Što skuhati kada nemate inspiracije? Priče jedne kuhače imaju par dobrih ideja

Da zdravo može biti ukusno, zabavno, kreativno i edukativno već nas neko vrijeme podučavaju radionice iz projekta Priče Jedne Kuhače, idejne začetnice i autorice projekta, Marine Obradović koje se održavaju na zagrebačkom velesajmu i budu tjednima rasprodane unaprijed.


Kada bi obavijestili naše školarce i teenagere (ili barem većinu njih), da heljda, kus kus, mrkva, zobena kaša, pir, sve vrste zapečenog povrća, pirovo brašno, domaće granole i ostala zdrava ekipa.. mogu biti ne samo božanski fine već da će uživati u pripremi recepata uz Marinino vodstvo, ne bi možda na prvu veselo poskočili. Ne bi ni povjerovali da sami mogu bez muke, napraviti savršenu domaću nutelu od domaćih lješnjaka. No ideja je upravo u tome da se djeci na koji sat otme mobitel, dovede ih se u kuhinju s roditeljima i da zajedno uživaju u pripremi najraznolikijih a zdravih obroka te ponosno ponesu kući jelo iz vlastite radinosti.

Zajedničko vrijeme bez modernih distrakcija u kojem se osim kuhanja, povezujemo s djecom ili bliskim osobama je dragocjeno a upravo to potiču ove radionice. O raznim projektima iz Priča jedne kuhače, razgovarali smo s Marinom Obradović, simpatičnom vlasnicom istoimenog popularnog web bloga, voditeljicom čak tri kulinarske radionice, a o svom radu redovno informira čitatelje na Instagram i Facebook stranici gdje se iz prve ruke može vidjeti atmosfera, prostor i veselje ponosnih kuhara.

Kako su počele tvoje radionice kuhanja i što nas očekuje na Maloj školi zdravih obroka?

Vec 2,5 godine organiziram izuzetno tražene i zanimljive radionice kuhanja. Počela sam s Malom školom zdravih obroka kojom želim odrasle i djecu potaknuti na nove navike i zdraviju prehranu i mogu reći da je odaziv sjajan. Dolaze najviše roditelji s djecom, parovi ali i samci koji žele naučiti nešto više o kvalitetnoj prehrani ne bi li izbjegli nekako sve zamke brze i lako dostupne fast food prehrane. Moji recepti su brzi, zdravi i nije problem ništa skuhati po njima a imam i kartice za svaki dan.

Priče jedne kuhače – zanimljive i praktične kartice za svakodnevnu upotrebu

Istraživanja pokazuju da je najteži dio planiranja obroka odgovor na pitanje “Što kuhati sutra” Zato su tu kartice Priče jedne kuhače koje sadrže 30 recepata za čak 30 dana. U ovu jedinstvenu i nesvakidašnju zbirku utkala sam minute, sate i dane kuhanja kako bih dobila najbolji komplet domaćih jela koja uljepšavaju svakodnevicu. Željela sam napraviti nešto drugačije od ostalih kuharica, zbirku recepata u obliku kartica, praktičnih i jednostavnih za svakodnevnu upotrebu, koje možete ponijeti u džepu i obaviti kupovinu na temelju već postojećeg popisa namirnica. I uspjela sam, a vi ćete izbjeći prepisivanje namirnica prije odlaska u kupovinu i uštedjeti ćete vrijeme i novac. Osnovna ideja je olakšati vam organizaciju i pripremu obroka, omogućiti svima da svaki dan jedete zdravo i kuhano prema unaprijed napravljenom planu čime štedite tako dragocjeno vrijeme i novac.

Što je najčešći motiv na tanjurima tvojih radionica?

Zajedno pripremamo domaću nutellu i granolu, sve bez umjetnih dodataka i bijelog šećera, učimo kako pripremiti zdravi kruh i peciva, kako se organizirati u kuhinji, što ponijeti na posao ili u školu. Na najljepši mogu nacin upoznajem ih sa zdravijim vrstama brašna kroz palačinke npr. s mrkvom, otkrivaju heljdu i kus-kus, uče kako očistiti i kombinirati avokado te kako jednostavno i brzo pripremiti zdrave obroke. Upoznaju sva lica zobene kaše i s veseljem mogu reći da u svojoj misiji napredujem polako i sigurno.

Do sada smo održali preko 100 radionica i s veseljem mogu reći da nam dolazi sve više roditelja s djecom što me posebno veseli. Osim novih znanja i okusa, na radionicama uživamo u trenutku, djeca provode dragocjeno vrijeme s roditeljima daleko od mobitela i televizije, stvaraju uspomene i vraćaju nam se opet. Neprocjenjivo je veselje kada netko upravo kod nas prvi puta zamijesi svoj kruh ili kada neko dijete prvi puta odvoji bjelanjak od žumanjka.

Već neko vrijeme organiziraš i radionice Kuhamo s pivom. Pivo i hrana, kakav je odaziv?

Prije godinu dana počela sam s organizacijom radionica Kuhamo s pivom na kojima polaznici kuhaju jela s craft pivom i uživaju svim čulima. Ovo su vrlo tražene i zanimljive radionice na kojima je posebna energija. Dolaze nam ljubitelji piva i hrane pa oboje zajedno spajamo u nevjerojatne kombinacije, a opet jednostavne i svima izvedive. Uvijek nastojim da jela budu jednostavna kako bi doista svi mogli kuhati i pratiti recepte, time želim pokazati da je bitno opustiti se i uživati, kuhanje nije rezervirano samo za profesionalne.

Što je s božićnim radionicama, navodno spremaš isto i ove godine?

U prosincu prošle godine organizirala sam slatke radionice blagdanskih kolača u blagdanskom raspoloženju na kojima smo radili kućice od medenjaka te zdrave i klasične kolače koje su djeca pekla s roditeljima, ukrašavala i nosila kući preko 15 vrsta raznih slastica. Ove godine ponavljam u 3 termina u tjednu prije Badnjaka tako da će svi koji se prijave dobiti nezaboravno iskustvo, nova znanja, dobru zabavu, punu tacnu kolača, a kuća će ostati čista 🙂 Poželite li razveselite drage prijatelje, obitelj, poslovne suradnike, bliske ljude, imam i poklon bonove za radionice koje možete nabaviti na ovom linku.

Koji su novi projekti u najavi?

Za svoje stalne i buduće polaznike najavljujem u studenom Akademiju zdravih obroka u kojoj ćemo u 4 dolaska obraditi sve obroke u danu (doručak, ručak, večera, desert) te će polaznici na prvom modulu dobiti predavanje nutricionista kao i odgovore na brojna pitanja i naučiti što i u kojim omjerima jesti u kojem dijelu dana što je vječna nedoumica.

Svi koji se žele prijaviti na radionice: “Malu školu zdravih obroka“, ili na “Kuhamo s pivom” ili na “Slatke radionice blagdanskih kolača“, mogu zapratiti Marinin Facebook, gdje redovno objavljuje informacije i datume o radionicama.

Korisni linkovi:

Mala škola zdravih obroka

Kuhamo s pivom

Slatke radionice blagdanskih kolača

Akademija zdravih obroka

Kartice s receptima

Poklon bonovi za radionice