Kraljevska gozba u Svetom Ivanu Zelini

Jučer je zelinskom restoranu Taverna 1860 održana promocija filma „Kraljevska gozba“, prvog od dva gastro filma u produkciji Gastro tražilice. Gastro tražilica popularni je YouTube kanal koji promovira restorane, OPG-ove i seoska domaćinstva diljem Hrvatske i Balkana, a u ovom serijalu tema je bila gastronomija zelinskog kraja, snimana na pet najpoznatijih zelinskih gastro destinacija Izletištu Kos Jurišić, Kleti Ljubekov Gaj, Kleti Hrupec, Restoranu Taverna 1860 i Bistrou Europa

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec kazao je kako svaki gost koji dođe u Sveti Ivan Zelinu želi nešto autohtono. „Stranog gosta ne zanimaju bečki i pariški odresci, već ga zanima buncek, krvavice i zelje i druga domaća jela. To je upravo što Zelina može ponuditi svojim gostima. Želimo ponuditi nešto više“– poručio je Košćec.


Cijeli projekt je predstavila direktorica Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin: „Zelinska vinska cesta okuplja zelinske vinare u želji da turistima predstave svoje tradicionalne gastronomske delicije i vina. Iz vinarske tradicije proizašle su i izložbe vina koje se u Svetom Ivanu Zelini održavaju već gotovo 150 godina i prerasle su u instituciju. Klasični turisti koji noće u Zelini su nažalost u apsolutnim brojkama malobrojni, a dijelom je tome uzrok i nedostatak smještajnih kapaciteta u kojima bi gosti odsjeli i tako produžili svoj boravak, ali da se u tom pogledu stvari mijenjaju vidljivo je iz statistike koja nas jako veseli.

Privatnim inicijativama smo sa skromnih 2 objekta sa 39 ležaja u 18 smještajnih jedinica u 2015. godini na današnji dan došli do 27 objekata sa 150 ležaja u 51 smještajnoj jedinici. Na današnji dan imamo 70,49 % više turističkih noćenja nego u istom razdoblju lani, uz napomenu da smo i prošle godine imali 15% povećanja u odnosnu na 2019 pred pandemijsku godinu. Porastao je i broj dolazaka za 151%. Što se strukture gostiju tiče i to se promijenilo sada imamo 55% stranih gostiju a 45% domaćih.


Gastro ponuda nam je izuzetno bitna i zato nas posebno veseli ovaj film. Nadam se da će nam uz postojeće objekte doći još novih, a neki su nam već i u najavi.“
Film je predstavio redatelj i producent Miroslav Mirković: „U suradnji sa gradom Sveti Ivan Zelina i turističkom zajednicom Grada odlučili smo pokrenuti inicijativu i osmislio sam film koji bi na zabavan način pokazao kakva je gastronomija – vrhunska domaća gastronomija, u zelinskom kraju.“
Veselimo se i snimanju drugog filma Gastro tražilice na zelinskim prostorima.


Izletište Kos Jurišić
Izletište Vina Kos-Jurišić obiteljsko je gospodarstvo smješteno na zelinskoj vinskoj cesti usred zelinskih brežuljaka. Za one koji nisu bili, ovo je mjesto koje nudi pravu gastronomsku idilu u prirodi, restoran okružen vinogradima i hranu koja će vas podsjetiti na ona zaboravljena vremena, kako su nekad kuhale naše bake.

ljubekov-gaj.com
Obiteljsko gospodarstvo Klet “Ljubekov gaj” nudi vam domaće specijalitete hrvatskog prigorja, ugodan boravak u domaćem ambijentu stare tradicionalne prigorske hiže i uživanje u prekrasnoj prirodi. Pozivamo Vas da uživate u bogatoj tradicionalnoj prigorskoj kuhinji, u jelima koja se pripremaju na tradicionalan način od namirnica koje su porijeklom sa obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava iz okolice kleti.


Klet Hrupec
Klet Hrupec nalazi se na brežuljcima zelinskog kraja te pruža prekrasan pogled na vinograde i prigorsko zelenilo. U kleti će vas dočekati ljubazni domaćin i ponuda domaćih prigorskih jela pripremljenih na tradicionalan način. Toplo okruženje stoljetnih hrastovih trupaca i ponuda kvalitetnih vina među kojima ističu kraljicu prigorja Kraljevinu, pružaju nezaboravno iskustvo.


Taverna 1860
Taverna 1860 Food & Wine je taverna prekrasnog podrumskog okruženja koja nudi vrhunska lokalna vina te jedinstveni gastro doživljaj. Moto pod kojim se predstavlja je “Život je kratak a okus traje..”, a osim odličnih burgera nude i zanimljiv riblji i mesni menu, a imaju i ponudu za vegane.


Bistro Europa
Ugostiteljski objekt smješten u zagrljaju šumske hladovine, u srcu Hrvatskog prigorja, Svetom Ivanu Zelini. Bistro Europa već više od 20 godina nudi savršeno pečene domaće odojke, a u ponudi imaju i pečenu janjetinu te jela s roštilja.

Cijeli film pogledajte ovdje. Čekamo vas 🙂

Sve informacije: Visit Sveti Ivan Zelina

www.facebook.com/VisitSvetiIvanZelina/