Tri dana eno gastro edukacija, cooking showova i natjecanja na Braču

XVII. BISER MORA

Supetar će od 8. do 12. travnja 2022. ponovo biti domaćin Bisera mora, najvećeg kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Po 17. put organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a održat će se u Svpetrvs hotelima.

“Biser mora, osim natjecanja, objedinjuje promociju ugostiteljskih zanimanja, praćenje trendova i usavršavanje u znanjima i vještinama. Mjesto je susreta kolega i stručnjaka gdje se odvija iznimno značajna razmjena iskustava. Manifestacija je važna i za turizam, posebice jer označava početak turističke sezone na Braču uz značajan broj dolazaka i noćenja, promociju destinacije i ostvarenje pozitivnih turističkih pokazatelja” – navela je Alma Harašić Bremec, organizatorica Bisera mora.

Manifestacija poslovično donosi i niz master classova renomiranih stručnjaka iz HoReCa sektora, kao i cooking showove vrhunskih chefova, ovaj put iz Italije, Turske, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Otvoreni su za javnost, a u skladu s propisanim mjerama zašite od koronavirusa održavat će se u RCK korneru; prezentacijskom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti Split.

Trodnevni serijal master classova otvorit će u subotu (9. travnja) vrhunski talijanski chefovi Luca Gioello i Pavel Marc iz Associazione Cuochi di Trieste, a pripremat će specijalitete svojih regionalnih kuhinja na moderan način. Imat ćemo prilike vi kušati ammaru russu – crvenog škampa iz Mazare na Siciliji, kao i toskansku leću s cotechino kobasicama.

Nakon njih na redu je chef Bojan Dragić, virtuoz carvinga iz Bosne i Hercegovine, drevne azijske umjetnosti rezbarenja voća i povrća, koji će demonstrirati izradu dekoracija i figurica u maslacu i parmezanu.

Iz Albanije stiže Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice. Pripremat će “trilogiju tune” – moderno i kompleksno jelo s nizom kulinarskih tehnika i nesvakidašnjih dodataka.

Istog dana je i “Povratak plavuše”, cooking show chefa Kristiana Kozmića, autora kultne kuharice “Primorski pijat”, a riječ je o receptu sa srdelom koji će oduševiti istinske gurmane. Taj Opatijac šef je kuhinje Ville Schubert – Restaurant Bellevue, a ujedno i predani istraživač gastro baštine svoga kraja. U Supetru će pokazati kako se dobrano zanemarena srdela može se izvrsno uklopiti u à la carte ponudu restorana te naći i na natjecateljskim tanjurima.

Prvog dana Bisera mora tema je i priprema inovativnog glavnog jela od ribe po uzusima visoke turske gastronomije, a riječ je o master classu kuharskog virtuoza Emrah Köksal Sezgina. Direktor je Turkish National Culinary Teama, a tijekom karijere osvojio je više od 50 medalja s međunarodnih kuharskih natjecanja. Posljednjih godina je međunarodni kulinarski sudac, edukator i zalaže se za popularizaciju turske kuhinje u svijetu.

Drugi dan Bisera mora donosi edukaciju “Umjetnost kulinarstva & autorski tanjur” Tomaža Vozelja, predsjednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, a nakon njega kuhar Ivan Petrović i njegov mentor Ivan Romac, predstavit će autorsko jelo za predstojeće veliko kuharsko natjecanje u na 46. Wordskills natjecanju koje će se održati u listopadu ove godine u Shanghaiu.

Kako se drevni i gotovo zaboravljeni antički dodaci garum, allec i murija, mogu implementirati u modernu dalmatinsku gastronomiju, doznat ćemo na master classu chefa Čede Kovačevića. Veteran je gastronomije dugogodišnje europske karijere, koji se nakon radnog vijeka u Nizozemskoj posvetio istraživanju lokalnih namirnica, fermentiranju i sušenju začinskog bilja.

Istog dana uz natjecanja kušat će se omiljeno jelo grofova Celjskih poznatog slovenskog kuhara Dušana Veršeca. Vrhunski je poznavalac povijesne slovenske kuhinje koju rado otkriva posebnim jelima te prepričavanjem zgoda i gastronomskih anegdota.

U nedjelju, 10. travnja, je i master class “Cake design s izradom malih dekoracija od šećera” – turskih slastičarskih virtuoza. Pastry chefovi Aysel Oktay, Mustafa Kansu, Demet Atakan i Betul Tekin majstori su pripreme skulptura, figura i dekoracija od šećerne paste te spadaju u sam svjetski vrh tog segmenta slastičarstva.

24.10.2019 – Grand gourmet 2019, Makarska – Bojan Dragiæ virtuoz rezbarenja voæa i povræa, održava master class o umjeèu carvinga

Posljednjeg dana 17. Bisera mora u ponedjeljak (11. travnja) održat će se finalna natjecanja kuhara, a istovremeno i master classovi o restoranskim slasticama vrsne splitske slastičarke Ivane Bradarić, prezentacija vitalac burgera- moderne izvedenice drevnog bračkog pastirskog jela koju je osmislio chef Josip Vrsalović iz Gornjeg Humca.

Posljednje edukacija Bisera mora bit će „Kokteli u sastavu deserta“ uz primjenu molekularne mixologije, home made proizvoda i pripravaka. Vodi je mr.sc. Igor Černjul, profesor u Turističko-ugostiteljskoj školi u Puli, kao i voditelj posebnih programa usavršavanja za sommeliera, barmena i barista. Dolazi iz ugostiteljske obitelji i od rane mladosti se bavi obiteljskim poslom. Završio je znanstveni magistarski studij u području upravljanja kvalitetom u hotelijerstvu i turizmu, a enogastronomija mu je životni poziv kojem je posve posvećen.

Sva tri dana Bisera mora u RCK Korneru održavat će se serijal edukacija pod nazivom “Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone – najbolji sous-chef u kuhinji”. Chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, demonstrirat će pripremom mnoštvo jela izvanredne mogućnosti kombinirane pećnice SkyLine Electrolux Professionala, kao optimalnog rješenje za sezonu posebice po pitanju ušteda, zaštite okoliša te za učinkovitu i jednostavnu pripremu hrane bez kompromitiranja kvalitete i sigurnosti.

Biser mora, kao i prošle godine, održava se u sklopu EU projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“ koji ima za cilj za unaprijediti obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu prema stvarnim potrebama poslodavaca.

Foto: ŠKMER i privatni arhiv