Vincekovo u Daruvaru – krenimo tragom mirisne mlade kapljice iz daruvarskih vinograda

Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara obilježava se 22. siječnja koji se uzima kao početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze.
Širom Lijepe naše brojni vinogradari obilježavaju ovaj dan kojim žele odati simboličnu čast početku nove vinogradarske godine. Vinari  tada obilaze svoje vinograde, posjećuju svoje vinograde, zaliju poneki trs dobrom kapljicom, daruju ga domaćom kobasicom te režu prve rozgve sa reznika i nose ih kući.

Tom prigodom se vrši obred rezidbe trsa, a odrezani trs se obredno “krsti” starim vinom, ukrasi kobasicama i daruje pšenicom, kukuruzom, grožđem i kruhom, sa željom da bude plodan i bolje rodi. Odrezano trsje se potom stavlja uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Po pučkom običaju sve je popraćeno pjesmom i glazbom uz prigodne svečanosti i obilazak vinskih kleti te ponudu domaćeg vina. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, nađe se tu  pečene slanine, čvaraka, kulena preko šarana do srnećeg paprikaša. Dobra kapljica i ukusna hrana često budu motiv da se zabava produži do dugo u noć.

Sam sveti Vinko uz vino je povezan tek imenom. Bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prošao je torturu prokonzula Dacijana koji ga je mučio ne bi li se odrekao svoje kršćanske vjere. Nakon smrti Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali je po legendi doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. No slavljenje svetog Vinka, dovodi se i u vezu s Dionizom, antičkim bogom,  jer je i  Dioniz u antičko doba,  simbolizirao proslavu skorog buđenja prirode, te početak nove vegetacijske godine. Ime sveca podsjeća također na  latinsko ime vina (vinum) a na njegov imendan vinogradari diljem svijeta, pogađaju urod grožda iz vremenskih prilika.  Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana (uz sv. Jurja, sv. Ivana Krstitelja, sv. Mihovila i sv. Martina) uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti.

Dođite u Daruvar na srednišnju proslavu blagdana Svetog Vinka 19.siječnja 2019

Stoga, bez obzira na studen, dubok snijeg ili raskvašenu zemlju, pozivamo vas u subotu, 19. siječnja 2019. godine, na središnju proslavu blagdana Svetog Vinka u daruvarske vinograde.

Okupljanje gostiju je od 10:30 h u sjenici iznad vinograda Vinarije Daruvar u Donjem Daruvaru (Bjelovarska 66) kako bi u 11 h posvetili trsje po crkvenom i pučkom običaju uz članove Kulturno-umjetničkog društva „Kamen“ iz Sirača. Toplo se obucite, jer nakon obreda nastavlja se druženje na otvorenom uz tamburaše, vinogradarski doručak, lovački grah i kuhano vino po vrlo pristupačnim cijenama.

Nekoliko razloga zašto posjetiti Daruvar:

 Jer imaju izvrsne toplice i vrhunsku wellness ponudu i to u centru grada

Zato jer se tamo proizvodi odlično pivo

Zato jer je okolica čista magija, i savršena je za planinarenje, šetnje, bicikliranje ili jahanje

Zato jer ćete uživati u specijalitetima gastronomske brižno čuvane tradicije, a tek vinske ceste..

Zato jer se u blizini nalazi jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj

i još puno, puno toga..

Sve informacije: 

www.visitdaruvar.hr

 Facebook VisitDaruvar

fotografije: arhiv Turistička zajednica Daruvar – Papuk

naslovna fotografija: pixabay.com

Daruvar-logo_LJUBICASTI_web