Vinski razgovori uz Davora Zdjelarevića

U ugodnom i lijepo uređenom wine baru zagrebačke kavane Procaffe u Tkalčićevoj ulici, održano je osmo izdanje popularnih “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom”, svojevrsnog talk showa u kojem publika aktivno sudjeluje te tako sukreira tijek razgovora. Gostujući vinar ovog je puta bio Davor Zdjelarević, doajen hrvatskog vinarstva, osnivač prve privatne vinarije u Hrvatskoj (1985.) i prve difuzne vinarije u Hrvatskoj (2014.). Bila je to večer puna dobrih emocija i ugodnih iznenađenja.

Uz ugodne razgovore i male zalogaje, to jest plate s pršutom i sirom iz ponude Procaffea, kušan je izbor vina koja su pokazala što Zdjelarević, kao vinar, može – od laganih, pitkih vina linije Z light, vina koja su idealna za opuštena, dnevna druženja pa do linije Nagual, velikih kupaža za zahtjevna nepca vinskih znalaca.

Z light je posebno kreirana serija vina s nižim postotkom alkohola. Cuve Blanc, Cuve Rose i Cuve Rouge mlada su, jednogodišnja vina, karakterizirana naglašeno nježnim, primarno cvjetnim i voćnim aromama te izrazitom lakoćom pitkosti. To su, kako ugostitelji vole reći “radna vina”… Možete ih poslužiti za ručak, večeru, samostalno tijekom dana… Vina su relativno jednostavna, ali nikako ne banalna i naravno, cjenovno vrlo prihvatljiva. Treba naglasiti kako Zdjelarević ovom linijom u potpunosti prati svjetske trendove.

Seriju vina Z.W.S. (Zdjelarević Wine Selection) predstavljaju vina proizvedena u suradnji Davora Zdjelarevića i ponajboljih kolega vinara širom Hrvatske. Tridesetogodišnje enološko iskustvo te dobri odnosi i prijateljstva s mnogim kolegama vinarima s kojima dijele strast za kreativnu umjetnost potaknuli su obitelj Zdjelarević na osmišljavanje ove jedinstvene serije vina najatraktivnijih hrvatskih vinskih sorti koju zajednički potpisuju. Proizvedena su u ograničenim serijama te namijenjena isključivo gastronomiji i najboljim vinotekama.

Na Vinskim razgovorima kušan je Z.W.S. Sauvignon berbe 2014. Publika je ostala iznenađena, prvo godinom berbe ovog Sauvignona, a nakon kušanja, kvaliteta je donijela još veće iznenađenje. Na našim prostorima nije uobičajeno da sauvignon odležava i da ga se tako oplemenjuje. U pravilu, pijemo ih vrlo svježe, u stilu “novog svijeta”. Ovim vinom Zdjelarević je pokazao da je sauvignon itekako podložan odležavanju i da se od njega mogu raditi velika bijela odležana vina.

Nagual je serija vina dobivena miješanjem zrelih vina odležanih u malim hrastovim bačvama (fr. Barrique 225 L) najmanje dvije godine. Iskustvo i kreativnost u stvaranju ovakvih vina kao vrhunac vinarskog umijeća potvrđuju recenzije i nagrade hrvatskih i inozemnih vinskih stručnjaka.

Kod Naguala bijelog iz 2013. godine razvila se priča među publikom, jer naravno, za to vino svi znaju – to je jedno od prvih kultnih hrvatskih vina. Nagual bijeli je do sada rađen samo tri puta… 2007, 2010 i 2013. i Zdjelarević ga vrlo pametno i dozirano pušta na tržište. Kao što se dalo zaključiti iz komentara publike, ovo vrhunsko bijelo vino bitno je zbog još nečeg – to je kupaža (chardonnay, sauvignon); dakle nije jednosortno vino kao mnoga naša velika vina, a u svijetu su takve kupaže itekako priznate i cijenjene.

Z.W.S. Muškat brutal 2009 poslužen je tako da su boce bile skrivene i tražilo se od publike da pokušaju odgonetnuti o kojoj se sorti radi. Organizatori su znali da će biti vrlo teško, jer ovo vino je totalno atipični muškat. Zbog svoje potpune suhoće, zbog godina, načina proizvodnje, načina čuvanja… Nakon više pokušaja, pristigao je jedan točan odgovor i naravno, nagrađen je buteljom Z.W.S. Muškat brutala 2009.

To je vino dobiveno pomalo iz inata, a pomalo iz toga što ga je u trenutku berbe bilo vrlo malo pa se Davor nije mogao odlučiti što točno s njime. “Vino je završilo u drvenim bačvama i čekalo svoju daljnju sudbinu. Kako smo ga jedanput do dvaput godišnje kušali, tako smo shvatili se da se vremenom razvija u nešto sasvim drugačije i jako, jako dobro. Na kraju smo dobili izuzetno moćno bijelo vino, koje je sada, nakon deset godina, u svojoj punoj kondiciji.”, ispričao je Zdjelarević.

