Počeo je najukusniji festival na Pelješcu

Od 15. lipnja pa sve do 16. srpnja Pelješac se pretvara u raj za gurmane. Vinoljupci, ljubitelji zdrave mediteranske kuhinje i najljepših plaža, krenite prema jugu

Mjesec dana hedonizma! Tako bi se mogao opisati Festival peljeških okusa koji će od 15. lipnja do 15. srpnja na ovaj magičan poluotok privlačiti istinske bonkuloviće.

U program se uključilo pedesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova, školjkara, kreirana su dva festivalska jelovnika koja se nude po cijeni od 150 i 230 kuna, određene etikete vina povoljnije su do 20 posto, a niže su i cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima.

Ovo je drugi festival u ljetnoj sezoni, započinje završetkom atraktivnog Festivala peljeških kapetana i otkrit će najljepše okuse lokalnih specijaliteta koji su sastavni dio zdrave mediteranske kuhinje upisane na UNESCO listu nematerijalne baštine.

Njezina tajna je u umjerenosti, ali i sezonskim namirnicama, kratkom putu iz mora i polja do stola, kratkoj termičkoj obradi i naravno, čaši vrhunskih vina, a takvih na Pelješcu ne nedostaje. Plavac je u svijetu proslavio ovaj poluotok, njime je zasađeno gotovo 90 posto vinograda koji se na nekim dijelovima strmo spuštaju prema moru kreirajući najljepše pejzaže. Dingač, Postup, plavac iz Ponikava ili s područja Dranča, najtraženiji su plavci, a sad je prava prigoda da ih degustirate. 

„Festival peljeških okusa rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje drugu ljetnu sezonu organiziraju atraktivne festivale i na taj način promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje naše destinacije. Iznimno me veseli što se u festivale uključuje sve veći broj ugostiteljskih objekata, OPG-ova i vinarija na poluotoku i na taj način pružamo turistima dodatnu vrijednost za novac te omogućujemo i stanovnicima Pelješca da uživaju u ljetu uz prigodne cijene“, istaknula je nova direktorica TZ općine Janjina Bianka Jasprica te dodala kako Pelješčane i njihove goste od 20. kolovoza do 20. rujna očekuje Festival soli, još jedno atraktivno događanje koje se ne propušta.

fotografije: arhive TZ općina Ston, Janjine, Orebića i Trpnja