Kopun, krškopoljac, vino i čokolada – 4 veličanstvena okusa Posavja

Izletničko  carstvo susjednog nam Posavja krije u svom zelenom srcu vrhunsku hranu, poseban izletnički komfor, gurmanska otkrivenja, toplinu rustikalnih stolova i zamamnih trpeza.

Što se prirode tiče, Slovenija je pri vrhu europskih destinacija koje se diče pejzažima iz priča. Krenimo virtualnom turom u carstvo okusa, mirisa i doživljaja u područje pitoreskne vodeće turističke destinacije Čatež i Posavje.

Dvorac Mokrice, foto Terme Čatež

Istražimo Slovensko Posavje – magičnu regiju dvoraca, vinograda i termalnih izvora. I sve to na oko pola sata vožnje od Zagreba, u neposrednoj blizini Samobora, kad pređete granični prelaz Bregana. Brojna područja između Radeča, preko Savnice, Krškog pa sve do Brežica, Bistrice na Sotli do Kostanjevice na Krki ispunjena su malim poljoprivrednim domaćinstvima te vrhunskim i tradicionalnim restoranima.

Od aktivnog turizma, dvoraca, leta balonom, do zdravstvenog turizma

Nisu samo gastro i enološki aduti jedini atributi ovog kraja. Cijeli kraj je premrežen pješačkim i biciklističkim stazama. Na Savi i Krki se organizira splavarenje, mogu se iznajmiti kanui, supi ili se možete okušati u ribolovu. Let balonom, paragliding, padobranstvo i zmajarenje, samo su dio adrenalinske ponude a brojni dvorci i lokalni muzeji, kriju priče o bogatoj povijesti kraja.

foto: Boštjan Colarić, grad Rajhenburg

ŠTO VAS OČEKUJE U POSAVJU? PUN STOL, PUNO SRCE, PUNE ČAŠE.. 

Kupuni, krškopoljske svinje, dimljene pastrve i brojne druge delicije sljubljuju se s lokalnim pjenušcima i sjajnim vinima te privlače gastronome željne izvornih okusa  a niste li čuli za brend Okusi Posavja, ovo je najbolja prilika. Predstavljamo veličanstvenog kopuna, glasovitu čokoladu i čokoladno vino, krškopoljsku svinju te afričkog soma kao četiri posebna ukusa ove regije, koja razveseljavaju goste.

  1. Kopuni – opjevao ih je i Shakespeare

O kopunima – uškopljenim pijetlovima kao vrhunskim delicijama i metafori za obilje postoje bilješke još ih antičkog doba, a o njima je pisao i  Shakespeare.  Zapis o kopunima potječe i iz daleke 1799.g., kada je  Valentin Vodnik u knjizi „Kuharaske bukve“ pisao i o kopunima punjenim kamenicama.  Meso kopuna je sočnije, nježnije, aromatičnije od pilećeg i mesa neškopljenih pijetlova, a kvalitetu mu daje i slobodna ispaša. U pojedinim restoranima Posavja možete uživati u raguu od kopuna, kopunu kuhanom u crnom vinu, pečenom kopunu.. 

Gostiona Sempeter foto

2. Krškopoljska svinja – ukusni proizvodi koji prate degustacije finih vina

Posavje je dom autohtone sorte crno-bijele svinje krškopoljac, za koju se smatra da sadrži masnoće koje nisu štetne.  Brojni OPG-ovi (kmetije) od nje s ponosom proizvode sušene kobasice, slanine, čvarke, namaze dodatno obogaćene začinskim biljem. Jelo ove svinje se priprema na različite načine, te je brojnim restoranima kreativan izazov pripremiti specijalitete od krškopoljca. Iznenaditi će tako vas s kanapeima u kome je sadržaj krvavice zapečen u tijestu, sporo pečenim odrescima krškopoljca uz koje serviraju sarmice od broskve, odrescima posluženim uz pire od celera pa čak i s hrskavo zapečenim špekom posutim skupa s prepečenom heljdom po čokoladi. Suhomesnate delicije od krškopoljca prate i degustacije vina po brojnim vinarijama Posavja. 

3. Afrički som – jeste probali već čevapčiće od ribe? 

Najveća farma Afričkih somova u Sloveniji, našla se u Kostanjevici na Krki. Tamo se godišnje proizvede oko 100 tona ribe čijoj kvaliteti doprinosi hrana bez neprirodnih dodataka.  Meso afričkog soma je crvenkaste boje, najčešće ga se priprema kao filete bez kostiju, a od njega se rade i riblji namazi i riblji „ćevapčići“.

