Jubilarni Marko Polo Grand Prix ove godine ide Goranu Miliću i Albini Podbevšek

Jubilarna deseta godišnjica nagrade Marko Polo u organizaciji Udruga FIJET Hrvatska i njene predsjednice Tine Eterović Čubrilo (idejne začetnice i autorice nagrade Marko Polo) objavila je imena nagrađenih putopisaca, autora i medija, s nadom da će ova jubilarna nagrada biti proslavljena na proljeće 2021, kada epidemiološki uvjete dopuste svečanost.

Tina Eterović Čubrilo, predsjednica hrvatskog ogranka FIJET i potpredsjednica svjetskog FIJET, idejni začetnik nagrade Marko Polo

Ove godine novost je u dodjeli nagrada da će biti prvi puta biti dodijeljena nagrada “FIJET tolerancija” kojom se nagrađuje putopisce iz nacionalnih udruga, a koji pišu o drugim državama, narodima, kulturama, koji potiču empatiju, solidarnost, te koji nam kroz svoje reportaže otkrivaju nam nepoznate svjetove i ugrožene pojedince, grupe i događaje.

U proteklih 10 godina nagrađeni su najbolji hrvatski putopisce i fotografi, među kojima su: Stipe Božić (prvi), Jasen Boko, Ivo Pervan, Miro Branković, Ashley Colburn, Šime Strikoman, Meri Šilolović, Lana Mindoljević, te medijske kuće i specijalizirani časopisi: HTV sa tri specijaliziran emisije: More, Poljoprivredna emisija, Emisija za manjine, Večernji list i Turistička patrola.

Nagrade se svake godine dodjeljuju i istaknutim istranim novinarima, članovima FIJET-a (Svjetskog udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu) za najbolje reportaže o zemlji domaćinu posljednjeg FIJET kongresa. 

Najveća nagrada Goranu Miliću i Albini Podbevšek ove godine 

Ovogodišnji Grand prix odlazi vrhunskom profesionalcu, svjetski poznatom putopiscu Goranu Miliću i Albini Podbevšek.

Nagrada inozemnom novinaru na prijedlog Izvršnog odbora FIJETA odlazi ove godine u Sloveniju Albini Podbevšek.

ALBINA PODBEVŠEK, dugogodišnja turistička novinara, odnedavno umirovljenica, ali s redovitim objavljivanjem u izdanju najpopularnijih novina „DELO“ u Sloveniji.
Dugogodišnja je članica Fijeta, do 2017, kao član Nacionalnog udruženja FIJET Slovenija, a nakon raspuštanja udruženja, individualna članica. Sudjelovala je na većini FIJET kongresa, kao i na više studijskih putovanjima u organizaciji FIJET-a.
Sa svih tih događanja objavila je niz putopisa, reportaža – iz Moskve, Tunisa, Maroka, Egipta, Grčke.
Sljedeće nagrade dodjeljuje Ocjenjivački odbor u sastavu Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko, Anita Žuvela Hitrec i Ante Gavranović (predsjednik):
MARKO POLO GRAND PRIX 2020 (domaćem novinaru)
GORAN MILIĆ za reportaže u tjednoj specijaliziranoj emisiji HRT-a „DESTINACIJA HRVATSKA“.
Obrazloženje:
„Destinacija Hrvatska“ je dinamična mozaična HTV emisija o turizmu koja otvara teme i postavlja jasna pitanja o stanju hrvatskog turizma, ali i njegovoj budućnosti.
U situaciji korona pandemije uoči sezone 2020. izdvajamo i naglaske na turizam u posebnim uvjetima sa sugestijama mogućih pozitivnih riješenja.
Goran Milić kao stalni suradnik u emisijama donosi priče iz hrvatskih odredišta, koje su dostupne i na You Tube: priča o Kraljevici, o Mljetu, o Viru, Konavlima.
Goran Milić,prepoznatljiv je ugledni autor, doajen reportaža i putopisa iz različitih dijelova svijeta: Kuwaita, obje Amerike, Švicarske Austrije,BiH… iznimno gledane emisije na HTV i Al Jeezera.
Za emisiju Destinacija Hrvatska objavio je 30 priloga – od odnošenja smeća po otocima u okolici Dubrovnika preko Napoleonovih staza na Pelješcu do obnove porušenih hotela.

Nagrade “Marko Polo 2020.”

Novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, izvornim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima: Goran Rihelj za objavu reportaža i članaka na portalu HrTurizam, Marija Barić, dugogodišnji je turistički novinar, urednica i vlasnica portala HIA – Hrvatska, Iseljeništvo, Svijet, za reportaže o Ozlju i Gornjem Pokuplju, Nada Mirković, kolumnistica i suradnik u časopisu Croatia Airlines, te Željka Kunštek iz Tip travel magazina. 

Posebna priznanja dobili su:

Tomislav Radić (naš suradnik), dugogodišnji turistički novinar, i Večernji list i urednica Marina Borovac. 

Prvi put dodijeljena nagrada “Fijet tolerancija” 

Prvi put dodijeljenu nagradu Fijet tolerancija dobili su Tijani Haddad, predsjednik FIJET-a, i Hrvoje Ivančić, putopisac. 

Travel sadržaj ne prestaje zanimati čitatelje 

Čestitke svim nagrađenim novinarima i putopiscima, uz želju da nastave i dalje neumorno stvarati kreativan sadržaj koji nam posebno ili unatoč ovoj teškoj godini bio itekako tražen i čitan. Čast je biti dio Marko Polo Povjerenstva za nagrade, već drugu godinu.