Održivost i nova budućnost – Turizam 365

Međunarodna konferencija o cjelogodišnjem turizmu Turizam 365, održana u petak 8. listopada 2021. u Termama Tuhelj, okupila je vrh međunarodne turističke politike, velike turističke kompanije i male poduzetnike koji žive turizam na terenu u raspravi o održivom poslovanju i budućnosti turizma. U tri dijela koja su povezala turizam s politikom, businessom te životom, konferencija je predstavila strategije i planove za post Covid turizam nekoliko zemalja, odlične rasprave vrhunskih stručnjaka i uspješne primjere i prakse.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake domaćeg i europskog turizma, pet ministara turizma Europske unije, a na konferenciji su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, i to u panelu na temu poziciniranja turizma u strategijama razvoja i važnosti turizma za gospodarstvo.

Samir Cerić Kovačević

Konferenciju su otvorili Ivana Kolar autorica projekt kojim se već petu godinu promiče i upozorava na važnost cjelogodišnjeg turizma i kreiranja inovativnih proizvoda za privlačenje gostiju tijekom cijele godine, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK(Hrvatske gospodarske komore).

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša naglasili su važnost turizma za gospodarstvo, kao i međusobne suradnje dviju zemalja.

Na konferenciji je sudjelovalo pet EU ministara turizma – ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac, ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, državni tajnik za turizam Ministarstva za industriju, trgovinu i turizam Kraljevine Španjolske Fernando Valdés Verelst, ministar za turizam Republike Italije Massimo Garavaglia, te ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju Republike Mađarske László György.

foto: Samir Cerić Kovačević

Nove prilike za napredak turizma u Hrvatskoj nakon uspješne sezone sudionicima je predstavila ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac: „Zadovoljstvo mi je bilo i ove godine pridružiti se konferenciji Turizam 365 s koje je odaslana snažna poruka o turizmu budućnosti odnosno o važnosti razvoja cjelogodišnjeg turizma. Naš strateški cilj jest Hrvatsku pozicionirati kao održivu turističku destinaciju, a to između ostaloga znači potaknuti cjelogodišnji turizam. Uz još snažniju promociju Hrvatske na tržištu, nužno je razvijati kvalitetnu i autohtonu turističku ponudu, kao i kvalitetnije iskoristiti prirodne resurse, bogatu kulturnu baštinu te gastro i enološku ponudu. Drago mi je što se ova konferencija održava baš u Termama Tuhelj, mjestu koje svojim razvojem i projektima najbolje svjedoči kakvom turizmu težimo.“

foto: Samir Čerić Kovačević

Uzvanicima se obratio i ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek: „Europski turizam mora postati otporniji na moguće zdravstvene, sigurnosne i slične krize u budućnosti. Fokus na održivosti ključan je ako Europa želi ostati u vrhu globalnih turističkih destinacija. Turizam budućnosti fokusiran je na individualni i butik turizam prilagođen čovjeku, stoga u ovom trenutku slovenski turizam ima značajne prednosti jer smo se prije pandemije obvezali na sve prije navedene elemente – svoju viziju pretočili smo u slogan Green. Active. Healthy.“

foto: Marko Čolić

Ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju Republike Mađarske László György istaknuo je: „Mađarska vlada turizam smatra strateškim sektorom i posebnu pozornost posvećuje njegovu razvoju. Promjena potražnje dovela je i do ciljanog razvoja ponude, s više i kvalitetnijih atrakcija i smještaja. Mađarska turistička agencija radi na tome da pružatelji usluga dočekaju što je moguće više gostiju, a alati obnovljene strategije razvoja turizma koji su otporni na krize imaju ključnu ulogu u pružanju potpore oporavku na način vođen podacima“.

Prof. Alessandra Priante, direktorica za Europu u UNWTO, predstavila je Perspektive europskog turizma te naglasila: „Održivost, odgovornost i inovativnost moraju biti pokretačke snage za odgovoran oporavak turističkog sektora nakon krize uzrokovane COVID-19. Globalna pandemija uzrokovala je socio-ekonomske posljedice bez presedana te povećala svjesnost o ulozi koju održivost treba imati u svakodnevnom životu i gospodarskim aktivnostima. Ona dolazi u različitim oblicima, stoga moramo osigurati da naši postupci utječu na sve njezine aspekte – gospodarske, društvene i okolišne.

foto: Samir Cerić Kovačević

Drugi dio posvećen turizmu i businessu dinamičnim predavanjem otvorio je Patrick Torrent, izvršni direktor Turističke zajednice Katalonije i predsjednik NECSTouR europske udruge za razvoj destinacija i održivog turizma, te je predstavio konkretne ideje za razvoj cjelogodišnjeg i kreativnog turizma temeljenog na zelenom održivom poslovanju:“Održivost je pitanje odgovornosti, poštivanja naših odredišta, zajednice, okoliša, kulturne i prirodne baštine, poduzeća, stručnjaka, građana. Uzmimo pouke naučene iz ove pandemije i udružimo snage kako bismo ubrzali oporavak uz transformaciju našeg turističkog ekosustava kako bismo osigurali stvaranje boljih mjesta za život i boljih mjesta za posjetiti”.

Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice, Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica korporativnog razvoja Valamar Riviere, i Kristian Šustar, direktor razvoja Uniline TA, raspravljali su o važnosti kreiranja nove turističke budućnosti, dok su direktor projekta Healing Forrest Jan Schmidt, glavna tajnica Europske SPA asocijacije Csilla Mezösi, direktorica HTI Partner Leila Krešić-Jurić i Mohamed Al Mheiri, direktor Dubai Health Authority, raspravljali o zdravstvenom turizmu kao najperspektivnijem dijelu turizma.

Vlada je predana rastu zdravstvenog turizma zajedno s privatnim sektorom – Dubai i dalje će biti poželjna destinacija za zdravstveni turizam, vođena pozitivnim regulatornim okruženjem za zdravstvenu skrb i atraktivnom turističkom ponudom.“,zaključio je Mohamed Al Mheiri, direktor Dubai Health Authority.

U posljednjem dijelu konferencije, ljudi koji žive turizam na terenu Jelena Holenko Pirc, vlasnica turističke agencije Lynx & Fox, Krešimir Dvorski, vlasnik NextBike i City Dash, Matko Marohnić konzultant, Horwath HTL i Damjana Domanovac, direktorica međunarodnog sajma za turizam PLACE2GO, potaknuli su sudionike na preispitivanje ugodne zone ljetnog turizma i pokazali potencijal za cjelogodišnji turizam u Hrvatskoj.

foto: Samir Cerić Kovačević

Zelena tranzicija, osim svoje snažne marketinške uloge u privlačenju modernog turista koji je ekološki osviješten i u potrazi za autentičnim doživljajem usko je povezana s načinom života, kulturom i tradicijom lokalnog stanovništva.“,naglasio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

Konferencija Turizam 365 autorski je projekt Ivane Kolar, direktorice tvrtke Julius Rose, koja se odvila pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Krapinsko-zagorske županje te uz podršku Terma Tuhelj, SLO CRO Poslovnog kluba i Poslovnog kluba Skup za Zagorje.

pripremio: Tomislav Radić

Fotografije preuzete; www.turizam365.com