Dosta vam je svega? Pravac Zagorje!

Autor: Neno Pavinčić

TEMA MJESECA: HRVATSKO ZAGORJE I PROJEKT RIDE&BIKE II

Romantični dvorci na bajkovitim brežuljcima, Krapina sa svojom svjetski poznatom zbirkom krapinskog pračovjeka, Marijansko svetište u Mariji Bistrici, Seljačka buna i Matija Gubec, termalni izvori zdravlja implementirani kroz wellnesse modernih hotela i toplica, po bregima poredani bezbrojni vinogradi sa svojim vinskim stazama te mnoštvo autohtonih i tradicionalnih gastro delicija, definitivno čini zeleno Zagorje savršenom destinacijom za obiteljski odmor po mjeri čovjeka!

Arhiva Turistička zajednica Savsko – Sutlanske doline i brigi

Da bi se ljepote ovog pitomog kraja mogle još bolje i zdravije doživjeti, svakako valja spomenuti projekt RIDE&BIKE II koji se provodi u okviru suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. i djelomično je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz sam projekt, između ostalog, oblikovani su standardi za ugostiteljsku i smještajnu ponudu namijenjenu cikloturistima i jahačima, trasirane su nove konjičke i biciklističke staze, uređeni inovativni interpretativni punktovi s odmorištima za cikloturiste, jahače i konje, a organizirati će se i prekogranični konjički i biciklistički događaji.

Muzej na prostem Rogatec – Rogatec, slovenska općina Rogatec i njeni sadržaji kao dio projekta RIDE&BIKE II zajedno s ostalim zagorskim i slovenskim partnerima u ovom jedinstvenom projektu povezivanja destinacija

Sve to bi definitivno trebalo doprinijeti većem broju posjetitelja te valorizaciji i integraciji bogate prirodne i kulturne baštine zagorskog kraja u turističke svrhe. Sa 170 km uređenih konjičkih staza te oko 700 km biciklističkih ruta, u potpunosti u skladu s prirodom, moći ćete otkriti i brojne kleti i agroturizme te na najkvalitetniji mogući način doživjeti zagorsku „bajku na dlanu“.

RITAM S KONJEM – GASTRO DOBRODOŠLICA I OSMIJEH

Jedan od objekata koji pruža uslugu i doživljaj jahanja je CentarRITAM S KONJEM” u Stubičkim Toplicama. Mlada ekipa hipoterapeuta dočekati će Vas sa osmijehom na licu i srdačnom gastro dobrodošlicom lokalnih delicija uz domaće rakije koje će Vas ohrabriti da uzjašete i njihove najveće primjerke rasnih konja. A na raspolaganju ih je ukupno šest za dvije vrste aktivnosti: rekreativci će moći sve naučiti u školi jahanja, uživati u šetnjama na konju ili terenskom jahanju ili se dodatno educirati za polaganje stručnih licenci u ovome sportu dok će se posebna, hvale vrijedna pažnja posvetiti osobama s teškoćama u razvoju pružanjem hipoterapije tj. fizioterapije na konju.

Zagorski tradicionalni doručak

A nadomak Zaprešića, okružen veličanstvenom šumom i bogatim zelenilom , smjestio se KONJIČKI KLUB TRAJBAR TEAM – impresivni kompleks u potpunosti podređen svemu vezanom uz konje i konjički sport koji slobodno može „stati“ uz bok elegantnim engleskim konjušnicama. Infrastruktura kluba je tijekom dvadeset godina postojanja dovedena do savršenstva te se, osim velikih staja u čijim se boksovima smjestilo četrdesetak konja, ovdje nalaze i unutarnja hala za jahanje sa ogledalima, vanjski pješčani i travnati manjež, sanitarije i garderoba, restoran, kafić, smještajni kapaciteti te velika kongresno-svadbena dvorana.

Glavna staja Trajbar team

Šume uz sam klub mogu biti idealna početna točka za istraživanje Zagorja preko svih istrasiranih ruta namijenjenih biciklistima i jahačima, a TRAJBAR TEAM će Vam u potpunosti biti na usluzi sa cjelokupnom potrebnom organizacijskom logistikom uključujući i njihove konje te e-bicikle.

Trajbarova gastro dobrodošlica

MUZEJ SELJAČKIH BUNA – LEGENDE I DALJE ŽIVE

Na svome putu istraživanja zagorske bajke, svakako posjetite i MUZEJ SELJAČKIH BUNA smješten na idiličnom brežuljku u dvorcu obitelji Oršić u Gornjoj Stubici. Vratite se u daleku 1573. godinu te možda otkrijete je li prema legendi Matija Gubec još uvijek živ, a možete se i oči u oči suočiti sa problematičnim Franjom Tahijem.

foto Muzeja seljačkih buna Jasenka Haleuš

TERME JEZERČICA – SAVRŠEN SPOJ OPUŠTANJA UZ ZAGORSKI BOGAT STOL

Ostane li, poslije uživanja u opuštajućoj zagorskoj prirodi, u Vašem tijelu još koja nit napetosti, za potpuno opuštanje pobrinuti će se TERME JEZERČICA u Donjoj Stubici koje, osim termo-ljekovite mineralne vode namijenjene rehabilitaciji ili rekreaciji, nude i vrhunsku gastro ponudu temeljenu na tradicionalnim zagorskim jelima. Dok se roditelji budu sa užitkom „kuhali“ na 38 C, koliko iznosi temperatura termalne vode, najmlađima će udovoljiti veliki Vodeni park sa mnoštvom sadržaja.

foto: arhiv Terme Jezerčica

Naglasimo da ne morate posjedovati niti vlastiti bicikl, a još manje vlastitog konja, da bi mogli uživati u svim čarima aktivnog, konjičko-biciklističkog turizma na području Krapinsko – zagorske županije. Na Vama je samo da dođete u prekrasno Zagorje dok Vam domaćini poručuju : „Dobro mi došel prijatelj“.

Nositelj projekta RIDE&BIKE II je Zagorska razvojna agencija, uz partnere: domaćina ovog putovanja – Turističku zajednicu Krapinsko – zagorske županije, Turističku zajednicu „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, Razvojnu agenciju Kozjansko, Razvojnu agenciju Sotla te Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica.

Naslovna fotografija: Jasenka Haleuš
Ostale fotografije: Neno Pavinčić, Jasenka Haleuš, Terme Jezerčica