Sveti Ivan Zelina još ljepši u promotivnom videu – uskoro

Dobro došli u Sveti Ivan Zelinu, kulturno enološko i gastro odredište, vinorodni raj, u gradić s posebnom vizurom, idealnu destinaciju za aktivan odmor koji će vas podsjetiti na izgubljeni raj djetinjstva. Biti prisutan na što više kanala, te pokazati vizualno, moderno i dopadljivo što većem broju korisnika atribute ovog kraja, pridružio se i Sveti Ivan Zelina kroz snimanje i objavu skorog promotivnog videa.

Premijerno prikazivanje promo videa održati će se održati 14. listopada 2021. godine u Gradskoj vijećnici, Trg Ante Starčevića 13, Sv. Ivan Zelina s početkom u 18:00 sati, a mi ćemo ga objaviti odmah uskoro. Video će biti posveta prirodnim ljepotama, i svemu onom što vas očekuje na zelinskim bregima: zabava, rekreacija, boravak u prirodi te s druge strane mir i osama na prekrasnim zelinskim brežuljcima.

Promotivni video nastao je kao logičan nastavak razvoja vizualnog identiteta destinacije. Koncept videa zamišljen je na način da predstavlja destinaciju kao cjelinu i da potakne goste da posjete, te aktivno sudjeluju u ljepotama koje Sveti Ivan Zelina pruža.

Kao što je i prikazano u videu tu su prirodne ljepote, zabava, rekreacija, boravak u prirodi te s druge strane mir i osama na prekrasnim zelinskim brežuljcima

Što vidjeti u Svetom Ivanu Zelini?

Zelingrad se u povijesnim izvorima spominje pod raznim imenima: Zelyn, Zelna, Zelnawar, ponekad kao castrum, a ponekad kao castellum. Ne zna se kada je točno sagrađen, ali se prvi put spominje 1295. godine, kad se u njemu nalazio kaštelan sa kraljevskom postrojbom. Kroz povijest mijenja mnoge vlasnike: članovi obitelji Bičkele, Zapolja, Petar Palffy i Pavao Kerečeni, a od 1635 g. prvi put se spominje kao ruševina.

U vrijeme dok su u Zelingradu živjeli Kerečenji, grad je bio raskošno uređen. Zelingrad je više puta bio pregrađivan i obnavljan, a za to imamo potvrdu na kamenoj ploči pronađenoj na samom gradu, na kojoj se nalazi natpis kaštelana grada Juraja Kerhena iz 1535., godine.
Vjernici koji vole aktivnosti na otvorenom, kroz brojne zelinske kapelice i crkve mogu posjetiti Crkvu Svetog Ivana Krstitelja, Kapela Svete Helene, Župnu crkvu Svetog Nikole, Kapela Svetog Ivana Padovanskog, Kapela svetog Petra.. Sve u ambijentu nestvarno lijepe prirode.

Muzej sveti Ivan Zelina – priča o prošlosti

U samom srcu grada smjestio se Muzej, osnovan davne 1988 a njegovi začeci počinju još od 1977 godine. Muzej se nalazi u centru grada Svetog Ivan Zeline u zgradi, koju je 1951. godine projektirao poznati hrvatski arhitekt Stjepan Planić. Muzej raspolaže sa građom od 14000 predmeta smještenih u 16 zbirki. Od zbirki ističu se zbirka povijesnih isprava sa ispravama od 14. do 19. stoljeća, arheološka zbirka sa nalazima od kamenog doba do srednjeg vijeka koji su prikupljeni na arheološkim istraživanjima na području Svetog Ivan Zeline, numizmatička zbirka s novcem od antike do današnjih dana, etnografska zbirka u kojoj se nalaze predmeti iz svakodnevnog života stanovnika Svetog Ivan Zeline i okolice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Rekreacija/Ciklo staze

Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Svetom Ivanu Zelini ćete pronaći raznolike staze za svačiji ukus. Osim označenih biciklističkih ruta Sveti Ivan Zelina, ima preko 100 km sporednih cesta koje povezuju naselja, a na kojima je vrlo rijedak promet motornim vozilima. Brojne su i dodatne mogućnost aktivnog turizma i zabave u prirodi.

Biciklističke rute su Lonjska ruta i Vinska ruta. Kombinirajte kulturni i gastro razgled na obje rute, jer su rute osmišljene tako da pri vožnji možete uživati u znamenitostima a ujedno i svratiti i neko od ukusnih seoskih objekata.

Ako ste željni lokalnog neposrednog iskustva u ambijentu nedirnute prirode, gdje o vama brinu vlasnici objekta umjesto hotelskog osoblja, i radije birate tradicijski ambijent s raskošnom domaćom okrijepom koja podsjeća na bakin stol, i kilometre pješačkih ili ciklo staza, tada je ovo destinacija za vas.

Korisni linkovi:

Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina

Facebook

Fotografije: arhiva sa snimanja spota