Porukom mira i važnosti očuvanja prirode započinje još jedna šibenska Adventura

Naoružan samo Snješkom – ovogodišnja je poruka omiljene gradske manifestacije, najboljeg adventa na obali i prvog božićnog sajma bez jednokratne plastike u Hrvatskoj – šibenske Adventure, koja sa svojim osmim izdanjem započinje u petak, 2. prosinca u glavnom gradskom Perivoju Roberta Visianija. Sutra će se, najavljuju organizatori, lampice u Parkiću upaliti u 17 sati, kada će i nikad bogatiju gastronomsku ponudu predstaviti ovogodišnje ugostiteljske kućice, dok je u 21 sat previđen koncert otvorenja Tončija Huljića i njegove Madre Badesse

Jedno od najatraktivnijih klizališta u Hrvatskoj, otvoreno klizalište na Poljani – Vitićevo more – bit će spremno za prve klizače već od subote, 3. prosinca, a radit će svakim danom od 9 do 23 sata. Kao i svih prijašnjih godina, termini radnim danima do 14 sati bit će besplatni za sve šibenske osnovnoškolce. 

Osim klizališta, u subotu u 11 sati otvara i Adventurica, kreativni i edukativni adventski pogon za naše najmlađe sugrađane. ”Sadržajno nikad zanimljivija, ovogodišnja Adventurica seli na još atraktivniju lokaciju – na trg ispred škole Fausta Vrančića!” – poručuju organizatori i pozivaju i velike i male na subotnje otvorenje. To isto, prvo Adventurino jutro najavljen je i početak dobro poznate prakse – subotnjih svirki u podne. Otvara ih laureatkinja šibenske šansone, Iva Spahija sa svojim bendom, a nastavljaju je redom domaće snage – M.S.A.Q., Baby Kate, neizostavni Feniksi na Badnjak i Bagatin kao uvod u Silvestrovo. 

Nikad bogatiju gastronomsku ponudu ove godine prate i rekordne prijave na Adventurin Sajmić – čak 16 obrtnika, udruga, umjetnika, kreativaca i kućnih radinosti predstavit će se na Poljani u razdoblju od 17. do 24. prosinca. 

”Grad Šibenik sustavno potiče rad udruga, kućnih radinosti i obrtnika kojima je, od samih početka, sudjelovanje na Sajmiću omogućeno bez naknade. S obzirom da radimo sve što je u našoj moći da što snažnije podržimo, kako ugostitelje na Adventuri, tako i izlagače na Adventurinom Sajmiću, kako bi što bolje obavljali svoje djelatnosti, veseli i ovakav ishod koji će zasigurno podići cjelokupnu ponudu i kvalitetu naše Adventure.” – osvrnula se pročelnica Mirjana Žurić

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika naglasio je kako će, osim samog Dočeka, koji već puni smještajne kapacitete u gradu i okolici, goste privući i Adventura, sada već prepoznatljiv šibenski brend koji, iz godine u godinu bilježi značajan rast prihoda od ugostiteljske djelatnosti, ali i rast zabilježenih dolazaka i noćenja gostiju. 

”Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja koja se naslanjaju i u turističkom smislu valoriziraju šibensku povijest i baštinu, kao što je Fritulada, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na tradicionalnom puštanju lampiona, s humanitarnim predznakom, koji će i ove godine obilježiti prvi dan u nadolazećoj 2023. godini. Sav prihod od prikupljenih donacija dodijelit će se obitelji Gulin čija je kuća uništena u velikom požaru ovog ljeta u Raslini i Zatonu. Tradicija se nastavlja i s Božićnim medenjakom, natječajem za najbolje ukrašen izlog, prozor ili okućnicu unutar stare gradske jezgre. Prigodno će se obilježiti i tradicionalna Noć Jadrije, ipak je ove godine riječ o velikih 100 godina čija će se godišnjica proslaviti u Azimutu 16. prosinca.” – nastavlja Karađole

Preko 30 glazbenih programa u kojem su podjednako zastupljene domaće glazbene snage, kao i gostujući izvođači, glazbenici, sigurno su jedna od prepoznatljivosti ovogodišnje Adventure.

”Ono što ove godine želimo posebno naglasiti nešto je drugačijega karaktera – Adventura je, naime, interes nacionalne javnosti privukla još 2016. godine kada je u potpunosti izbacila jednokratnu plastičnu ambalažu i postala prvi hrvatski plastic-free advent. Ove godine nastavljamo s lanjskom praksom koja nas približava cilju – potpunoj minimalizaciji otpada kakvog slične masovne, sajmene manifestacije proizvode – a to je uvođenje kaucijske, višekratne plastične ambalaže. Zato pozivamo sve naše Adventuriste da na Adventurinoj Zero Waste kućici preuzmu svoju višekratnu čašu i svojim primjerom budu promjena koju i sami priželjkuju.’’ – zaključuje Morana Periša iz organizacijskoga tima Adventure te upućuje da sve informacije pratite na Facebooku, Instagramu i službenoj web stranici.