Suho zlato Principovca

Premijerno kušanje vrhunskih vina Iločkih podruma berbe 2020

U četvrtak, 4. studenog 2021., u otmjetnom ambijentu Hotela Academia, Iločki podrumi premijerno su predstavili vrhunska vina nove berbe 2020, i to Graševinu, Chardonnay i Traminac uz veliki novitet limitirane edicije vina najboljih berbi, Grand Collection.
Članica uprave i direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma Karmela Tancabel uvela je poslovne partnere, medije i prijatelje Iločkih podruma u priču o Suhom zlatu Principovca. Predsjednik Uprave Antonijo Kraljević pozdravio je sve prisutne, a zatim je Karmela Tancabel tradicionalno održala prezentaciju i degustaciju.


Nova berba 2020 već sada obećava mnogo budući da je možemo opisati kao jednu od ljepših i manje zahtjevnih vinogradarskih godina. Stoga su Iločki podrumi vrhunska vina ove berbe postavili za vertikalno kušanje uz bok velikim vinima njihove kolekcije.
Pokraj vrhunskih vina Graševine, Chardonnayja i Traminca, uzvanici su premijerno uživali i u Grand kolekciji. Radi se o velikim vinima, Graševini, Chardonnayju i Tramincu najboljih godišta, prikladno upakiranima u magnum boce atraktivnog dizajna i stavljena na tržište u limitiranim edicijama.

Vina su kušana sljedećim redoslijedom:
⦁ Graševina vrhunska 2020
⦁ Graševina Grand Collection 2018
⦁ Graševina Velika Berba 2011
⦁ Chardonnay vrhunski 2020
⦁ Chardonnay Grand Collection 2018
⦁ Traminac vrhunski 2020
⦁ Traminac Grand Collection 2019


Kako bi pokazali da zlata Iločkih podruma nisu samo suha, za kraj je sačuvan poluslatki Traminac Principovac 2019. Osim oduševljenja uzvanika dobio je i prestižna priznanja prije samo nekoliko dana na natjecanju Sélections Mondiales des Vins Canada među više od 1900 prijavljenih vina iz 32 zemlje svijeta osvojio i zlatnu medalju i titulu Best of show.
Prezentacija vina prošla je interaktivno, većina se uzvanika uključila kako bi podijelili svoje dojmove o vinu i davali konkretne sugestije za određena vina Iločkih podruma.

Kao apsolutna zvijezda večeri bilo je to najnagrađivanije vino Iločkih podruma, Graševina iz berbe 2018, ovaj put u ruhu premijerno predstavljene Grand kolekcije. Da je Graševina Grand Collection 2018 uistinu veliko vino potvrđuju domaća i svjetska priznanja vinskih stručnjaka, kao što je zlatna medalja s International Wine Challengea u Londonu 2020 godine, brončana medalja s Decantera 2020, kao i šampionska titula u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina na Sabatini 2020.

U istom ruhu Grand Collectiona predstavljeni su Chardonnay iz berbe 2018 i Traminac iz berbe 2019 koji su također potvrdili svoj status velikih vina, ovaj put na nepcima uzvanika.
Ove se godine ponovno kušala i neizostavna Graševina Velika berba 2011, vino Iločkih podruma s najljepšom pričom, staro 10 godina, koje još se još uvijek uspješno razvija i ide prema svom vrhuncu.


Očekivano, uzvanici su s posebnim oduševljenjem komentirali Tramince Iločkih podruma. Od vrhunskih vina nove berbe 2020 Traminac je bez sumnje pokupio najviše pohvala kao vino koje je već sada optimalno te s odličnim potencijalom dozrijevanja u boci.
Berba 2020 s obzirom na činjenicu da je ta vinogradarska godina gotovo školski, je možda i nova 2011. No ispit vremena će tek pokazati kako će se Graševina, Chardonnay i Traminac vrhunski pokazati nekim budućim vremenima.

www.ilocki-podrumi.hr