Odmor na zelenoj strani – odaberite naše ruralne ljepote

Zašto odabrati destinacije ruralnog odmora?
Ako birate neposredno iskustvo lokalnog doživljaja, toplinu okruženja ljubaznih domaćina, tradicijski ambijent, bogatu domaću okrijepu i nedirnutu prirodu, tada su ruralne, nerazvikane lokacije idealan izbor.

U svijetu je odavno prisutan trend da se određena skupina posjetitelja umjesto uniformiranog hotela i komfora kojeg isti pruža,  radije odlučuje na boravak u starinskoj kući nekog seoskog imanja.

OPG Na malenom brijegu (Bjelovarsko – bilogorska županija)

Na taj način posjetitelj dolazi u neposredniji dodir sa domaćim običajima i lokalnom kulturom. Osim što se gost na taj način revitalizira od stresne svakodnevnice, na svježem zraku napokon prodiše i uspori svoj hektičan tempo a i najmlađi često na taj način dobiju neprocjenjivo iskustvo susreta s prirodom. Poneka gradska djeca jedino tako dobiju priliku vidjeti domaće životinje o kojima su dotada učili iz školskih priručnika.

Seoska imanja prilagođena za prihvat gostiju kombiniraju ono najbolje – domaćinski pristup, izdašnu gastronomiju i smirujuće prizore nedirnute prirode u autentičnom lokalnom ambijentu. 

Prekrasna priroda koja ih okružuje doprinosi iznimnom osjećaju odmora i relaksacije, a starinske kuće u kojima se odsjeda, prepune izvornih predmeta iz prošlosti, pružaju osobit ugođaj. Srce i dušu svakako grije i ukusno predstavljena hrana, efektno poslužena kao ukusan podsjetnik na djetinjstvo i na bakin obrok.

OPG Rebić, Veliko Trojstvo

Lokalne delicije (poput fiš paprikaša, čobanca, kulena i čvaraka u Slavoniji), ovdje stižu direktno iz toplih domaćih kuhinja, čiju životnost teško može nadmašiti otmjeni skupi restoran.

OPG Mišir, Veliko Trojstvo

Gosti će u budućnosti trebati i birati sve više ovakav tip odmora. Razloga je više, no ključan adut je taj da da su sve brojniji posjetitelji ruralnih domaćinstava oni, koji žele pobjeći iz svog hektičnog stresnog  okruženja. Odlazak u šumu možda nije dokazani lijek za depresiju, no ako se često prakticira – nema učinkovitije meditacije i efikasnijeg relaxa.

U suglasju s prirodom i tišinom koje ovakve destinacije nude na dlanu, brojni gosti se rado vraćaju mjestima koja oduševljavaju svojom prirodnom ljepotom i eko bogatstvom a kojeg imamo napretek.

Seoska domaćinstva mogu tako postati mjesta susreta, druženja, zabave, nevjerojatnih uspomena i doživljaja koja će posebno razveseliti naše najmlađe. Upravo je za roditelje s djecom ovaj tip odmora najugodniji. Nema prijekornih pogleda hotelskih gostiju, nema gužvanja u restoranskoj sali hotela niti propisanog dress coda, na livadi i imanju nekog domaćinstva, možete se prepustiti zabavi za vas i vaše najmilije.

Dodatan bonus ruralnog odmora je što taj tip objekata većinom možete posjećivati kroz sva godišnja doba, priroda će uvijek pokazati svoju lijepu stranu bez obzira na to gdje otišli.

Osim što možete puno naučiti o povijesti destinacije i obići okolna mjesta i naše obližnje Parkove prirode, upoznajete se kroz boravak u seoskim domaćinstvima i sa tradicijskim naslijeđem jela kontinentalne Hrvatske.  Zagorski štrukli su primjerice glavni gastro trademark bajkovitog Hrvatskog zagorja i kontinentalne prehrane, dok su izdašni slavonski specijaliteti, priča za sebe koja zahtijeva vlastitu temu. A kada se uz gastro raskoši naših kontinentalnih županija, pronađe i odličan sadržaj- zabavi neće biti kraja.


Odlučite li se odabrati seoska domaćinstva na kontinentu Lijepe Naše, nećete požaliti.  Gdje otići? Svako mjesto je posebno na svoj način i svako nudi ponešto drukčije. Podosta ideja možete pronaći u našoj rubrici: Preporuka izleta.

Uz takav vid odmora možete kombinirati i brojne sadržaje aktivnog turizma (planinarenje,  jahanje, razgled ptica ili leptira, bicikliranje, pješačenje, pecanje, lov, trčanje itd)..Ako ste u potrazi za proljetnim izletima, odmorite se na zelenoj strani Hrvatske. 

Fotografije: Saša Pjanić