U Kutinu se vraća festival vina

Dva dana vinskog hedonizma, škrlet kao glavna zvijezda, atraktivne radionice, tradicijski specijaliteti, idilični vinogradi – sve je spremno za Festival vina MoslaVina

Ljubitelji hrvatskih vina, a pogotovo onih od autohtonih sorti moslavačkog kraja ponajprije škrleta, potom moslavca i dišeće ranine, svakako u kalendar neka zabilježe 25. i 26. lipnja. Nakon godinu dana pauze u Kutini se održava 27. izdanje tradicionalne Izložbe vina Hrvatske i vina izvornih sorti, u sklopu Festivala vina MoslaVina Kutina.

Vinarije Moslavine posljednjih godina doživljavaju velik uzlet i osim domaćih, osvajaju i prestižna međunarodna priznanja na izložbama i stručnim ocjenjivanjima, a zasluge za to, osim odličnih i marljivih vinara, ima Festival vina MoslaVina Kutina koji već godinama potiče povećanje kvalitete proizvodnje vina u Moslavini te upoznavanje vinskog svijeta s autohtonom sortom škrlet“, ističe Ivana Grdić, direktorica TZ grada Kutine.

Za prvi dan festivala, 25. lipnja, pripremaju se ekskluzivne vinske radionice poput Pjenušave Moslavine, Arhive škrleta ili Sljubljivanje škrleta i šarana, koje će u moslavačkim vinarijama voditi poznati sommelieri i chefovi.

Drugog dana, 26. lipnja na glavnom trgu u Kutini, posjetitelji će kušati vina najpoznatijih moslavačkih vinara, ali i ona pristigla na ovogodišnje ocjenjivanje. Rezultati su nedavno objavljeni pa je poznat i šampion 27. izložbe – Škrlet Vina Košutić. Ukupni pobjednik je Moslavac OPG-a Zoran Jančar, veliko zlato za mješavinu sorata osvojila je Dragonada Kleti Romić, dok je prvo mjesto za najljepšu etiketu pripalo Škrletu Iconic, Lagena Winery.

Festival vina MoslaVina Kutina održava se pod pokroviteljstvom Grada Kutine, a organizatori su Turistička zajednica grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, uz partnerstvo P.O. Škrlet.

Vinari i organizatori podsjećaju posjetitelje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Fotografije: arhiv TZ grada Kutine

Više informacija: www.turizam-kutina.hr