska.

  fotografije: arhiv TZ Sisačko moslavačke županije

  PROMO

  Turistička zajednica grada Popovače

  Turizam Popovače

  PRATITE NAS

  1,338InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Tko će pjevati na ovogodišnjoj Adventuri? Šibenik sprema vrhunski provod

  Nema zime ili kako bi to poručio prvi izvođač ovogodišnjeg izdanja Adventure: No sikiriki! I ove godine najbolji božićni sajam na obali započinje na blagdan...