Šarmantni francuski otok kojeg nazivaju planinom u moru

Ako već ne možemo putovati, možemo barem upoznati bolje europske čarobne destinacije.

Autor: Putni kofer

Tajanstvena Korzika, dom francuskog cara Napoleona, otok zanimljive prošlosti i raznolikosti krajolika. Zbog svog povoljnog geografskog položaja, četvrti po veličini otok u Sredozemnom moru imao je burnu prošlost te je bio na meti brojnih osvajača. Nekada kratko pod vlašću Velike Britanije, Korzika je imala i njemačkog kralja, a u 18. stoljeću otok je preuzela Francuska od Italije. Danas pod francuskom vlašću, stanovnici Korzike i dalje sanjaju svoje snove o slobodnoj i neovisnoj državi. Odmah po dolasku na Korziku možete osjetiti koliko je otočanima srcu prirastao korzikanski identitet.

KORZIKA IMA NAJNEOBIČNIJU ZASTAVU U EUROPI

Ovaj mediteranski otok očaravajuće ljepote nadaleko je čuven po ukusnoj gastronomiji, vinima, autentičnoj kulturi i zastavi. Naime, zgrade, kafići, ulice, suvenirnice, oznake po cesti – svi imaju nešto zajedničko, a to je zastava na kojoj se nalazi crna glava s bijelom maramom koja simbolizira oslobodilačke ratove i kratko doba u prošlosti u kojem je Korzika bila neovisna.

Zasigurno se radi o najneobičnijoj zastavi u Europi, a legenda kaže da je nastala u 11. stoljeću kada su stanovnici na proslavi pobjede maursku glavu ‘natakli’ na koplje. Na početku je povez bio preko očiju, a kasnije je podignut na čelo. Stanovnici su povez podigli na čelo u periodu kada je Korzika bila neovisna, a taj čin u prijevodu je značio da je korzikanski narod ‘napokon progledao’.

KRAVE NA KORZICI OBOŽAVAJU SE SUNČATI, KUPAJU SE NA PLAŽAMA I NE VOLE TURISTE

Korziku mnogi nazivaju ‘planinom u moru’ i ‘otokom ljepote’. Poznata je i po svojoj ljepoti, posebice predivnim planinama i plažama koje kriju jednu posebno zanimljivu priču. Što inače očekujete na plaži? Ljude, djecu koja se igraju u pijesku, pse sa svojim vlasnicima, možda neku mačku i ponekog znatiželjnog galeba. Ipak, ako je vaše odredište Korzika, na plaži ćete se sunčati s kravama.

Prizor s kravama možete vidjeti samo na malim i manje poznatim plažama, a da krave ne vole da zadirete u njihovu privatnost pokazuju postavljeni znakovi diljem otoka koji upozoravaju goste i turiste da im se ne približavaju.

Plaže na Korzici

Iako su krave vrlo cijenjene na otoku zbog njihove duge povijesti i koegzistencije s ljudima, lokalne vlasti već duže vrijeme pokušavaju riješiti problem s kravama na plažama. U ljetnim mjesecima krave se spuštaju s brda da bi se rashladile od nepodnošljivih vrućina, no nisu druželjubive prema turistima koji se odluče napraviti ‘selfie’ s njima. Obožavaju more, sunce, svjež zrak, ali i svoju slobodu i privatnost.

Na idućoj poveznici upoznajte Bonifacio, bajkoviti korzikanski gradić koji se smjestio na strmim stijenama iznad mora i Sartène, slikovito naselje u unutrašnjosti otoka koje se zbog mirne atmosfere doima kao iz bajke.

Putni kofer: Tekst i fotografije