Deseti INTERSTAS u Solinu – međunarodna svečanost dobre turističke priče

Piše: Tina Eterović Čubrilo

Jubilarni deseti put, grad Solin se iskazao kao odličan domaćin INTER STAS-a. Ni kiša ni olujno jugo koji su tih dana preplavili Dalmaciju, nisu omeli ni dolazak ni radost druženja turističkih profesionalaca, novinara,autora filmova iz različitih krajeva svijeta koji su svojim djelovanjem i zalaganjem, te promidžbom destinacija kao i turističkih posebnosti svog kraja/destinacie, dali poseban pečat ove godine.

Promocija turizma u hotelu President 
U solinskom lijepom hotelu “President”(5*) promovirao se turizam na najbolji način dok su se istodobno izmjenjivale grupe redovnih gostiju iz daleke Koreje.

Među nagrađenima u različitim kategorijama i ove godine su novinari, članovi FIJET-a .
Predsjednik FIJET-a Tijani Haddad (Tunis) od ove 2019 godine je počasni predsjednik turističkih manifestacija.

TURISTIČKE MANIFESTACIJE, TURISTIČKI FILMOVI uz MEDIJSKU POTPORU,
NAJJAČI SU ALATI PROMOCIJE!

SOLIN je te adute prepoznao i prije 10 godina ponudio domaćinstvo trima manifestacijama koje su se u periodu od  1993.-2002.održavale u Splitu te ih valja istaknuti:
INTER STAS- Međunarodni festival, turizma ,turističkog filma,krajobraza
Međunarodni festival turističkog filma
Natjecanje za međunarodni Zlatni Cvijet (krajobraz,ekologija).


Inicijator i organizator manifestacija gospodin Vojko Pleština(Fis Calis Split) prije
26 godina imao je viziju i ustrajao na njoj a u samo Vijeće manifestacija uključeni su i novinari kroz FIJET( svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu).

I ove godine u Solin su pristigli sudionici iz 27 zemalja. Od 156 prijavljenih, 87 je bilo nominirano,a 25 je odabranih laureata. Pristigla su i 324 filma iz čak 87 zemalja.
Među nagrađenima za dostignuća u medijima su domaći te strani novinari, također članovi FIJET-a. Posebno priznanje dodjeljivalo se kroz POVELJA F.E.S.T. “Antonio Conte”. (Nagrada Europske federacije turističkih novinara,nazvana je po lani preminulom istaknutom taljanskom novinaru, uredniku, začetniku europskih festivala turističkog filma i dugogodišnjem predsjedniku i počasnom predsjedniku manifestacija u Splitu i Solinu).

Dobitnici 2019 godine
Najviše priznanje ” Zlatni Interstas” dobili su Paula i Đelo jr Jusić, za HTV serijal ” Bajkovita Hrvatska’
Povelje 2019:
Iz Hrvatske, Velimir Cindrić( Zagreb) i Budimir Žižović(Pula)
iz Italije,Sicilije Giacomo Glaviano(FIJET-FLAI),
Iz Rumunjske,Bukurest Gabriela Tigu ( potpredsjednica FIJET Rumunjska, znanstvenica u Vijeću UNWTO),
iz Slovačke, novinar,urednik Robert Matejović,
dobitnik “Zlatne penkale”HTZ,
iz Turske,Istanbula dvojica istaknutih članova FIJET-a Huseyin Kurtogullari, direktor Plan toursa i Kadir Toprakkaya,novinar, urednik Turističkog časopisa,publicist, fotograf
Iz Malte Mona Khallih, član FIJET-a i savjetnica mediteranske zaklade za turizam,
Marija Barić( Varaždin) novinarka, (www.hia.com.hr) dobitnica je posebnog priznanja za promotivni film ” Trakošćan-Četiri Godišnja Doba”

Posebna nagrada dodijeljena je za brigu o osobama s posebnim potrebama”Dr.Lucija Čikeš” (pedijatrica iz Splita). Andrea Bosci( Mađarska),članica žirija za Međunarodni Zlatni Cvijet,uručila je Certifikat za Cavtat za 2019.direktoru TZ Franu Herendiji.

U Solinu je održan i FIJET DAN, s prezentacijom aktivnosti povodom 65.obljetnice i 55. godina FIJET-a Hrvatske. Uz mene, aktivnosti je prezentirala i prof.dr.sc. Amelia Tomašević, a Fijetov dugogodišnji istaknuti član Voljen Grbac,  fotografijama je predstavio Grčki otok Rodos, koji je bio ovogodišnji domaćin FIJET kongresa( listopad 2019.).

Veliko hvala našim domaćinima i organizatorima, te doviđenja do novog druženja u Solinu, kada se vidimo ponovno od 11.-.13.11.2020 godine.