Kino Hist(o)ri u Nezakciju – veličanstvena predstava “Epulon – kralj Histra”, filmski hitovi i oživljena povijest na mističnoj istarskoj lokaciji

Ljeto donosi brojna događanja pod noćnim nebom na posebnim mjestima, a općina Ližnjan može se pohvaliti jednim od najčarobnijih ljetnih pozornica. Nezakcij, arheološki park u Valturi u kojem je davno živio narod Histra, dobro je znano mjesto zaljubljenicima u povijest te kazališnu i filmsku umjetnost. Fascinantna priča o Histrima potaknula je organizatore Turističku zajednicu općine Ližnjan i Arheološki muzej Istre da i ovu turističku sezonu “začine” trodnevnom manifestacijom “Kino His(to)ri” koja će se pod budnim okom zvijezda održati od 4. do 6. kolovoza. Nezakcij će se nakratko prenuti iz svog mira te nijemi protok vremena, koji bez prestanka oblikuje ostatke nekad moćnog grada, zamijeniti živopisnom i bučnom atmosferom brojnih sadržaja kojima će se, bar na tren, slavna prošlost vratiti u Nezakcij.


PREDSTAVA “EPULON – KRALJ HISTRA” – TRAGIČNA I VELIČANSTVENA PRIČA O PADU HISTRA

Mistična atmosfera Nezakcija idealna je pozornica za veličanstvenu predstavu o kralju Histra, Epulonu koji je, kao i njegov narod, doživio dramatičnu sudbinu i postao trajno nadahnuće istraživačima, znanstvenicima i umjetnicima. Čarobni štapić inspiracije Histrima dotaknuo je magistricu glume i lutkarstva, dramsku glumicu, iskusnu redateljicu i vrsnu interpretatoricu baštine, Puljanku Petru B. Blašković koja je adaptirala tekst i režirala predstavu “Epulon – kralj Histra” koja će se odigrati u petak, 4. kolovoza u 20 h, a za njom će uslijediti i prva projekcija Kina Hist(o)ri.

Koncepcija predstave razlikuje se od onih dosadašnjih, a radnja se odvija godinu dana nakon krvave bitke u kojoj su Rimljani pokorili Histre. Na ruševinama Nezakcija okupljaju se preživjeli Histri koji dolaze iz drugih krajeva i prisjećaju se te sudbonosne noći i velikog krvoprolića. Utjelovljujući svoje heroje evociraju priču o kralju Epulonu i njegovim Histrima kako bi uspomenu na njihovu snagu, ponos i hrabrost prenijeli na nove naraštaje.

U predstavi uz Petru Blašković sudjeluju mlade glumačke snage s osječke Akademije za umjetnost i kulturu Davor Tarbuk, Matko Trnačić, Luka Selman, Anabela Sulić i Rafael Anočić. Uz njih još nastupaju Šandor Slacki, Dani Anđić, Sedina Cerovac, Kristijan Dellabernardina, Saša Ergotić, Davor Valčić i Nataša Dragun. Uz glumce angažirani su i mnogobrojni statisti te gladijatorska škola iz Pule; Spectacula Gladiatoria. Glazbu koja je originalno nastala za izložbu “Histri u Istri” potpisuje Dario Marušić. Bit će tu i uvijek dragi gosti iz susjedne Italije, udruga Aes Torkoi iz Trsta čiji se članovi kao povijesni evokatori također bave Histrima. Kostimografkinja predstave je Marina Sršen.

A tko je bio kralj Epulon, o čijim posljednjim danima govori predstava koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim? Dovoljno je zaviriti u maleni muzejski postav u sklopu lokaliteta Nezakcij kako biste i prije predstave upoznali zastrašujuću priču o neuspjelom pokušaju Histra da se obrane od napada Rimljana 177. godine pr. Kr. Kad je vidio da će ih Rimljani poraziti, kralj Epulon donio je strašnu odluku i povukao drastičan potez. Prije no što si je oduzeo život naredio je svojim vojnicima da liše života žene i djecu bacanjem preko zidina jer nije želio žive Histre u rukama Rimljana o čemu podrobno piše rimski povjesničar Tit Livije.

Kako bi doživljaj Histra bio što potpuniji osmišljeni su sadržaji oživljene povijesti koje će posjetitelji moći obići prije, za vrijeme i neposredno nakon predstave, a uprizorit će život i običaje Histra -pripremu hrane, izradu keramike, pripremu ratnika za bitke te izradu nakita, frizura i odjeće na tkalačkom stanu tadašnjeg doba. Iako će se predstava odigrati samo prvog dana manifestacije i druga dva dana moći će se čuti zanimljive činjenice iz povijesti Histra tijekom interpretacijskih šetnji koje će u subotu i nedjelju započeti u 20 h.

KINO HIST(O)RI – TOM HANKS, GOONIES, HOTEL TRANSILVANIJA I DOMAĆI FILMSKI ADUT

Umjesto jedara brojnih brodova na kojima su Histri kretali u svoje pohode, razapet će se u Nezakciju veliko filmsko platno kako bi posjetitelji mogli uživati u tri večernje filmske projekcije. Besplatan ulaz i odabir filmova pri kojem su kriteriji bili različiti ukusi i svi uzrasti zasigurno će biti mamac za dolazak u Nezakcij u Valturi.

Kino Hist(o)ri u petak u 21 h otvara crnohumorna drama “Čovjek zvan Otto” na čelu s Oscarovcem Tomom Hanksom koji će utjeloviti mrzovoljnog i kritičnog udovca čiju naviku da osuđuje svoje susjede iznenada mijenja neočekivano prijateljstvo koje sklapa s novom susjedom, trudnicom Marisol. Druga večer manifestacije donosi čak dvije filmske poslastice, a započet će domaćom. U 20:30 h bit će prikazan srednjometražni film “La predstava”; ovogodišnjeg projekta Novog vodnjanskog filmskog vala. Redatelji, scenaristi i montažeri Teo Morosin i Eric Ušić na veliko platno donose priču o danima Drugog svjetskog rata za vrijeme kojih kazališna družina Pokreta otpora obilazi pretežno napuštena sela i igra anti-ratne predstave, dok sa sjevera prijeti neprijateljska ofenziva. U 21:30 h uslijedit će kultna američka pustolovna komedija iz osamdesetih Goonies. Snimljen 1985. po priči Stevena Spielberga Goonies donosi avanture grupe dječaka koji se ne žele pomiriti s činjenicom da im prijeti iseljenje iz domova u naselju Goon Docks te na sve načine pokušavaju pronaći rješenje. Zadnji dan, po običaju, rezerviran je za najmlađe i sve one koji vole animirane filmove. Ovoga puta adut je četvrti nastavak hita Hotel Transilvanija u 21 h koji donosi neočekivani obrat nakon jednog eksperimenta čiji će učinak likovi filma svim silama pokušati poništiti.

Za udobno gledanje filmova osiguran je određen broj sjedećih mjesta, a posjetitelji slobodno mogu donijeti svoje stolice za kampiranje, ležaljke i prostirke te pića i grickalice, a preporuča se i zaštita od komaraca te pokoji komad odjeće dugih rukava u slučaju prohladnijih večeri.