Festival kamelija u Opatiji – travanj u znaku ljepotica iz Opatije

Udruga ljubitelja kamelija Opatija organizira Festival i izložbu kamelija. Izložba se svečano otvara u petak 8. 4.2022. u 18 sati u Umjetničkom paviljnu J. Šporer i traje do nedjelje 10. 4. u 18 h, kada je svečano zatvaranje i proglašenje pobjednika.

I prije službenog početka izložbe od od ponedjeljka do petka, organiziraju se razna događanja. Tako će u ponedjeljak, Katica Dražić, ing. hortikulture, stručnjakinja za kamelije u Vrtiću Opatija djeci predstaviti grm i cvijet kamelije.

U utorak,u 14 sati održat će se radionica o uzgoju kamelija u rasadniku Parka Angiolina. Radionicu će voditi Katica Dražić Teme su agrotehničke mjere, presađivanje iz reznica, margotiranje, zaštita i njega. U srijedu će Katica Dražić u Parku Angiolina sa učenicima šestih razreda OŠ Opatija održati “Školu u prirodi”.

Pixabay.com

Također u srijedu, u 18 sati u Villi Antonio predavanje će održati osnivač Udruge ljubitelja kamelija i vrsni poznavatelj povijesti kamelija i Opatije Jan Bernd-Urban. U četvrtak, prof.dr.sc. Romana Lekić, pročelnica za turizam u VŠ Edward Bernays Zagreb će u Villi Antonio u 18 h, prezentirati simbol ljubavi kameliju i čaroliju Parka Angiolina.

U petak, u 18 sati je svečano otvaranje Izložbe u Umjetničkom paviljonu J. Šporer, uz prigodan umjetnički program u kojem sudjeluju voditelj Dražen Turina Šajeta, Olga Šober, nacionalna prvakinja opere i maestra Nada Matošević Orešković s arijom “E strano” iz opere Traviata, gitarist Natko Štiglić, zbor OŠ R.K. Jeretov i mladi harmonikaš Dorian Rubeša.

U subota u 11 sati je vođena šetnja kroz Park Angiolina. Posjet izložbi u paviljonu Šporer, glasovanje za najljepši cvijet kamelije i prezentacija i kušanje zelenog čaja “Camellia sinensis” iz uzgoja u obližnjem mjestu Veprinac. Za goste hotela osiguran je profesionalni vodič.

U subotu 13 sati sade se donirane kamelije u gradski park uz svečano upisivanje u Knjigu donatora U nedjelju 10. travnja posljednjeg dana ove manifestacije u 11 sati organizira se vođena šetnja kroz Park Angiolina a 12 sati bit će Mali cvjetni korzo Lungomare djece Opatijskog vrtića.

Svečano zatvaranje 15. Festivala kamelija je 18 sati u Umjetničkom paviljonu J. Šporer. Voditelj programa je Dražen Turina Šajeta, gitaru sviraju Jenny Lazarić Jungić i Dragan Jungić,svoje pjesme govori pjesnikinja Ivana Klovar i proglašavaju se pobjednici u kategorijama : slike osnovnoškolaca, fotografije cvijeta i grmova kamelija regije Kvarner, cvijet kamelije u paviljonu Šporer izabran glasovima posjetitelja izložbe.

Pripremio: Tomislav Radić

naslovna: Pixabay.com