Vjenčanja u Dalmaciji – top 5 destinacija

Bogatstvo srednje Dalmacije može svojom bajkovitom scenografijom poslužiti ne samo kao kulisa popularnih serija ili filmova, već i savršeno  mjesto izbora vašeg najromantičnijeg dana.
Zagrljaj mora, rijeka, planina, povijesnih tvrđava i kula, kristalnih jezera i dvoraca, izvrsno se uklapa u željeni ambijent jednog od najvažnijih  dana u životu – vjenčanja.

Sve  više parova iz Hrvatske i svijeta odlučuje vjenčati baš u srednjoj Dalmaciji, jer osim lijepog ambijenta dobivaju i stručnu te kvalitetnu uslugu organizacije svog vjenčanja.
Donosimo popis top 5 lokacija za najromantičnije vjenčanje u Splitsko – dalmatinskoj županiji a vi odaberite  vašu lokaciju snova.

SUSTIPAN – SPLIT

Nekoć gradsko groblje,Sustipan je danas je preuređen u prekrasan zeleni park koji se nalazi na ulazu u gradsku luku. Njegovi aduti su savršen pogled na Split i splitsku marinu a posebno je čaroban pri zalasku sunca. Ljubitelji povijesti i arheoloških nalazišta znaju da su se u  arheološkim istraživanjima pronađeni grobovi iz rimskog doba (sarkofazi), ostaci starokršćanske trobrodne bazilike, pregrađene u ranom srednjem vijeku.
Zapadno od Sustipana, putem prema rtu Marjana pruža se pogled na slijedeća blaga: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Galerija Meštrović i Kaštilac, nekad utvrđeni posjed – ljetnikovac obitelji Capogrosso – Kavanjin.

ŠOLTA

Posve blizu Dioklecijanova grada a ipak dovoljno daleko da osigura osjećaj bijega, otok Šolta postaje profinjena destinacija izvorne prirodne ljepote. Nekoć je figurirala kao mali siromašni otok koji doli prirodnih ljepota ništa drugo nije mogao ponuditi, danas nudi i mnoge tajne bisere, koji iz godine u godinu privlače sve više obožavatelja koji traže luksuzni smještaj te parova koji se žele vjenčati baš na Šolti. Razlozi?
Pored kuća za odmor na osami, do kojih se najbolje dolazi morskim putem, sve je više luksuznih vila s bazenom i visokim standardima današnjeg turizma. Šolta se može pohvaliti i sa prekrasnim hotelom u romantičnoj Maslinici Martinis Marchi.


Dvorac Martinis-Marchi izgradila su početkom 18. stoljeća braća Martinis- Marchi,a nedavno je restauriran i danas predstavlja fantastičan spoj starog i modernog. Ovo raskošno kameno zdanje nudi, uz 6 smještajnih jedinica, restoran, vinski podrum, wellnes oazu, veliku terasu uz bazen i prekrasni mediteranski stilizirani i osvijetljeni vrt, koji se prostire na 5000 m2. Tu se organiziraju doista spektakularna vjenčanja, te ako se odlučite baš za Šoltu, budite uvjereni da ćete dobiti prvoklasnu uslugu.

SINJ – ZAGORA

Za ljubitelje posebne romantike i  mistične ruralne ljepote, Dalmatinska zagora je  idealna adresa. Parovi koji traže nešto posebno i nesvakidašnje mogu se više nego ugodno iznenaditi u gradu Sinjske Alke. Stara arhitektura, izvrsni restorani s domaćom ponudom  i spektakularni vidikovac samo su dio ponude ovog bisera Dalmatinske zagore. Zašto baš vjenčanje u Sinju?

ma li prikladnijeg grada za sveti zavjet doli u ponosnom  Gradu  vitezova – gradu bogate povijesne baštine, prekrasnih pejzaža, izvanrednih gastronomskih užitaka i vrhunske kapljice?
Pogled na staru gradsku jezgru, perivoj s fontanom, zvonik crkve Čudotvorne Gospe Sinjske – sve odiše posebnom romantikom viteških vremena a na Starom gradu okruženom drevnim zidinama, mjestu gdje se isprepleću povijest i legende, pruža se vidik od kojega zastaje dah.
Snijegom okrunjene planine, nepregledno polje i bistra Cetina, čaroban zalazak sunca i nježan povjetarac na licu jamče da će vaši nezaboravni trenuci postati neizbrisiva uspomena.

TROGIR

Ovaj grad je jedinstveni spomenik kulture te je 1997 upisan u UNESCOVU listu svjetske baštine. Njegova romantična srednjovjekovna struktura utvrđenog grada i jedinstvene arhitektonske bravure iscrtale su neke od najljepših ulica i malih trgova te sakralnih građevina u Hrvatskoj.  Ovaj grad sa svojim povijesno kulturnim naslijeđem i nestvarnom ljepotom, otvara svoje dveri posjetitelju poput lotosovog cvijeta a za zaljubljene je već odavno istinski raj. Ima li išta ljepše doli reći sudbonosno DA. U katedraliportal majstora Radovana, koji je ujedno i njezin graditelj, koji kleše i portal crkve sv. Ivana Krstitelja, nekoć uglednog muškog benediktinskog samostana. Cijeli grad je spomenik kulturi i raskošnoj povijesti srednje Dalmacije. Vjenčanje u Trogiru stoga također spada u top 5 preporučenih romantičnih destinacija.

MAKARSKA RIVIJERA

Biser hrvatskog turizma –  Makarska rivijera, nadaleko je poznata po svojim  čudesnim šljunčanim i pješčanim plažama. Možete komotno takvom ambijentu pokloniti najljepši dan u godini, znajući da ćete biti spokojni i što se tiče  izbora hrane i vina jer Makarska rivijera nudi čitavu lepezu probranih restorana i delicija koje su spremne zadovoljiti svačije izbirljivo nepce.
Plaže Makarske rivijere nude bogatstvo kristalno čistog mora, 6 km prirodnih šljunčanih plaža, miris i ljepotu guste borove šume koja je većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine, brojne pješačke staze koje se isprepliću od šetnice duž mora, preko starih zaselaka koja se ponose starom dalmatinskom arhitekturom, sve do samih vrhova planine Biokovo. Zagrljaj mora i planine doista oduzima dah tako da su plaže makarske rivijere dostojan izbor proslave Ljubavi.

More, stijenje, tvrđave, romantične ulice, vidikovci s  usplamtjelim zalascima sunca, bivaju uhvaćeni u kadar bezbrojnih društvenih mreža, nakon što mladenci kažu sudbonosno DA.
Sve više takvih fotografija i video zapisa putuje diljem globusa te ponosno svjedoče o ljepotama naše obale.
Ako se i dalje dvoumite kojoj destinaciji pokloniti najljepši dan života, sigurni smo  da ćete u Dalmaciji pronaći sve što srcu treba! ♥