  1. Čokolada koja priča i šutnjom 

U Dvorcu Rajhenburg je nekada živio red fratara trapista. Isposnička orijentacija, branila je da međusobno razgovaraju, ali ih nije ometala da između dva svjetska rata pokrenu proizvodnju čokolade s kakaovcem iz Južne Amerike, jer čokolada priča i u tišini sve jezike svijeta. Čokolada je došla i do tadašnjeg cara Austro-ugarske Franje Josipa, čiji se dvor s njome oduševio te je car dodijelio čokoladi ime Imperial. Danas u Dvorcu Rajhenburg, a i na cijelom području Posavja, uz čokoladu i praline možete uživati u Čokoladnom vinu. Za bijelo vino se dodaje bijela čokolada kupaži vina chardonnay, sauvignon i laški rizling, a za crno tamna čokolada kupaži frankovke, pinot noir i zweigelta.

Vina i pjenušci 

U Posavskim vinarijama naići ćete i na pjenušce od kojih su pojedini od njih, dobitnici međunarodnih priznanja za kvalitetu. Pjenušce se uglavnom proizvodi od sorti grožđa chardonnay, modri pino, laški rizling i muškat.  Vinarije se diče i brojnim predikatima od izbora bobica, ledenim berbama i izborima suhih bobica.

Znate li priču o Cvičku, vinu na granici europske legalnosti? 

Tradicionalna lokala kupaža je cviček – vino na granici europske legalnosti. Naime, cviček se sastoji od 4 sorte grožđa – 2 bijele (rizling i kraljevina) i 2 crne (zametna crnina 40-50% i modra frankovka) i ima manje od 10% alkohola, a oboje po europskim zahtjevima nije prihvatljivo te Slovenci skoro nisu ušli u Evropsku Uniju jer se nisu htjeli odreći cvičeka. Kompromis je nađen tako da je cviček postao jedan od 4 izuzetaka koji su kao zemlja imali pravo zatražiti. Danas mu je na Raki  posvećen Cvičkov hram i muzej, ima svoju ambasadu, bira se kralj cvičeka i s ponosom ga proizvodi svaka vinarija, prezentirajući ga uz bok puno kvalitetnijih i oplemenjenih vina. Od njega danas proizvodi čak i pjenušac. Na brdu Sremič se nalazi najveća preša za vino u Europi, a oko nje je sagrađen hotel.  Preša je od hrasta, dugačka je 12m, istovremeno je mogla prešati 5000 l mošta. 

Repnice – zanimljiv raritet

Specifične jame ukopane u kvarcni pijesak zovu se repnice, i predstavljaju zanimljiv raritet. U njima se nekad skladištila repa i druge namirnice. Odlikuje ih idealna temperatura i vlažnost zraka, a možete ih posjetiti  na području Bizeljskog, Pišece i Globoka. U pojedinima se i danas čuva vino. 

Kraj je bogat i drugim gastro specijalitetima, čija lista je prilično impresivna. Od ukusnih vrganja koji se kombiniraju s čvarcima, do kolača, kruha i skute od heljde, svuda se može pronaći autentična hrana i njena tradicionalna te suvremena priprema. U mjestu Raka uzgaja se crvena kapula posebne kvalitete, Raška čebula, čiju sortu je odnjegovao djed današnje prve dame Amerike – Melanije Trump. Posebne sočne jabuke iz posavskog kraja našle su svoju ukusnu putanju do stolova u Londonu, Moskvi i Dubaiju. Tu je i rustikalna Prosjača. Zaljubljenici u ribu posegnut će za dimljenom pastrvom uzgojenom u ekološkim uvjetima, koja se servira kao carpaccio te ponegdje servira uz krušku viljamovku, a najčešće uz Zeleni silvanac lokalnih vinarija. Tri vrste korjenastog povrća (mrkva, korijen peršina i korijen celera), tri vrste graha i tri vrste luka  tvore jedinstvenu i krepku gustu juhu korejevc koja krijepi podjednako i putnike i domaćine. 

Okusi Posavja – posebna manifestacija posebne gastronomije

Tijekom rujna u Posavju se održava  manifestacija Okusi Posavja, a posebno je posvećena svima koji žele uživati u brojnim gastro delicijama i brendovima ove vilinske regije, prepune dobrih zalogaja, vrsnih vina, vinskih tura a ukoliko se odlučite na boravak, tu je raznolika lepeza smještaja za koji možete birati opciju između seoskih domaćinstava, bajkovitih dvoraca, hotela ili smještaja u ljekovitim termama. Nakon virtualne ture, dođite i na turu uživo. Čekamo vas!

Više na:

www.posavje.com

www.slovenia.info

#ifeelsLOVEnia #myway #mojaslovenija #posavjepolnopriloznosti #catezinposavje