Održan peti Fra Ma Fu festival reportaže i reportera

U Daruvaru je od 20.- 22. rujna  održan 5. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera koji su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje. Festivalska tema bila je  informiranje manjina i manjinski mediji u Hrvatskoj, u Srbiji i u Mađarskoj.

Taj multimedijalni novinarski festival bio je posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu, autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj koji se potpisivao se inicijalima Fra Ma Fu.

Na festivalu  predstavljanje su knjige i časopisi, održane izložbe fotografija i stripa, radionice reportaža, stripa i fotografije i posjetilo se više  turističkih odredišta.

Prva tri festivala su održana u Virovitici, rodnom gradu slavnog reportera, a četvrti u Fažani na Brijunima. „Franjo Fuis je bio veliki putnik, nije ga držalo mjesto. Kao pravi reporter stalno je bio na terenu, izvan redakcije. Tako smo i mi odlučili seliti festival iz mjesta u mjesto, ići njegovim stopama i slaviti reportažu kao kraljicu novinarstva koju je on tako znalački njegovao” –  kaže direktor Festivala Goran Gazdek.

O svom novinarskom putu, novinarstvu jučer i danas te o tome kako je 40 godina uspješno, postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine na festivalu je  govorila  ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo Sanja Modrić.

Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović)  i dnevnog lista Danas iz Beograda (Dragoljub Draža Petrović) predstavili su svoje novine, a tema okruglog stola bila  je “Portali protiv novina”.

Potpredsjednica Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu (FIJET) Tina Eterović Čubrilo predstavila je to udruženje u povodu 65.godina postojanja.

Urednik sarajevskog magazina Start BiH Dario Novalić govorio je o slavnom bosanskohercegovačkog putopiscu, slikaru i karikaturistu Zuki Đumhura.
U filmskom dijelu programa  prikazan je dokumentarni film “Pope vrati se “Tonija Volarića o novinaru, reporteru, pjesniku i esejistu  Momčilu Popadiću, autoru mnogih reportaža za Slobodnu Dalmaciju i tekstova za hrvatske  evergreena koji je umro 1990.

Predstavljena je i knjiga Stjepe Martinovića “Kornelija broji oblake” i prikazan dokumentarni film o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu redateljice Ljiljane Mandić.

Održan je i Okrugli stol “Manjinski mediji” na kojem su predstavljeni mediji Jednota (Daruvar), Novosti (Zagreb), Hrvatski glasnik (Pečuh, Mađarska), Hrvatska riječ(Subotica, Srbija) i Prizma(HTV,Zagreb).

Suorganizatori ovododišnjeg Fra Ma Fu festivala su Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar Papuk, partneri Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Gradska tržnica Daruvar, Pučko otvoreno učilište Daruvar i Ekonomska i turistička škola Daruvar. Festival se održao uz potporu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Fotografije: www.facebook.com/framafu

Više na: framafu.com