Atraktivno blago Daruvara: Dvorac Janković

 

Pokrovitelj priče

Upoznajmo čaroban dvorac iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom centru jednog lijepog grada,  koji spada u zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna je od najvrednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.  Dobro došli u dvorac Janković.
Kroz šetnju njegovim sobama, perivojem i postavom, doznati ćemo više o povijesti jednog od najskladnijih kontinentalnih gradova.

foto: Ratko Vuković

Kako je sve počelo?

Davne 1745. Antun Janković je od kraljevske komore kupio sjeverni dio dobra Sirač, u kojem se nalazilo i naselje Podborje, područje današnjeg Daruvara. Ime Podborje zadržalo se sve do 28.02.1765. godine kada je kraljica Marija Terezija u diplomi koju je uručila Antunu pl. Jankoviću, dodijelila predikat „de Daruvar“. Pisalo je „castrum Podborje aliter Daruvar“ (grad Podborje, inače zvan Daruvar), a sve od grba Antuna pl. Jankovića u kojem je bio ždral (na mađarskom-daru), kojega je on kao plemić naslijedio od djeda Bonaventure Jankovića, porijeklom iz Baranje.

foto: Ratko Vuković

Najljepši dvor u cijeloj kraljevini

Antun Janković je sebi u Podborju dao izgraditi dvorac imenom Daruvar (Ždralovgrad) s prostranim parkom oko njega za koji je tadašnji istraživač i putopisac Friedrich Wilhelm von Taube napisao: „To je dvor najljepši u cijeloj kraljevini, pa se ne bi trebao ni u Beču sakrivati“. Budući da je već tada postojalo nekoliko kuća južno od dvorca, ime Daruvar proširilo se i na taj dio naselja.

Raspored dvorca

foto: Predrag Uskoković

Dvorac je sagrađen u obliku slova U. Tri krila dvorca obrubljuju dvorište okrenuto prema sjeveru, gdje su se nekada nalazili staklenici i rasadnik u perivoju. U prizemlju i na katu nalazi se šezdeset prostorija. Centralno mjesto u središnjem krilu zauzima najveća prostorija dvorca – salon. Uz ovu plesnu i koncertnu dvoranu, na katu su bile knjižnica, blagovaonica, budoar, spavaće sobe, salon za muškarce i sobe za goste.

Vlasnici poslije grofa Jankovića

U drugoj polovini 19. st. dvorac je prodan Magdaleni Lechner, a nju nasljeđuje Antun Tüköry koji gospodari posjedom sve do kraja drugog svjetskog rata. Trgovište Daruvar 1919. godine otkupljuje dvorac od Hrvatske poljodjelske banke, preuređuje ga i koristi kao školu sve do 2004. godine.

Stalni izložbeni postavi dvorca

Vinski salon, autor fotografije: Predrag Uskoković

U prizemlju dvorca danas se nalazi uređen Vinski salon i izložba pisanih dokumenata o Jankovićima na mađarskom i hrvatskom jeziku autorice mađarske povjesničarke Terézije Jánosné Horváth Balogh. Na katu su uređene: Soba grofova Jankovića, Soba židovske kulture i tradicije, Stalni izložbeni postav ”Domovinski rat u Daruvaru” i Spomen soba “Daruvar u II. svjetskom ratu”.

foto: Predrag Uskoković

Stalni izložbeni postav „Domovinski rat u Daruvaru“ svjedoči o uzrocima, tijeku, ishodu i žrtvama srpske agresije na daruvarskom području od 1991. do 1995.

foto: Predrag Uskoković

Dvorski perivoj – ljetno osvježenje pod najvećim muškim ginko stablom u Hrvatskoj

Dvorski je perivoj nastajao istovremeno s gradnjom dvorca, po nacrtima bečkih arhitekata, a bio je dovršen 1780. godine. U vrijeme Jankovića perivoj se prostirao na 14 ha površine. Perivoj nosi obilježja baroknog i pejzažnog stila, a neka stabla tada posađena u perivoju, još uvijek su živa. Središnjim očuvanim dijelom s južne strane dvorca, ispred glavnog ulaza, dominira muški primjerak stabla Ginkgo biloba. Muško stablo je najveći i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj s opsegom debla od oko sedam metara, a od 1974. godine je zaštićen kao pojedinačno stablo.

foto: Predrag Uskoković

Dvorski perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar i kao nepokretni spomenik kulture zajedno s dvorcem. Idealna je proljetna šetnica a možete se po njemu prošetati i kad je vruće, te u hladu najvećeg ginko stabla potražiti osvježenje.

Kome i gdje se najaviti za posjet?

Za posjet kontaktirajte Gradsku tržnicu Daruvar: [email protected], ili mob: 099 493 6112. Dođite! Adresa je Ivana Gundulića 1, čekamo vas. 🙂

Još nekoliko razloga zašto posjetiti Daruvar – istražite ih:

Zato jer imaju izvrsne toplice i vrhunsku wellness ponudu i to u centru grada

Zato jer se tamo proizvodi odlično pivo

Zato jer je okolica čista magija, i savršena je za planinarenje, šetnje, bicikliranje ili jahanje

Zato jer ćete uživati u specijalitetima gastronomske brižno čuvane tradicije, a tek vinske ceste..

i još puno, puno toga..

Informacije:

visitdaruvar.hr

Facebook

Fotografije: Saša Pjanić naslovna, Predrag Uskoković, Ratko Vuković