“Mislim da bi Muškat brutal morao probati svaki vinoljubac, a posebno ljudi iz vinske struke, da vide što se od muškata može dobiti. I da, ovo vino je gastronomski vrlo zahvalno. Ne sumnjam da će Zdjelarević imati još takvih eksperimenata, koji će dati vrhunske rezultate”, dodao je Tomislav Stiplošek.

Seriju vina Grof čine pjenušci Grasecco, Classic blanc de blancs, Classic Rose, Classic Muškat i Millenium. Grof Millenium je još jedan Zdjelarevićev eksperiment – taj pjenušac je skoro 15 godina odležavao na talogu. Ako znamo da naši najpoznatiji vrhunski pjenušci odležavaju 2 do 3 godine, a oni koji odležavaju 4 do 5 već spadaju u ekstreme, tada možete i sami zaključiti što za vino znači odležavanje 15 godina. U ovom pjenušcu nema puno perlanja, ne pjeni se kao što smo navikli od pjenušaca, ali onog trenutka kada ga kušate, jednostavno shvatite pojam velikog vina.

Kako je bilo očigledno da se publika utišala i da su se svi zadubili u velike misli o ovom velikom vinu, Tomislav je jedva izvukao reakcije publike, a one su bile mahom “uz ovo vino treba sjesti, možda zapaliti dobru cigaru i jednostavno par trenutaka uživati”. Prvi puta u Vinskim razgovorima napravljena je pauza – dopušteno je ljudima da, ako žele zapale cigaru ili cigaretu, uzmu svoju čašu vina, i uživaju uz nju, jer to ovo vino itekako zaslužuje. Procaffe, osim što ima u ponudi kubanske cigare, ima lijepo uređen i udoban pušački prostor u sklopu wine bara.

Finale večeri uslijedilo je sa svojevrsnom premijerom vina Nagual crni, berbe 2016. I on je rađen samo tri puta do sada, ali u godinama 2007, 2010 i 2016. To je još jedna velika, svjetska, a opet naša kupaža (Cabernet Sauvignon, Merlot). Na Nagual crni treba trošiti previše riječi; uz ovo izuzetno crno vino treba samo uživati.

Svaki “Vinski razgovori”, uz zanimljive teme i degustacije koje pružaju jedinstven doživljaj, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put je jednog sudionika ručkom ili večerom za dvoje počastio restoran Maroon, smješten unutar istoimenog hotela na zapadu grada Zagreba, u zgradi koja je još od kraja 19. stoljeća bila odmorište za goste grada. Renovacijom hotela i restorana čuva se uspomena na Zagreb kak’ je nekad bil’. Domaća atmosfera, namirnice hrvatskih proizvođača i malih lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ljubazno osoblje i stari zagrebački recepti uz dobre stare hitove glavni su elementi druženja koja ćete dugo i rado pamtiti.

“Zdjelarević je definitivno najveća legenda do sada u Vinskim razgovorima i naravno da se za takve ljude morate posebno spremati. Za ovaj razgovor ja sam se spremao zadnjih dvadesetak godina, koliko se družim sa Zdjelarevićem. Ok, šalu na stranu… Zdjelarević nas je proveo kroz svoja vina i još jednom pokazao da je jedan od najvećih vinara Hrvatske ikada”, rekao je Tomislav Stiplošek, ali i dodao: “Kao što to obično biva kada ste uvijek manje više korak ispred svog vremena i kad ste vi taj koji gura neke svjetske trendove na ovaj naš Balkan, tada često ostanete pomalo neshvaćeni, što se naravno, odražava i na samo tržište. Hvala Bogu, u zadnje vrijeme ima dovoljno restorana koji prate svjetske trendove, tako da se ova njegova vina ipak mogu popiti u nekim restoranima Lijepe naše. No da zaključim – meni ta činjenica ovim vinima daje još veću ekskluzivnost.”

Kako je publika doživjela ove Vinske razgovore i vina, možemo zaključiti iz sljedeće činjenice: događaj je započeo u uobičajeno vrijeme, 18:30. Obično završava oko 20:30, ali ovog puta… Nitko ne ustaje, nitko ne odlazi; svi bi progovorili još koju riječ s Davorom Zdjelarevićem i probali još malo onog vina koje im se najviše svidjelo. Druženje se odužilo do 22 sata.

Ne sumnjamo da će slična atmosfera biti i na sljedećim Vinskim razgovorima, 13. 6. 2019., kada Stiplošeku u goste dolazi puno mlađi, ali jednako karizmatičan vinar iz Svete Jane, Franjo Kolarić, sa svojim hit brendom Coletti.

Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Fb stranici G.E.T. Report, ili pak svratite u kavanu Procaffe, opustite se uz njihovu ponudu vina i finih zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim i drugim zanimljivim gostovanjima kojih će ovog ljeta biti doista mnogo.

Fotografije i tekst: Silvija Munda