Vino uz žlice (i štapiće): Azijski restoran Chi Le Ma

Eno gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ nakon podužeg izbivanja iz Zagreba te gostovanja na Plitvicama i u Međimurju, vratio se doma. Kako i priliči kozmopolitskom duhu naše metropole, vrata ovom eventu otvorio je novi azijski restoran Chi Le Ma, gdje je bio veliki izazov spariti egzotična jela s hrvatskim vinima.

Chi Le Ma bazira jela na kineskoj, tajlandskoj i japanskoj kuhinji prilagođenima europskom ukusu. Naziv restorana potječe iz kineskog jezika u kojem je ‘Chi Le Ma?’ (jeste li jeli?), u stara doba gladi, bila česta uzrečica i pitanje osobama do kojih vam je stalo. Uzrečica je s vremenom prerasla u kulinarsku filozofiju, koju pronosi vlasnik Kinez, po europski – Mr. Bill. On je u više gradova (Varšava, Amsterdam, Beograd, Podgorica) otvorio restorane s tim nazivom, a u širenju lanca na Zagreb pomogao mu je njegov hrvatski partner Filip Špiranec. Restoran na Cvjetnoj cesti 13 otvoren je krajem prošle godine, a voditelj je iskusni ugostitelj Selmir Bešić.

Kineski chef Mao Hailin postavio je pravila kuhinje, a nakon dva mjeseca obuke posao prepustio domaćim snagama. Goran Galić i Dominik Letinić dobro su ovladali istočnjačkim kulinarskim vještinama u što su se uvjerili i uzvanici iz medija na 14. izdanju ‘Vina uz žlice (i štapiće)’ kako je nazvan ovaj event.

Za dobrodošlicu poslužene su popularne Proljetne rolice (junetina, mladi luk, garam masala-mješavina začina), ali ne s vinom nego uz tonik i Gin Murska dekla, međimurski craft, rađen u London Dry stilu, a prepoznat po kvaliteti kod nas i u inozemstvu.

Vinski brend Jarec Kure već dugo je, ne samo u Zagrebu, sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete. Ovom je prigodom predstavljen perjanicom vinarije Pinotom bijelim 2020 uz krem juhu Hoki-doki od hokaido tikve s bučinim uljem i sjemenkama. Zelinski vinar Kristijan Kure bio je spriječen, pa je vino i vinariju predstavila koautorica projekta Renata Cisar.

Slijedila je potom Gyoza, tjestenina nalik raviolima, punjena piletinom, kineskim kupusom i raznim začinima, kojoj je izvrsno parirao Bolfan Sauvignon 2019 o kojem je nadahnuto govorio promotor Boris Nećemer te pozvao na kušanje i u izletištu Bolfan Vinski vrh. U neformalnoj anketi među uzvanicima, ova je kombinacija jela i vina proglašena najboljom.

‘Vino uz žlice (i štapiće)’ bilo je prigoda da se predstavi i vrhunsko maslinovo ulje San Antonio iz istoimene stancije u Vodnjanu, čiji je vlasnik Marijan Marjanović. Proizvode pet vrsta ulja (Buža, Karbonaca, Leccino, Bjelica i Mix San Antonio) za koja su, osim u Hrvatskoj i Europi, osvojili brojne nagrade od New Yorka do Japana.

Jedan od specijaliteta kuće su Osam blaga, jelo od tri vrste mesa (junetina, piletina, svinjetina), povrća (luk, paprika, gljive) i dva još dva začinska sastojka koja se smatraju tajnim. Servirana su uz rižu ukrašenu klicama, a na volju konzumentima prepušteno je hoće li koristiti žlice ili štapiće. Tešku borbu s ovim pikantnim jelom ipak je izborila Sosich Malvazija 2017 iz istarske Vižinade.

Ovo vino iz linije La pregiata (tal. dragocjena) sada je najužitnije za piti, ali može mu se prognozirati vijek trajanja barem još deset godina. Predstavila ga je sommelierka Nedeljka Krupljan, inače poznata promotorica vina, destilata i maslinovih ulja te ostalih radosti života u sklopu svog projekta Cheers With You.

Neki su otpuštali remenje, neki ne, kad je uslijedio desert Kaboom, pohani sladoled s bijelom čokoladom i vanilijom. Uspješno ga je pratila Zlatno brdo Graševina 2020 iz baranjskog Zmajevca, a predstavila ju je šarmantna suvlasnica vinarije Ana Matijević, kći vlasnika Gorana Matijevića.

Ostatak večeri prošao je u ugodnom ćaskanju i ‘vraćanju’ na pokoju čašicu omiljenog vina, uz napomenu da ‘Vino uz žlicu’, eno gastro projekt Renate Cisar i Mustafe Topčagića, nastavlja svoju ‘turneju’ po Zagrebu i najavljuje skoro 15. izdanje.

FAMA / Foto: Nikola Zoko