Daruvar je domaćin FRA MA FU festivala

U Daruvaru će od 20.-22. rujna 2019. biti održan 5. Fra Ma Fu festival – Festival reportaže i reportera kojeg organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje.

foto: arhiv uredništva

Multimedijalni je to novinarski festival posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu, autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića  i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj. Na reporterske zadatke putovao je biciklom, na otoke veslajući s ribarima. Potpisivao se inicijalima Fra Ma Fu.
Fra Ma Fu festival čine novinarski susreti i razgovori, predstavljanja knjiga i časopisa, izložbe fotografija i stripa, radionice reportaža, stripa i fotografije, obilaske turističkih destinacija, industrijskih pogona ili malih i tradicijskih obrta.

foto: R.Vuković

Prva tri festivala su održana u Virovitici, rodnom gradu slavnog reportera, a četvrti u Fažani na Brijunima. „Franjo Fuis je bio veliki putnik, nije ga držalo mjesto. Kao pravi reporter stalno je bio na terenu, izvan redakcije. Tako smo i mi odlučili seliti festival iz mjesta u mjesto, ići njegovim stopama i slaviti reportažu kao kraljicu novinarstva koju je on tako znalački njegovao.

foto: Predrag Uskoković

Na ovogodišnjem Festivalu ćemo otkriti zašto je Daruvar važno mjesto za Novosti, novine u kojima je Fuis radio“, kaže direktor Festivala Goran Gazdek.
Središnja festivalska tema je  informiranje manjina i manjinski mediji u Hrvatskoj. Bit će riječi o uređivačkim koncepcijama, financiranju, čitalačkoj publici i problemima koji ih prate, a čut ćemo kako funkcioniraju hrvatski manjinski mediji u Srbiji i Mađarskoj.

O svom novinarskom putu, novinarstvu jučer i danas  te o tome kako je 40 godina uspješno, postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine, u javnom intervjuu, govorit će ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo Sanja Modrić.  Intervju će vodi Danka Derifaj.
Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović)  i dnevnog ista Danas iz Beograda (Dragoljub Draža Petrović) predstavit će svoje novine, a tema okruglog stola je portali protiv novina.

Novinarka Tina Eterović Čubrilo predstavit će, povodom 65.godina postojanja, Međunarodno udruženje novinara i pisaca u turizmu, a urednik sarajevskog magazina Start BiH Dario Novalić prisjetit će se slavnog bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste Zuke Đumhura.

U filmskom dijelu programa bit će prikazani dokumentarni filmovi Pope vrati se Tonija Volarića o novinaru, reporteru, pjesniku i esejistu i reporteru Momčilu Popadiću, autoru mnogih reportaža za „Slobodnu Dalmaciju“ i hrvatskih estradnih evergreena koji je umro 1990. godine, u dobi od 43 godine i HND-ovom nagradom ovjenčani film Neprežaljeni  Marijane Kranjec o Mati Jemriću  koji se prisjeća dana kad su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome.
Posjetitelji će imati prilike vidjeti izložbe fotografija Tonija Hnojčika, Matije Turkalja, Mate Pejića i  Brune Szütsa, izložbu karikatura Roke Idžojtića i izložbu stripa Dubravka Matakovića.

Na središnjem gradskom trgu Šime Strikoman će snimiti 686. milenijsku fotografiju  i posvetiti ju proslavljenim daruvarskim fotoreportera Toniju Hnojčiku i Milanu Paviću.
Biti će dodijeljene i nagrade Fra Ma Fu za najbolju reportažu u 2018. godini i nagrada humanosti za novinare koji su svojim tekstovima, novinarskim radom i posebnim angažmanom doprinijeli realizaciji humanitarnih projekata.

Ivanovo vrelo, autor Predrag Uskoković

U popratnom dijelu programa svi će imati prilike okušati se u pub kvizu na temu Franjo Martin Fuis i njegovi interesi, degustirati vina s Daruvarske vinske ceste i ili piva Pivovare Daruvar, a sve će zabavljati Dražen Turina Šajeta.
Suorganizatori su Grad Daruvar  i Turistička zajednica Daruvar Papuk, partneri Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Gradska tržnica Daruvar, Pučko otvoreno učilište Daruvar i Ekonomska i turistička škola Daruvar. Festival se održava uz potporu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Fotografije: Predrag Uskoković, Ratko Vuković arhiv TZG Daruvar – Papuk

framafu.com

www.visitdaruvar.hr