Ljetna događanja na Korčuli

Kraljica juga, Korčula očarava kroz sva godišnja doba. Kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija..neki su od aduta koji krase ovaj grad.

Za opisati Korčulu potrebno bi bilo ispisati nekoliko poduljih referata, no važno je znati da se prvi spomen o Korčuli  pojavio još u desetom stoljeću dok većina građevina datira iz 15og stoljeća. Posjetite osim svjetski slavne Kuće Marka Pola i gotičko renesansnu katedralu, posvećenu sv.Marku sagrađenu u 15.stoljeću.

foto: Visit Korčula

Kroz šetnju gradom uvjeriti će se da je Korčula primjer nevjerojatnog urbanističkog planiranja sa svojom strukturom uskih kamenih uličica koje štite stanovnike od pogleda s mora i naleta vjetrova koji su na tom području dosta intenzivni, na veselje brojnih surfera duž windsurferske korčulansko – pelješke rute.

Korčula je poznata po Festivalu viteških igara i Baroknom festivalu, brojnim izložbama i ljetnim kulturnim događanjima, gastro eventu Korčulanskim pjatancama, vrhunskim vinima, izvrsnim rajskim plažama koje su i u samom centru kristalno plave boje, a  njena okolica dodatno podcrtava ljepotu gradića čija je drevna ljepota davno obišla zemaljski globus i koji u turističkom smislu plijeni pažnju posjetitelja diljem svijeta. A za one koji žele osjetiti jedinstveni puls grada i uživati u ljetnom ozračju ove kamene ljepotice, donosimo preporuke događanja:

DOČEK POLA NOVE GODINE – JEDINSTVENA ZABAVA NA OTOKU LJEPOTE

Maškarani doček pola Nove godine – proslava „Pola Nove godine“ u Korčuli se organizira od ulaska u novi milenij i jedinstvena je zabava 21. stoljeća. Posjetitelji i otočani tako svake godine, 30. lipnja ima priliku još jednom zaželjeti nemoguće novogodišnje želje i iznad svega – dobro se zabaviti na najluđem provodu u godini. Ove godine program započinje već 28. lipnja uz Milonga tanko show i Fire show koji će se odvijati na Trgu pomirenja (Spomeniku) u centru grada Korčule. Sljedeći dan, 29. lipnja organizira se program za djecu uz disko, crtanje lica, mađioničara i mnogo zabave na Trgu sv. Justine. I naravno glavna večer, 30. lipnja zabava kreće uz maškaranu povorku te nastupe Gramofonixa u 21:00 sat, Gustafa i ulazak u drugi dio godine 23:00 te DJ Sola u 21:00 sati.

Festival vina otoka Korčule – 02. srpnja pozivamo vas na druženje uz čaše vina na Trgu sv. Justine u Korčuli  tijekom kojeg će se predstaviti vinarije s otoka Korčule.

Korčulansko kulturno ljeto nudi  brojna dodatna događanja: izložbe, koncerte, kazališne predstave, promocije, Festival viteških igara, Korčulanski barokni festival koji okuplja glazbenike svjetskog glasa.
Više od 400 godina u Korčuli se izvodi starinska viteška igra Moreška, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Dva kralja sa svojim vojskama bore se za lijepu ženu (bulu) u dramatičnom plesu kroz sedam figura uz glazbu puhačkog orkestra. Moreška se u ljetnoj sezoni redovno izvodi dva puta tjedno, no najsvečanija izvedba je na Dan grada Korčule – Blagdan sv. Todora 29. srpnja.

foto: Damir Pačić


Tada imate priliku vidjeti veliku procesiju triju bratovština – Svih svetih, Svetog Roka i Svetog Mihovila s veličanstvenim bratimskim i crkvenim inventarom, a posebno su ove procesije dojmljive u dane Velikog tjedna.

Vidimo se u Korčuli! Zašto je Korčula proglašena petim najljepšim otokom na svijetu, doznajte iz prve ruke.

Korisni linkovi: www.visitkorcula.eu,

foto naslovnice: Damir Pačić